ELVIS PRESLEYpexels.com
StoryEditor

Žena, ktorá stvorila Elvisa

19.03.2019, 08:00
Celebrity
„Neľúbia azda všetci svojich rodičov?“ reagoval Elvis Presley začudovane, keď sa ho novinári pýtali na jeho vrúcny vzťah k mame Gladys. Faktom však je, že to z jeho strany nebola len obyčajná láska. Podobalo sa to skôr na uctievanie!

Ak by nebolo Gladys Love Presley, svet by asi nikdy nespoznal kráľa rokenrolu. Bola to práve ona, ktorá svojmu synovi Elvisovi na 11. narodeniny darovala gitaru, hoci chlapček túžil po bicykli. A bola to Elvisova láska k matke, vďaka ktorej začal vôbec spievať.

V roku 1953 vošiel prvý raz do nahrávacieho štúdia v Memphise len preto, aby naspieval skladbu My Happiness, ktorú chcel venovať svojej mame ako špeciálny darček k narodeniám. A o rok ­neskôr piesňou That's Alright, Mama začal dobýjať koncertné pódiá.

Ôsmeho januára 1935 vtedy 22-ročná Gladys porodila dvojičky, no okrem toho, že ona sama takmer vykrvácala, prvý chlapček, Jesse Garon, sa narodil mŕtvy. To viedlo Gladys k presvedčeniu, že ten, čo prežil, Elvis Aaron, má v sebe aj dušu svojho dvojčaťa. Že je vyvolený! V detstve mu stále zdôrazňovala, aký je výnimočný a predpovedala mu, že je predurčený na veľké veci.

Keď sa Elvisa v nahrávacom štúdiu pýtali, aký typ ­speváka je, 18-ročný mladík sebavedomo vyhlásil: „Nezniem ako nikto iný!“ A keď mu neskôr vyčítali, že na pódiu predvádza obscénne pohyby, tvrdil: „Nikdy by som neurobil nič, čo by strápnilo moju mamu.“ Elvis ­Gladys neskutočne zbožňoval, osloval ju »bejby« či »miláčik« a za prvé zarobené peniaze jej kúpil ružový cadillac, hoci nikdy nešoférovala! A keď neskôr rodičom kúpil dom, nasťahoval sa doň s nimi, hoci mal už 20 rokov. Nevedel si predstaviť, že by svoju mamu opustil.

Dokonca aj keď už koncertoval, každý večer jej  zavolal, aby ju uistil, že je v poriadku. Gladys sa tešila zo synových úspechov, no keď jeho kariéra začala naberať na obrátkach, upadla do depresií. Až chorobne sa o Elvisa bála, obávala sa, že mu ublížia fanúšikovia alebo že havaruje lietadlo, v ktorom sedí. A aby bola vôbec schopná fungovať, začala čoraz viac piť a užívať lieky na spanie.  

V marci 1958, keď Elvis narukoval do armády a mali ho ­preveliť do Nemecka, Gladysino zúfalstvo dosiahlo vrchol – rovnako ako jej pitie. Navyše, keďže pribrala na váhe, začala užívať amfetamíny. A to v kombinácii s obrovským  stresom z toho, že jej milovaný syn odíde na druhý koniec sveta, jej ­srdce nevydržalo. Dňa 14. augusta 1958 Gladys v 46 rokoch zomrela na srdcový infarkt. Po jej smrti sa z Elvisa Presleyho stal úspešný umelec, ale jeho hudba už nikdy nemala takú vášeň ako na začiatku.

Postupne sa jeho životný štýl začal podobať životu jeho matky. Len s tým rozdielom, že on vodku nahradil obrovskými dávkami tabletiek. V roku 1977 Elvis Presley zomrel vo veku 42 rokov na zlyhanie srdca. Zvláštnym ­riadením osudu sa to stalo 16. augusta, presne v ten istý deň, keď pred 19 rokmi pochovával svoju milovanú mamu a nad jej hrobom usedavo nariekal: „Bože, všetko, čo som mal, je preč. Stratil som jediného človeka, ktorého som kedy miloval!“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:40