instagram/helvondrackovaqueen
StoryEditor

Helena Vondráčková: prezradila recept na večnú krásu

24.11.2017, 10:05
Celebrity
Stretnutie s Helenkou Vondráčkovou je zážitok na celý život. V rozhovore prezradila svoj recept na "večnú mladosť" aj to, či je po boju svojho partnera šťastná...

 Nedávno ste vo veľkom štýle oslávili 70 narodeniny. Aké to bolo?

Ja ich budem oslavovať celý tento rok! Začalo to koncertom v Brne, ktorý natočila a následne v deň môjho jubilea 24.6. odvysielala Česká televízia a v ten večer som mala koncert s hosťami na hrade Karlštejn. So slovenskými fanúšikmi som toto jubileum oslávila 21.10. v Bratislave. Na záver pripravujeme koncert na 20. január v pražskej O2 aréne.

 Máte 70 a hovoríte o tom s neuveriteľnou ľahkosťou. To by som nečakala!

A čo mám robiť? Jednoducho mám 70 a to je fakt. Život predsa nie je o veku, ale o tom, ako sa človek cíti, ako sa realizuje v tom, čo robí, ako je spokojný v súkromí... Ak toto všetko funguje, je naozaj úplne jedno, koľko máte rokov. S vekom sa jednoducho treba zmieriť.

 A ešte aj to zdravie asi treba...

Samozrejme, bez toho by to nešlo. Našťastie, zdravá zatiaľ som a to mi umožňuje robiť stále všetko naplno.

70 rokov. To je vek, pod ktorým si väčšina ľudí predstaví inak vyzerajúceho človeka, než ste vy. Takže teraz príde otrepaná otázka, ako to robíte, že vyzeráte stále takto?

Človek musí byť vnútorne v kľude a spokojný, aby vyzeral dobre a o to sa snažím. Samozrejme, starám sa o seba z vonka, aj zvnútra.

 Tak to ma zaujíma! Ako sa o seba staráte? Ale naozaj mi to prosím prezraďte!

No, v prvom rade je to pohyb. Každý deň bez ohľadu na počasie či ročné obdobie cvičím. Špeciálnu pozornosť prikladám starostlivosti o chrbát. Ráno vstanem, dám si sériu cvikov na chrbát, ktoré vychádzajú z jogy, potom si ho pomasírujem vodnou tryskou. Pretože, tak dlho, ako má človek chrbát zdravý, tak dlho je mladý.

 

helena vondrackova instagram/helvondrackovaqueen

Pri pohľade na vaše vytvarované ruky usudzujem, že to asi nebude jediný pohyb ktorý máte...

No jasné že nie! V lete plávam, hrám tenis, alebo sa aspoň realizujem v záhrade. V zime zas lyžujem. Na pohyb si vždy nájdem čas, bez toho to nejde.

 Dodržiavate aj nejakú špeciálnu diétu?

Žiadne drastické diéty nedržím, snažím sa stravovať v duchu našich starých materí, ktoré sa neprejedali. Riadili sa tým, že jedli všetko, ale s mierou, kedysi nebolo jedla toľko, ako teraz. Ja si dám všetko, aj pečivo, cestoviny, aj si pokojne niekedy dám chlieb s masťou. Ide o to, aké množstvo zjete. A ďalšia podstatná vec – nevečeriam. Po piatej hodine večer už pokiaľ možno vôbec nejem.

 A nie ste potom večer hladná?

Nie vôbec, rýchlo si človek na to zvykne. Skôr by mi vadilo ísť si ľahnúť s preplneným bruchom.

 A čo cukor? Je aj váš úhlavný nepriateľ?

Bielemu cukru sa snažím vyhýbať, sladím keď tak medom. Ale opäť zas je to o tej miere. Marhuľovým guľkám občas neodolám!

 Krása ide zvnútra, ale treba sa o seba aj starať a vy to určite robíte. Má podľa vás zmysel investovať do drahej kozmetiky?

Určite! Veľmi záleží na tom, akú kozmetiku – krémy a séra používate. Ale samozrejme, od určitého veku to nestačí a nevidím nič zlé na tom navštevovať kliniky krásy, ktoré vedia ženám pomôcť s prejavmi starnutia. Myslím, že dnes je to už bežným „vyšším“ levelom starostlivosti o pleť pre všetky ženy, dávno to nie je výsadou len celebrít. Práve toto sa mi na dnešnej dobe v porovnaní s minulosťou páči, že keď s niečím na svojom tele nie ste zmierená, môžete to zmeniť.

 Máte ešte nejakú vychytávku, na ktorú nedáte dopustiť?

Práve na Slovensku som pred časom objavila galvanizačnú žehličku od firmy Nuskin, ktorá do pokožky hĺbkovo zapracuje krémy a séra. Fakt to funguje!

 Túžili ste byť od malička speváčkou?

Ale kdeže! Milovala som však hudbu, hrala som na klavír, sama som sa učila hrať na gitaru, rada som spievala, inklinovala som k divadlu a športu... Jeden čas som dokonca chcela byť princeznou alebo akrobatkou v cirkuse! Keďže som vôbec nevedela, čím chcem byť, išla som na gymnázium, aby som si to rozmyslela. Vzhľadom na to, že som sa súkromne učila cudzie jazyky, angličtinu a nemčinu a v škole francúzštin, mala som v pláne aj filozofickoú fakultu. To ale zmenil fakt, keď mi otec jedného dňa priniesol domov prihlášku do súťaže pre mladé spevácke talenty v Lucerne. Vyhrala som a bolo...

 Všetci nadávajú na dobu v akej žijeme. Že je príliš rýchla, nepraje vzťahom...

Rýchla je, to je pravda. Ale nemyslím si, že je horšia, je len iná. Dnes majú napríklad mladí ľudia oveľa viac možností, ako kedysi. Každý môže robiť, čo chce. A čo sa vzťahov týka, že táto doba nepraje vzťahom je iba vyhováranie sa.

 Ako to myslíte?

Je to o ľuďoch nie o dobe. Ak sa rozhodnem si niekoho vziať, naozaj by to malo byť v dobrom aj v zlom a nie pri prvom probléme „zbaliť švestky“ a odísť. Považujem to zbabelé a slabošské! Problémy by pár mal riešiť a pokiaľ je to aspoň trochu možné, vzťah zachrániť.

 Aj vy ste mali niekedy určite horšie obdobie života. Keď o vás bulvár písal zlé veci a tak. Stmelilo vás to vtedy s Martinom?

Určite. Vtedy mi bol najväčšou oporou a všetko sme spolu vždy zvládli. Aj keď boli niektoré rozhodnutia pre mňa ťažké a bála som sa, či sú správne, s odstupom času môžem povedať, že áno. Človek si nesmie na seba nechať hádzať špinu! Niekedy sú radikálne riešenia, aj keď sú vám proti srsti, jediným správnym rozhodnutím.

 Máte teda sama pred sebou čistý štít.

Áno, môžem sa bez výčitiek za sebou otočiť, nie je nič, za čo by som sa hanbila.

 Ste šťastná?

Stopercentne! Žijem si v kľude a pohode s partnerom, ktorý ma ochraňuje a bojuje za mňa, pokiaľ mi niekto ubližuje. Všetky problémy z minulosti sú našťastie za nami a tak si žijeme v kľude. Robím čo ma baví, takže áno, som šťastná. Dúfam, že budeme hlavne zdraví a plní síl, aby sme si to spolu ešte dlho užili!

helena vondrackova instagram/helvondrackovaqueen

Aký je pre neho život s vami, s tak slávnou ženou? Máte nejaké maniere, o ktorých viete, že sa s nimi ťažko žije?

Určite to niekedy bolo zložitejšie. Kvôli tomu, že som známa, nemáme toľko súkromia. Istú dobu nám bol stále v pätách bulvár. Nehrozilo, že by som sa napríklad na našom houseboate chvíľu opaľovala hore bez – na druhý deň by to bolo niekde na titulke. Ale čo sa mojej povahy týka, nemám žiadne maniere, ani nie som náladová, nie je so mnou nuda, takže myslím, že mu je so mnou dobre (smiech).

Vydali ste nové CD so zaujímavým názvom Dávno vím svý. Evokuje to vo mne, že v ňom bilancujete, spomínate... Je to tak?

Áno, dá sa to tak povedať! Ide o piesne s veľmi kvalitnými testami o živote a vzťahoch, životných peripetiách, ale aj napríklad o mojich prvých láskach, napríklad pieseň Ondry Soukupa a Gábiny Osvaldovej Já s tebou hlavu ztrácím.

Ktoré zo súčasných speváčok majú podľa vás v sebe tú iskru, že môžu dokázať niečo podobné, ako vy?

Nejde len o tú iskru, ale aj o disciplínu a odhodlanie robiť to naplno už navždy. Z mladých speváčok je podľa mňa veľmi dobrá Ewa Farna alebo Celeste Buckhingham.

Stále koncertujete a ešte asi dlho budete. Čo pre vás znamená potlesk?

Je to droga a adrenalín. Tá priama odozva od ľudí, kedy viete okamžite zhodnotiť, ako s vašim výkonom boli spokojní... To je niečo neuveriteľné, čo vedia pochopiť len umelci. Aplaus je ohodnotením mojej práce a práve on ma motivuje ísť ďalej...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 14:48