shutterstock.com
StoryEditor

Nenávidená aj milovaná. Táto svetoznáma herečka si chce zahrať ženskú verziu Jamesa Bonda

23.05.2019, 15:40
Celebrity
Aj Emilia Clarke trápila negatívna premena jej Dračej kráľovnej v seriáli Hry o tóny. Bála sa, že ľudia si ju pre ňu budú pamätať v zlom. Pri tom pre ňu riskovala vlastný život.

Hra o tróny, fantasy seriál HBO podľa knižnej predlohy Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina sa stal fenoménom aj vďaka tomu, že každou novou sériou získaval väčší počet divákov (zvyčajne to býva naopak). Dračiu kráľovnú Daenerys Targaryen dnes obdivuje aj najväčšia popová diva Madonna, ktorá dokonca raz požiadala tvorcov seriálu o požičanie jedného jej filmového kostýmu, aby v ňom mohla osláviť židovský sviatok purim. V úlohe Daenerys, ktorú stvárnila Emilia, pôvodne figurovala Tamzin Merchant, ale z neznámych dôvodov projekt opustila. Drobná Emilia (meria len 157 cm), v civile vraj milá, zábavná a bezprostredná osôbka, musela už na konkurze zahrať tie najťažšie scény. Mala v nich pôsobiť ako Johanka z Arku presvedčená o svojej vnútornej pravde, nech by vyznievala akokoľvek bláznivo. Až pri poslednej sérii herečka prezradila, koľko ju to stálo síl a že jej pre zdravotné problémy hrozila smrť.

Emilia Clarke shutterstock.com

Postihla ju mŕtvica

Práve keď sa všetky moje detské sny zdali byť naplnené, skoro som prišla o rozum a potom o život – takto začína spoveď Emilie Clarke (32), predstaviteľky Daenerys Targaryen z Hry o tróny na mediálnom portály The New Yorker. Autori seriálu jej povedali, že jej postava má byť ako zmes Napoleona, Johanky z Arku a Lawrencea z Arábie. V tom čase len dvadsaťštyri ročná začínajúca herečka sa však sotva cítila ako dobyvateľka. Preto si najala športového trénera. Jedno ráno v šatni telocvične zacítila bolesť hlavy, ale prinútila sa absolvovať prvé cviky. „Potom ma môj tréner dostal do pozície doska ale okamžite som sa cítila, akoby môj mozog stláčala gumička. Snažila som sa bolesť ignorovať a premôcť ju, ale nemohla som,“ opisuje. Trénera požiadala o oddych, v šatni sa však jej bolesť prudko zhoršila. Všetko ostatné si pamätá hmlisto, ženu, ktorá jej privolala zdravotníkov, húkanie sanitky...  Od bolesti upadla do mdlôb. Diagnóza bola hrozná, život ohrozujúca forma mŕtvice spôsobená typom aneuryzmy, pri ktorej dochádza k vydutiu mozgovej cievy. Rizikom je jej prasknutie a následné krvácanie, čo postihlo aj Emiliu. Tretina obetí v takomto prípade umiera okamžite, alebo čoskoro.

got shutterstock.com

​Našťastie Emiliu stihli operovať, modernou metódou bežnou aj u nás, pri ktorej lekári pomocou špeciálneho drôtika preniknú cez cievu priamo k postihnutému miestu a opravia ho bez toho, aby museli otvárať lebku pacienta. O dva roky však herečka musela podstúpiť ďalšiu operáciu pre ďalšiu aneuryzmu a nedopadla dobre, takže otvoreniu lebky sa už nedalo vyhnúť. V nemocnici strávila vyše mesiaca a aj potom ju ešte zopárkrát vystrašili bolesti pripomínajúce jej kolaps.  Dnes sa však cíti zdravá a pretože oficiálne posledná séria Hry o tróny je dokončená, Emily sa rozhodla o svojom probléme prehovoriť, aby dostala do povedomia, že táto diagnóza sa netýka len ľudí v zrelom a vyššom veku. S nezistenou aneuryzmou žije každý päťdesiaty z nás - uvádza americká Brain Aneurysm Foundation. Jej príčinou môže byť genetická predispozícia, kornatenie ciev, ale aj vysoký krvný tlak, úrazy, infekcia, či zlý životný štýl, spojený napríklad s fajčením. Aj preto Emilia začala spolupracovať s charitatívnou organizáciou, ktorá pomáha ľuďom pri liečbe mŕtvice a jej následkov.

Bojuje za rovnosť 

A to nie je jediné pole, na ktorom uplatňuje svoju bojovnosť. V rozhovore pre časopis Rolling Stones povedala, že ju uráža ako hollywoodski filmoví producenti znevažujú svoje kolegyne a že na rozdiel od nich sú muži oveľa lepšie finančne ohodnotení a zaobchádza sa s nimi ako v bavlnke. „Čím som podradnejšia? Tým, že mám maskaru a prsia? Mám rovnako vysoké IQ ako títo muži," rozčúlila sa. V rozhovore pre Daily Star však v tomto smere prejavila aj zmysel pre humor, keď vyhlásila, že by rada stvárnila mužskú verziu Jamesa Bonda. Volala by sa Jane Bond a namiesto Bond girl by sa po jej boku objavil Bond boy, ktorého by stvárnil Leonardo DiCaprio. Emilia rozhodne nebude mať o roly núdzu. Zaujala aj vo filme Predtým ako som ťa poznala (2016) a v tomto roku natočila triler Above Suspicion (Mimo podozrenia). Napriek tomu, že viaceré známe lifestylové časopisy GQ či Esquire ju označili za najsexi ženu aj ženu roka, oficiálne je Emilia stále single. Vyhlasuje, že pri jej pracovnej zaneprázdnenosti je nereálne, aby s kýmkoľvek randila.

Emilia Clarke shutterstock.com

Idylické detstvo

Túto rodenú Londýnčanku herectvo lákalo už od troch rokov, keď ju jej otec, divadelný zvukový technik, vzal na muzikál Show Boat (známy aj ako Loď komediantov). Mimochodom, Emilia je schopná speváčka. Miluje blues, džez a kabaret. Na svoje detstvo spomína ako na idylické. Vyrastala v Berkshire (asi hodinu od Londýna) so starším bratom a v úplnej rodine. V rozhovore pre časopis Rolling Stones opísala: „Cez našu záhradu tiekol potok, všade boli kačice, na lúke sme zbierali huby a naše prvé detské hry sa odohrávali v dutinách stromov." Najprv nasledovala svojho brata aj v štúdiu na St. Edwards School v Oxforde, kde si ako mnoho študentov na živobytie zarábala aj ako servírka či barmanka. Cítila však, že je viac umelecky založená. Kým väčšina spolužiakov sa túžila stať právnikmi, ona hovorí, že sa usilovala aspoň byť so všetkými kamarátka. 

Zabojovala 

Až po tomto pokuse sa prihlásila do hereckej školy Drama Centre London, ktorú absolvovala v roku 2009. Ani tam ju však nepovažovali zázrak, takže v školských predstaveniach hrala samé staré dámy a prostitútky. „Ak na škole patríte medzi obľúbených, v reálnom živote to môže byť inak. Vyjdete z nej a pýtate sa: Kde je moje zlaté vajce? Keď ste ho však nikdy nemali, poviete si, že budete robiť čokoľvek a pracovať tvrdšie, ako si viete predstaviť.“ Emilia si dala záväzok, že za rok sa dostane do divadelného a filmového priemyslu. No a na jeho konci ju čakal úspech, o akom nesnívala - rola Dračej kráľovnej. V interview pre Good Morning America však Emilia priznala, že pri nakrúcaní poslednej série Hry o tróny ju zložila záverečná scéna seriálu, ktorá ukazuje jej postavu v úplne inom svetle, ako doteraz. Mrzí ju, že diváci si ju už navždy zapamätajú takto.   

Pozrite si herečku tak, ako ju nepoznáte 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:32