Archív
StoryEditor

Boris Hanečka odhalil pravú tvár módneho biznisu na Slovensku!

08.09.2017, 18:00
Celebrity
Na novú kolekciu sú potrebné peniaze. Veľa peňazí. No ako ich zohnať?

Vychytený módny návrhár Boris Hanečka mení spolu s kolegyňou Danou Voda zákony módneho biznisu na Slovensku. Svoju spoločnú kolekciu Jar/Leto/Jeseň/Zima: Úprimne! sa rozhodli financovať pomocou crowdfundingu – verejnej zbierky peňazí. Myšlienku predstavili na štvrtkovej záhradnej párty v Hanečkovom ateliéri. Podporiť ho prišli manželia Táslerovci, Marína Kráľovičová, raperka Aless Capparelli či Daniela Lelkešová.

V módnom biznise sa totiž točia ťažké peniaze, ale zdá sa, že aj osvedčené mená sa boria s ich nedostatkom. Aby teda nová kolekcia bola dokonalá do najmenších detailov a aby kreatívne duše nemuseli šetriť, rozhodli sa o pomoc požiadať verejnosť. Prostredníctvom webovej stránky si dali za cieľ vyzbierať 16 000 eur. Možno vám táto suma príde závratná, no podľa Borisa sa v skutočnosti jedná iba o akúsi injekciu. Platí sa totiž za všetko. Za modelky, účesy, mejkap, poplatok na Fashion LIFE!, topánky, choreografia či hudba. „Keď chcel Alexander McQueen robiť špeciálnu kolekciu pre New York, vypýtal si milión korún, to boli ešte koruny. V podstate je to to isté, ani nemusíš byť McQueen. Viem, že je opovážlivé sa s ním porovnávať, tak by mi stačila aj polovica,“ usmieva sa sympatický Hanečka a hneď aj vyratúva ďalšie položky, o ktorých bežní smrteľníci nemajú ani tušenia. „Napríklad modelka, ktorá chodí na skúšanie prototypov šiat. To sa nenavrhne len tak, potrebujem reálne dievča, ktoré od rána do večera skúša a treba ho zaplatiť. Ja mám výhodu, že mi to modelingová agentúra Exit dáva s obrovskou zľavou, lebo mi fandia. To je veľká podpora, no stále je to málo,“ prezrádza chlapík, ktorého modely majú v obľube aj celebrity ako Adela Vinczeová, Jana Kirschner, Lucia Hablovičová, Marína Kráľovičová či Anna Netrebko.

Boris Hanečka, garden party Archív

Kráľ je nahý

Boris sa podľa vlastných slov rozhodol odvážne poukázať na to, že kráľ je nahý. Možno svojim počinom pichol do osieho hniezda a rozsypal pozlátko, ktoré sa doteraz tvárilo na čisté zlato. Boris totiž na svojej tvorbe nezbohatol, nemá ani dva domy či jachtu. „Prečo si nenaliať čistého vína a nebyť úprimný sám k sebe, k iným ľuďom a trošku tak neodhaliť, aké to vlastne v skutočnosti je?  Ja tú módu robím preto, lebo ma baví, lebo ju milujem. A niekedy mám pocit, že ani neviem robiť nič iné. Preto to chcem robiť naďalej, je to len pokus, iba skúšam,“ krčí plecami módny návrhár, ktorý chce zostať tvoriť na Slovensku. Možno však tuší, že za hranicami by bol človek jeho formátu milionárom a crowdfunding by bolo to posledné, čo by mu behalo po rozume.

„Očakávam úprimné reakcie. Ja som si už párkrát prešiel svojou uličkou hanby a povedal som si: ´Tak dajte!´ Naposledy sme meškali s prehliadkou 45 minút, to bolo hrozné. Želal som si vtedy, nech tá tržnica na mňa radšej padne. Uradli nám totiž tri prvé modely, proste sa stratili. Na škole nás učili, že keď ukradnú model, to je to najlepšie, čo si môžete priať. Lebo ho chcel  niekto, kto po ňom skutočne túžil a nemal na to. Ale tých 45 minút sa nečaká ani na Madonnu, sorry,“ zabáva sa. „Takže som si povedal, že nemám čo stratiť. Hovorím si: ´Chcete vidieť šou?´ Áno, pripravujem ju. Mám veľa pekných vecí a nechcem to zadarmo. Budem sa revanšovať darčekmi, pozornosťami alebo  samotnou šou. Ale na nej je veľa vecí, efektov, krásnych detailov, ktoré si v živote na seba nezarobia. Ani mne neprinesú tú jachtu. Takže ak šou chcete vidieť, podporte ju! A ak sa nenájde ten trh, asi to nemáme robiť  Je to dvojsečná zbraň, ale stále si hovorím, že je to úprimné. Aspoň ja to tak vidím,“ dodáva.

Borisa Hanečku a Danu Voda môžete podporiť na tomto linku.

Väčšina vyzbieraných peňazí poputuje na látky, úplety, topánky, doplnky, ale i na zaplatenie modeliek a šikovných krajčírok. Za finančnou zbierkou stoja stovky hodín práce, počas ktorých dizajnéri vytvárali originálne darčeky pre tých, ktorí sa im na módnu show rozhodli prispieť. ,,Financie nechceme len tak zadarmo. Okrem toho, že sa ľudia rozhodnú podporiť slovenskú módu, môžu si vybrať, aký darček z našej dielne by bol pre nich ten najvhodnejší,“ hovorí Boris Hanečka. Podľa výšky darovanej sumy si tak môžu podporovatelia vybrať napríklad brošňu, náramok či náhrdelník v limitovaných edíciách z dielne Voda – Hanečka. Medzi veľmi zaujímavé dary patria aj kresby Borisa Hanečku, či tri kusy kabátov z jeho dielne s vyšitým venovaním. Medzi skutočné exkluzívne odmeny patrí fotenie v modeloch Dany Voda a Borisa Hanečku s profesionálnym fotografom, večera s dizajnérmi v magickom prostredí ich ateliéru, či šaty z ich pripravovanej kolekcie. K vyšším finančným darom dostanú darcovia aj lístky na Fashion LIFE! a možnosť vychutnať si módnu show, ktorú pomohli vytvoriť z predných radov.

Boris Hanečka, garden party, Vierky Aiysi Archív

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:01