StoryEditor

Stredoškoláci si môžu polepšiť

14.03.2004, 23:00
Študenti denného štúdia na stredných školách pochádzajúci z rodín v hmotnej núdzi by mohli od mája dostávať sociálne štipendium od 600 do 1 200 korún, ak sa podarí včas pripravovať vyhlášku o sociálnych štipendiách pre stredoškolákov.

Stredoškoláci z rodín v hmotnej núdzi by mohli od mája dostávať sociálne štipendium od 600 do 1 200 korún, ak sa podarí včas pripraviť vyhlášku o sociálnych štipendiách pre stredoškolákov. Takýchto stredoškolákov je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka vyše 28 tis. Konkrétna výška štipendia bude závisieť od priemerného prospechu. Stredoškolák s priemerným prospechom nad tri by mal dostávať 600 korún mesačne. Ak bude priemer jeho známok medzi dvojkou a trojkou, bude mesačne dostávať 800 korún. Najviac, teda 1 200 korún, bude dostávať študent, ak jeho priemerný prospech nebude horší ako dvojka. Podľa ministra školstva Martina Fronca sa výdavky na štipendiá odhadujú na 250 miliónov korún. Táto suma sa má zo 60 percent čerpať z prostriedkov európskeho sociálneho fondu a zo 40 percent na dofinancovanie projektov európskeho sociálneho fondu, ktoré sú v rozpočtovej kapitole ministerstva školstva. Priamo bude potrebné financovať študentov z Bratislavy a Bratislavského kraja, ktorí vzhľadom na priemerné príjmy v tomto regióne na financovanie z európskeho sociálneho fondu nemajú nárok.
Štát chce tento rok prednostne investovať do vzdelávania a rekvalifikácií ľudí v hmotnej núdzi a do týchto aktivít investuje o miliardu viac ako vlani, teda 3,5 miliardy Sk. Špeciálne na vzdelávanie je určených 700 miliónov korún. Ľudovít Kaník verí, že štipendiá pomôžu zvýšiť počet študujúcich zo sociálnych skupín občanov, ktorí sú v hmotnej núdzi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:18