StoryEditor

V NSR príde o prácu 550-tisíc ľudí

10.04.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Berlín (TASR)
Nemecko stratí tento rok v dôsledku mnohých konkurzov podnikov okolo 550-tisíc pracovných miest, informuje vo svojom najnovšom odhade nemecký ústav pre pracovný trh Creditreform. Strata pracovných miest by mala byť asi o 50-tisíc väčšia ako v minulom roku. Skrachované podniky vlani nevyplatili svojim veriteľom faktúry v celkovej hodnote 32 mld. eur. V porovnaní s predvlaňajškom v roku 2001 skrachovalo o 34 % viac firiem s vyše 100 zamestnancami.
Rakúsky denník Der Standard uviedol, že k nevídanej vlne krachov veľkých firiem v tomto roku v Nemecku dochádza v dôsledku postupu globalizácie. Banky začali byť opatrnejšie a rozhodli sa sprísniť podmienky na poskytovanie pôžičiek, a to aj svojim starým klientom v prípade, ak je návratnosť finančných prostriedkov nedostatočne preukázaná.
Nemecké denníky zasa hodnotia krachy veľkých spoločností ako dobré znamenie pre budúcu hospodársku konjunktúru krajiny. Zo scény totiž odchádzajú firmy, ktoré v nových podmienkach nevyhovujú trhu svojou štruktúrou, efektívnosťou alebo ponúkaným sortimentom. Podnikatelia sú nútení hľadať nové produkty, o ktoré je na trhu záujem. Vzniknú tisíce firiem, ktoré preskupia prepustených zamestnancov do nových štruktúr a mnohé sa rozvinú. Hlavný ekonóm Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory Axel Nitschke v tejto súvislosti uviedol, že bankroty sú nielen neodmysliteľnou súčasťou krízy, ale aj nádejnými signálmi skorého hospodárskeho oživenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:08