shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú najvzdelanejšie hviezdy Hollywoodu. Nájdete medzi nimi biologičku, právnika aj archeológa

28.06.2019, 14:50
Celebrity
Niektorí vyštudovali „slušnú” vysokú školu, len preto, aby sa nezbláznili zo slávy. Iní, už so serióznym titulom, sa dali na herectvo, aby im pomohlo zbaviť sa frustrácií z vlastného života. Každopádne, viaceré celebrity by sa vedeli dobre uživiť aj inak ako na plátne.

Najradšej číta
Jodie Foste
r (56) ohúrila nadpriemerným intelektom už ako 14-ročná, pri prezentácii filmu Taxikár na filmovom festivale v Cannes, v ktorom si zahrala neplnoletú prostitútku. Roger Ebert, slávny filmový kritik, spomínal, ako vtedy prítomných šokovala, keď na otázky tlmočené do angličtiny odpovedala plynulou francúzštinou. A keď s ňou vzápätí robil rozhovor pre Chicago SunTimes, z jej odpovedí bolo jasné, že napriek úspechu sa plánuje v prvom rade vzdelávať: „Viac ako čomukoľvek inému sa venujem čítaniu kníh. V priemere prečítam tri knihy týždenne. Aktuálne ma baví James Joyce, ale páči sa mi aj všetko od Emila Zolu a trochu aj John Milton. Škola je pre mňa prvoradá, pravdepodobne skončím s titulom magisterky literatúry na Yale, lebo milujem knihy. A kým sa tak stane, budem robiť len jeden film ročne.“ Nakoniec okrem vysnívaného titulu magisterky anglickej literatúry získala na Yale ešte aj doktorát. A ani herecká sláva jej neušla. Doma má dve najvyššie filmové ceny, Oscarov, za Znásilnenie (1988) a Mlčanie jahniat (1991). 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#jodiefoster

Príspevok, ktorý zdieľa Jodie Foster Fanpage (@jodie_foster_official_),

Bojuje za rovnosť 
Emma Watson
(29) vďaka úlohe Hermiony v Harrym Potterovi pozná popularitu od detstva. No nedovolila, aby jej prerástla cez hlavu, a podľa vzoru Jodie Foster v istom čase uprednostnila štúdium anglickej literatúry. Súčasne navštevovala Brown University a University of Oxford a získala titul magisterky. Produkcia dvoch posledných filmov o Harrym Potterovi sa preto musela prispôsobiť jej študijnému plánu. Napriek tomu, že pendlovala medzi dvoma tak príťažlivými svetmi, trápil ju pocit, že sa nehodí ani do jedného z nich, priznala v interview pre Vogue. A zrejme ju práca herečky ani dnes celkom neuspokojuje, pretože na začiatku roka 2016 ohlásila ročnú pracovnú pauzu, počas ktorej sa hodlala venovať intenzívnemu čítaniu kníh a osobnostnému rozvoju. Navyše už niekoľko rokov v mene viacerých organizácií, napríklad aj OSN, verejne vystupuje v mene rovnosti medzi mužmi a ženami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

?✊? @stonewalluk @mermaidsgender @genderedintelligence

Príspevok, ktorý zdieľa Emma Watson (@emmawatson),

Skúmala bolesť 
Lisa Kudrow
(55), áno, tá hlúpučká blondínka zo seriálu Priatelia, má titul bakalára v odbore biológia a desať rokov sa venovala výskumu bolestí hlavy. Myšlienka na herectvo ju začala prenasledovať nečakane. Ako dieťa chcela byť herečkou, ale potom ju začala baviť biológia, isto aj preto, že biológom bol aj jej otec. Vyštudovala ju na univerzite vo Vassare, no dva roky po svoje dvadsiatke začala navštevovať herecké kurzy pre neúnavný vnútorný hlas, ktorý ju na to nabádal. Pred piatimi rokmi ju jej alma mater pozvala, aby o svojej životnej ceste porozprávala súčasným študentom: „V živote nie sú žiadne zlé rozhodnutia. Každá voľba je len ďalším vláknom tapisérie života. Každý má iný gobelín, takže nepomôže, ak sa budete porovnávať s ostatnými. Žite sebe vlastným spôsobom a tvorte si svoj vlastný obraz!“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

❤️ this @blackbookmag

Príspevok, ktorý zdieľa Lisa Kudrow (@lisakudrow),

Vyzná sa v práve 
Gerard Butler
(49) z filmu Chlap na roztrhanie tvrdí, že nikdy neplánoval byť hercom. „Pochádzam zo sociálnej vrstvy tesne nad robotníckou triedou a tesne pod strednou triedou. Doma bola predstava, že jeden z nás bude právnik, úžasná,“ povedal pre Independent. Gerard vyštudoval právo v Glasgowe a po promócii sa zamestnal v právnickej kancelárii ako koncipient. Lenže pod vplyvom alkoholu robil šialené excesy – visel dole hlavou z mosta, bežal oproti idúcim autám a zobúdzal sa niekoľko kilometrov od miesta, kde roztočil párty, netušiac, ako sa tam dostal... Týždeň pred kvalifikovaním za právnika dostal vyhadzov a už nikdy sa do kancelárie nevrátil. „Keď som si dal oblek a kravatu, cítil som sa zúfalo nešťastný. V práci sa odohrávalo niečo, čo som nemal pod kontrolou. Nenávidel som tam každú minútu. Necítil som sa tam sám sebou.“ Okrem potláčaného vzdoru zápasil aj so smútkom a pochybnosťami o sebe. Jeho rodičia sa rozišli, keď mal šesť mesiacov, ale jeho otec sa ďalších šestnásť rokov neobjavil. A práve keď si k sebe začali nachádzať cestu, zomrel. „Ako dieťa som neustále prežíval obavu, že prídem aj o mamu. Mal som z toho nočné mory. Nútil som ju, aby mi povedala, že ma ľúbi čoraz viac. Ale ona mi hovorila, že ma ľúbi stále rovnako.“ Pripúšťa, že hercom sa stal preto, lebo potreboval byť zbožňovaný. Jedného dňa skrátka odišiel do Hollywoodu a dosiahol svoj americký sen. 

Pozná praveké kosti
Hugh Laurie
(60) alias Dr. House je inak absolvent Oxfordskej univerzity v odboroch archeológia a antropológia. K herectvu pričuchol počas štúdia, keď sa zapísal na dramatický krúžok a už ho neopustil. Zdá sa, že z podobných dôvodov ako Gerard Butler, aby vyventiloval frustrácie z detstva. Dnes slávny herec sa narodil ako najmladší zo štyroch detí, obaja jeho rodičia boli lekári a prísni presbyteriáni. Matka Hughovi často vyčítala, že ju dokáže za jediné dopoludnie vytočiť tak ako všetci jeho súrodenci v priebehu celého týždňa dokopy. Aj preto vraj dospieval s pocitom nedostatočnosti. No navyše, jeho mama mávala časté výkyvy nálad, v dospelosti sa súrodenci zhodli na tom, že boli chorobné, a Hugh mal občas pocit, že ho vôbec nemá rada. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

hmmm, ? #hughlaurie #hughlaurieblues #hughlaurieedit

Príspevok, ktorý zdieľa ANNS ? (@edelslaurie),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:01