Jiří Schelingerreprofoto/youtube.com
StoryEditor

Jiří Schelinger: Smutné výročie jeho samovraždy

06.03.2019, 14:18
Celebrity
Ešte aj dnes znejú v rádiách jeho hity Holubí dům, Což takhle dát si špenát alebo Jahody mražený. No chrapľavý hlas Jiřího Schelingera prestal nahrávať príliš skoro, mal iba 30 rokov. A jeho smrť v apríli roku 1981 bola kruto nezmyselná.

Dlhé vlasy, chrapľavý hlas, mladý, rebelský rocker, ktorý po viacerých zmenách zakotvil v skupine Františka Ringo Čecha (74), sa stal miláčikom mladých ľudí, predovšetkým dievčat v Čechách i na Slovensku, kam so skupinou chodievali na koncertné šnúry. Nič na tom nezmenilo, že bol už druhý raz ženatý. Prvé manželstvo s Alenou (72) nevyšlo, hoci sa im narodila dcéra Andrea.

Jeho rozpad urýchlilo stretnutie s Jitkou Poledňákovou (67), s ktorou prežil svoje posledné štyri roky. Bolo to búrlivé manželstvo. Spevákov brat, gitarista Milan Schelinger na to spomínal: „Oni sa rozviedli nejako pol roka pred Jirkovou smrťou, niekedy na jeseň roku 1980. Potom to zase lepili, že. Ja som ho jedenásťkrát sťahoval od nej, verili by ste tomu? Tam a späť, to bolo šialené. Tak asi raz mesačne ma vždy oslovil: Počuj braček, potrebujem odniesť veci. Ja mu na to: Kam? A on: Naspäť... No to bolo peklo! Občas sa šiel zašiť aj k matke...“

Napokon  sa Jirka a Jitka vrátili k sebe. Spevák a skladateľ Jiří sa snažil zmeniť svoj divoký život, stal sa vegetariánom, prestal fajčiť, stretával sa disidentmi, dokonca začal chodiť do kostola. Aj v hudbe sa snažil dosiahnuť hlbší rozmer, čo mu akurát vynieslo pozornosť ŠtB. 

Osudná cesta do Bratislavy

V roku 1981 ho pozvali do Bratislavy, na playback naspievať pieseň Což takhle dát si špenát do televízneho programu Televízny klub mladých. „Mala som ísť s ním, ale dostala som chrípku,“ spomínala Jitka. Keď sa jej exmanžel nevracal, zatelefonovala do hotela, kde mal byť ubytovaný. „Povedali mi, že tam má veci a nevrátil sa. Volala som na slovenskú políciu, kde mi s údivom povedali, že sa čudujú, že ešte u mňa neboli súdruhovia z Prahy. A že mi musia s poľutovaním oznámiť, že Jirka skočil z mosta a utopil sa.“

Tragédia sa stala 13. apríla. Jitka spomínala, že Jirka často chodil po okraji Karlovho mosta a hovorieval, že chce vyskúšať, aké to je skočiť. V ten večer sa v Bratislave, kam išiel natáčať Televízny klub mladých, zoznámil s mladým párom. Strávil s nimi večer v krčme a mladíka provokoval kurizovaním slečne. Chlapi sa začali vyťahovať jeden pred druhým a potom obaja skočili z mosta. Toho druhého našli, ako sa urputne drží bójky na hladine Dunaja. Telo Jiřího Schelingera vyplavilo neďaleko Dunajskej Stredy o tri týždne neskôr. „Poviem to tak, ako to je - Jirka dosť fajčil marihuanu. Mám pocit, že predtým, než sa to stalo, musel dosť vyfajčiť,“ domnievala sa bývalá manželka populárneho, ale neovládateľného rockera.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:24