Martina Majerníková Kovalarchív Martina Majerníková Koval
StoryEditor

Slovenská herečka, ktorej v žilách koluje exotická krv

05.04.2018, 14:56
Celebrity
Je energická, krásna a pred kamerou sa cíti ako ryba vo vode. Vyštudovala herectvo a hrávala v divadlách nielen na Slovensku, ale aj u našich českých susedov. Spievala na zaoceánskych lodiach a precestovala celý svet, od Perzského zálivu až po Aljašku. Patrí k silným ženám, ktoré zvládli štúdium, prácu a aj výchovu dieťaťa naraz. Martina Majerníková Koval, slovenská herečka, ktorej v žilách koluje exotická krv.

Herectvo na doskách aj pred kamerou

Martina rozbehla svoju hereckú kariéru už počas štúdia na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, kedy získala angažmán v divadle Nová scéna. Na týchto doskách pôsobila ako herečka do roku 2006, zároveň hosťovala v trnavskom divadle a aj v Prahe. Aktívne sa venovala spevu a nielen vďaka tomu, ale veľkej záľube v cestovaní prijala ponuku spievať na zaoceánskych lodiach, kde zotrvala štyri roky, teda až do nástupu na VŠMU v Bratislave. Počas štúdia na Divadelnej fakulte sa jej narodil syn Nathaniel. „Stretávala som sa s názorom, že žena nemôže točiť, hrať, študovať a ešte aj vychovávať dieťa, že sa to jednoducho nedá. Ale ja som sa rozhodla, že dá. Bolo to náročné obdobie, ale zvládla som ho. Aj vďaka ľuďom, ktorých mám okolo seba,“ spomína herečka. Počas a po štúdiu na vysokej škole pracovala ako slobodný umelec, písala a hrala v divadle Malá scéna STU v Bratislave a ako člen odborných porôt sa venovala umeleckému prednesu. Najviac ju však oslovilo herectvo pred kamerou, ktorému sa venuje aj dnes.

Seriálový sen si plní, na ten filmový čaká

„Herectvo pre kamerou je veľmi špecifické, má odlišné zákonitosti ako divadelné stvárnenie postáv. Práve to ma núti spoznávať stále nové výrazy a postupy, nad ktorými som sa doposiaľ nezamýšľala,“ hovorí Martina. V práci nachádza nielen krásu, ale ako sama povedala, miluje aj atmosféru pri natáčaní. „Tento rok som mohla pracovať s režisérmi ako Vlado Balko, Milo Kráľ, Viktor Csudai, Vlado Fischer a ďalšími. Som vďačná za to, že môžem robiť to, čo ma napĺňa a stretávať sa s ľuďmi, ktorí ma inšpirujú,“ dodáva. Martinu ste mohli vidieť v seriáloch Rodinné prípady, Susedské prípady, Deň za dňom či Búrlivé víno. Prezradila, že jej veľkým snom je film.

Má pod palcom festival Scénická žatva

Okrem herectva sa realizuje aj ako projektová manažérka a riaditeľka programovej rady najstaršieho festivalu slovenských ochotníckych divadelníkov v Európe s názvom Scénická žatva. Organizuje ho Národné osvetové centrum a tento rok oslávi 96. ročník. Minulý rok v auguste dokonca podujatie Scénická žatva, ktorému Martina šéfuje, získalo ocenenie svetového formátu. Na 16. divadelnom festivale v Monaku ocenili predstavitelia Medzinárodnej mimovládnej organizácie amatérskeho divadla AITA/IATA viaceré medzinárodné divadelné festivaly, medzi nimi aj Scénickú žatvu. Podujatie sa tak dostalo do svetovej „sedmičky“.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:53