Anne Buydens a Kirk Douglaspinterest.com
StoryEditor

Rodičia Michaela Douglasa: Dojemný príbeh lásky

20.03.2019, 13:29
Celebrity
Zobrali sa pred takmer 65-timi rokmi a dnes si z nich médiá uťahujú, že toľko sa mnoho hollywoodskych hviezd ani nedožije. Dnes 102-ročná filmová legenda Kirk Douglas a jeho storočná manželka Anne Buydens si však stále užívajú svoju lásku. Naposledy ich novinárske fotoaparáty zachytili, ako si užívajú slniečko v Los Angeles – obaja sa nechali tlačiť na invalidných vozíkoch svojimi asistentami. A bolo na nich vidno, ako si užívajú život a ako majú k sebe stále nesmierne blízko.

Keď sa Kirk prvý raz stretol s Anne, mal už za sebou skrachované manželstvo s herečkou Dianou Dill a bol otcom dvoch detí – Joela a Michaela, z ktorého sa tiež neskôr stala herecká megahviezda. Krásna filmová kritička ho úplne očarila. Keď odmietala jeho pozvanie na rande, vzbudzovala v ňou stále väčšiu túžbu. A zdá sa, že ju vzbudzuje doteraz.

Kirk stretol Anne v Paríži pri nakrúcaní film Smäd po živote, v ktorom stvárnil výtvarníka Vincenta van Gogha. A nebola to veru láska na prvý pohľad. Douglas bol už vtedy svetovou hviezdou, miláčikom predovšetkým ženského publika, ktoré zbožňovalo jeho stvárnenia statočných hrdinov s oceľovo modrými očami. Buyden, nemecká rodáčka, ktorej rodina ušla pred nacistami do Belgicka, kde získali všetci občianstvo, žila v Paríži, kde sa živila ako filmová publicistka, občasná herečka a keďže ovládala viacero svetových jazykov, pripravovala aj titulky k filmom.

„Poď, zoberiem ťa do levieho brlohu,“ pozval ju kamarát fotograf do Douglasovho karavanu. Tam ju herec pozval na večeru. „Myslel som si, že vezmem túto mladú krásku na večeru do najromantickejšej a aj najdrahšej reštaurácie v Paríži,“ spomínal neskôr Douglas. „Veril som, že ocení môj vkus a schopnosť zariadiť rezerváciu na poslednú chvíľu.“ Lenže mladá novinárka odmietla, vyhovorila sa, že je unavená, ide domov a spraví si praženicu. „Bola to najzložitejšia žena, akú som kedy stretol. Ja som bol veľká filmová hviezda, pozval som ju na večeru a ona mi povedala ďakujem, no som veľmi unavená,“ vyjadril sa po rokoch Kirk.

Anne však Kirkovi stále vŕtala v hlave a neprestal sa snažiť. „Prestal som myslieť na seba a začal som počúvať ju,“ napísal v autobiografickej knihe Kirk a Anne. Práve to mu nakoniec pomohlo presvedčiť Belgičanku, že nie je len namyslený hrdina strieborného plátna a že je iný, ako typické hollywoodske hviezdy. Podľa Anne ju presvedčil, keď ju vzal na jednu charitatívnu akciu do cirkusu, kde pomáhal čistiť slonie výkaly – v smokingu. „A to ma dostalo!“ priznala Anne. „Nebolo to len strašne smiešne, ale ukázal mi, že je schopný robiť veci, ktoré od neho nikto neočakáva.“ Po tomto sa začal ich vzťah, Anne sa presťahovala do USA, získala americké občianstvo a s Kirkom majú dvoch synov. A manželstvo, ktoré im môže každý závidieť.

 

Medzi obomi panoval absolútny súlad a skutočne veľká láska. Keď Douglas filmoval v Mníchove film Cesty slávy, napísal Anne: „Miláčik, aké je to hrozné byť tak ďaleko od teba. Aký nekompletný som bez svojej rodiny. Ako môže muž žiť sám? Žiť len pre seba znamená byť mŕtvy,“ napísal jej v liste. „Ale na druhej strane mi toto odlúčenie opäť dokazuje, ako veľa pre mňa znamenáš.“

V podobnom duchu mu písala aj Anne: „Som smutná a depresívna, nemyslela som si, že budem potrebovať byť stále blízko teba,“ vyznala sa. „Toaletný papier je príliš drsný, káva príliš silná a telefonát nemožný! Manželka mu dokonca zachránila život, keď odmietla letieť privátnym lietadlom manžela herečky Elizabeth Taylor z Palm Springs do New Yorku na vyhlasovanie cien Showman, lebo mala „čudný pocit“.

„Strašne sme sa vtedy pohádali, bol som na ňu totálne naštvaný, ale nešiel som,“ hovorí Douglas, ktorý sa na druhý deň z rádia dopočul, že lietadlo sa zrútilo a nikto neprežil. „Zachránila mi život...“ Zachránila mu však aj kopec peňazí, keď zistila, že Douglasa podvádza jeho finančný poradca. Ten dostal padáka a manželia ušetrili dosť veľký majetok. Mimochodom, veľkú časť z neho neskôr použili na viaceré charitatívne projekty. Okrem iného spolu navštívili vyše štyridsať krajín ako ambasádori dobrej vôle a po celom svet prezentovali dôležitosť slobody a demokracie.

Manželstvo s totálnou hviezdou však nebolo pre Anne vždy úplne ľahké. Kirk mal totiž aj po svadbe niekoľko afériek s krásnymi herečkami Ritou Hayworth, Patriciou Neal či Joan Crawford, dcérou Christiny Crawford. „Kirk mi nikdy nič netajil. A ja ako Európanka som rozumela tomu, že je nerealistické očakávať v manželstve totálnu vernosť.“ Kirk svoje aféry popísal vo svojej autobiografii a Anne sa na tom smeje: „Pýtal sa ma, či to tam môže napísať. Súhlasila som a len vďaka mne bol z toho obrovský bestseler!“

„Počas šesťdesiatich rokov manželstva si musíte prejsť cez mnohé prekážky,“ povedala Anne časopisu Closer pred niekoľkými rokmi. „Ale vďaka tým rokom rovnako viete, že každá z nich bola nádherná...“ Keď sa zase Douglasa spýtali, ako sa dá vydržať tak dlho spolu, odpovedal po svojom: „Je to ľahké. Povedal som svojej žene, že ak ma niekedy opustí, ja pôjdem s ňou!“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:00