Epic Drama
StoryEditor

Zaujímavosti z úspešného seriálu Versailles. Sledovali ste ho aj vy?

24.05.2019, 14:00
Celebrity
Výpravný historický seriál Versailles, ktorý môžete sledovať aj na stanici Epic Drama, nazrel do tajných chodieb najslávnejšieho zámku na svete. Keďže v ňom spočiatku neboli nijaké kúpeľne, šľachta riešila osobnú hygienu veľmi svojsky!

Zvodná história v modernom šate – týmito slovami najčastejšie opisujú kritici aj diváci najdrahší francúzsky seriál Versailles. Aj keď sa do veľkej miery pridŕža historických faktov, ktoré poznáme z učebníc dejepisu, rozhodne nepôsobí tak fádne a zaprášene. Zámerom tvorcov od samého začiatku totiž bolo predviesť obdobie renesancie a baroka v príťažlivej podobe, ktorá by zaujala súčasného diváka.

Sex, vraždy a politické intrigy
Britský herec George Blagden stvárnil francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. ako rockovú hviezdu 17. storočia – má 28 rokov a neobmedzená moc mu prerastá cez hlavu. Realizuje svoj veľký sen – výstavbu grandiózneho paláca vo Versailles, ktorý sa stane zlatou klietkou pre väčšinu francúzskych prominentov, ktorí medzi sebou neustále súperia o prestíž a kráľovu priazeň. Vznikajú nebezpečné sprisahania, šľachtici sa navzájom likvidujú rôznymi jedmi a inými rafinovanými spôsobmi v snahe vyšplhať sa vyššie po spoločenskom rebríčku. Drogy, hazardné hry, alkohol či sexuálne orgie sú tam na dennom poriadku. „Spálne boli najmä pre dámy strategickými poliami – veď kde inde by mohli lepšie využiť svoje ženské zbrane?“ vraví autor seriálu Simon Mirren.

Pozrite si trailer tretej série: 

Kúpal sa vo vlastnom pote
Seriál, ktorý sa dočkal troch sérií, nakrúcali na zámku Vaux-le-Vicomtem v strednom Francúzsku, ale aj v skutočnom Versailles, v oslnivých interiéroch i nádherných záhradách. Značnú časť rozpočtu, ktorý prevyšoval 26 miliónov eur, zhltli kostýmy – a niektoré dali hercom poriadne zabrať! „Nakrúcali sme v letných horúčavách a ja som mal na sebe parochňu a päť vrstiev oblečenia, takže som sa doslova kúpal vo vlastnom pote,“ posťažoval sa George Blagden. „Pýtal som sa kostymérov, či si môžem vyzliecť spodné vrstvy, ktoré nebolo vidno. Nedovolili mi to. Vraj by mi potom správne nesedela vesta. Nechceli nám urobiť nijaké ústupky. A pritom som počul, že Seanovi Beanovi v Hre o tróny našili do jeho koženého brnenia dokonca vrecká na balíčky cigariet!“ Blagden zároveň pochopil efekt vysokých podpätkov: „Je to úžasné, koľko sebavedomia vám dodajú!“

Versailles Epic Drama

Kráčali s módou
„Versailles v tých časoch žilo módou,“ vraví hlavná kostýmová výtvarníčka Madeline Fontaine. „Boháči sa niekoľkokrát denne prezliekali – nielen preto, aby dávali najavo svoj spoločenský status, ale aj preto, že na zámku spočiatku neboli nijaké kúpeľne, takže namiesto umývania si len vymieňali spodnú bielizeň – dlhé košele, ktoré pohlcovali pachy.“ Nie div, že zámok vo Versailles bol presýtený všemožnými vôňami. Parfumy striekali na každého hosťa, na trón a dokonca aj do fontán. Kráľ mal vraj najradšej vôňu pomaranča. „Počas vlády Ľudovíta XIV. si Francúzi vyvinuli vlastný módny štýl, ktorý sa menil každú sezónu. Preto sme neustále upravovali už hotové kostýmy, pridávali sme na ne rôzne detaily, predlžovali vesty...“Oblečenie sa vtedy navrhovalo viac na ohúrenie nežna praktické využitie. „Väčšina oblečenia vonkoncom nebola pohodlná,“ dodáva Madeline Fontaine.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 22:08