Olivia Newton-Johnpinterest.com
StoryEditor

Olivia Newton-John: Jej trápenie nemá konca. Neuveríte, ako jej zistili rakovinu prsníka

19.03.2019, 09:16
Celebrity
Je jednou z najúspešnejších speváčok histórie a na konte má viac ako 100 miliónov predaných nosičov, ale jej život nie je prechádzka ružovou záhradou.

Zrejme si ju pamätáte ako Sandy z legendárneho muzikálu Pomáda, ale táto krehká dáma, ktorá na konci septembra oslávila sedemdesiatku, je zaujímavá aj z mnohých iných dôvodov. Narodila sa v anglickom Cambridgei Walesanovi Brinleymu Newtonovi-Johnovi a nemeckej Židovke Irene Helene Born. Oliviin dedko, držiteľ Nobelovej ceny za fyziku Max Born, do Británie utiekol pred nacistami na konci 30. rokov.

Otec bol dôstojníkom spravodajskej služby MI5, ktorý pracoval na projekte šifrovacieho mechanizmu Enigma, a bol to práve on, kto vzal do väzby nacistu Rudolfa Hessa, ktorý v máji 1941 bez Hitlerovho vedomia odletel vyjednávať s Jurajom VI. o prímerí.

Keď sa Olivia narodila, jej otec už svet špionáže opustil a bol ria­diteľom chlapčenskej školy. V Oliviiných šiestich rokoch rodina emigrovala do Austrálie. Už v 14 rokoch malo talentované dievča v Melbourne svoju prvú dievčenskú kapelu a postupne sa pod prezývkou Lovely Livvy (Ľúbezná Livvy) stala hviezdou miestneho rádia aj televízie. V speváckej súťaži vyhrala výlet do Británie, a práve tam nahrala v roku 1966 svoj prvý singel. V Anglicku sa jej ale nepáčilo – bolo jej smutno za vtedajším priateľom Ianom Turpiom, a tak si neustále objednávala letenky späť do Austrálie, ale mama jej rezerváciu vždy potajomky ­zrušila.

V roku 1971 vydala prvý sólový album If Not For You. Titulná pieseň, ktorú napísal Bob Dylan, sa vtedy stala jej prvým celosvetovým hitom. Potom už nahrávala jednu pesničku za druhou, a väčšina z nich bola úspešná. Víťazila v anketách, dobývala rebríčky... Aby svoju kariéru, ktorú vtedy videla hlavne v oblasti country hudby, ešte viac podporila, presťahovala sa do Spojených štátov. Tam ale o úspech musela tvrdo bojovať. K hviezdam ju katapultoval až rok 1978 a už spomínaná ­Pomáda.

Olivia mala už 29 ­rokov, keď ju oslovil producent filmu Allan Carr, a mala hrať stredoškoláčku. Trápilo ju to a trvala na kamerových skúškach s o šesť rokov mladším Johnom Travoltom, ktorý získal rolu Sandinej prvej lásky Dannyho. Výsledok testov Oliviu príjemne prekvapil a zmluvu podpísala. A dobre urobila: úspech hudobného filmu bol neuveriteľný. Soundtrack z filmu sa 12 týždňov udržal na čele hitparád a Olivia bola nominovaná na Zlatý glóbus aj na Oscara. Popularita Pomády navyše stále trvá. V roku 1998 pri príležitosti 20. výročia bol muzikál znovu uvedený do kín a po Titanicu ho počas prvého víkendu videlo ­najviac divákov.

Pamätáte si záverečnú scénu filmu, keď sa z poslušného dievčaťa Sandy stane sexi dračica? Rovnakou premenou prešla v 80. rokoch aj Oliviina kariéra. Citlivé country pesničky nahradil rockovejší štýl. V roku 1986 sa spievajúcej herečke narodila jediná dcéra Chloe Rose. Jej ­otcom je herec Matt Lattanzi, ktorého si Olivia vzala v roku 1984 (manželstvo trvalo 11 rokov). Chloe ale spôsobila matke nejednu vrásku na čele. Opakovane sa liečila zo závislosti od alkoholu a drog a nechala si urobiť plastické operácie za 11 miliónov, ale dnes už vraj seká dobrotu.

 

V roku 1992 Olivii diagnostikovali rakovinu prsníka. Podstúpila mastektómiu a deväťmesačnú chemoterapiu a vyzeralo to tak, že nad chorobou zvíťazila. Keď o 21 rokov neskôr išla navštíviť svoju staršiu sestru Ronu, ktorá umierala na rakovinu mozgu, mala haváriu. Bezpečnostný pás sa jej zarezal do tela, a tak keď sa jej v ramene objavila hrčka, myslela si, že je to následok zrážky. Bola to ale zákerná choroba, ktorá sa, bohužiaľ, ­vrátila. Zatiaľ čo po prvýkrát o svojom boji hovorila, aby ostatným chorým dodala odvahu, druhýkrát už si všetko nechala pre seba.

„Je to môj život,“ vysvetlila stručne. Opäť zvolila ­tradičnú liečbu, ktorú doplnila alternatívnou, aby »nakopla« imunitný systém. Tumor v ramene sa zmenšil, ale Olivia nevedela, že rakovina sa stále šíri. Minulý rok jej objavili tretí nádor v spodnej časti chrbtice. „Liečim ho  prirodzene,“ zdôverila sa speváčka. Po ožarovaní vyškrtla z jedálnička cukor, a bolesť tíši konopným olejom, ktorý vlastnoručne vyrába jej druhý muž, obchodník John Easterling. „Mám úžasného manžela. Mám všetky tie domáce zvieratá, ktoré milujem, a tiež neuveriteľnú kariéru. Skutočne sa nemám na čo sťažovať,“ hovorí statočná Olivia. Nedávno sa začalo pošepkávať, že s niekdajšou hviezdou Pomády to tentoraz vyzerá zle a že rakovina je silnejšia než v minulosti. Speváčka to však poprela a vyhlásila, že sú to výmysly a že sa má dobre.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 13:30