StoryEditor

Ak sa Cyprus zjednotí, vstúpi do Európskej únie celý ostrov

12.09.2003, 00:00

Ostrov je rozdelený na dve časti od tureckej invázie na sever Cypru v roku 1974, ktorá bola odpoveďou na puč ultranacionalistických cyperských Grékov s cieľom pričleniť Cyprus ku Grécku. Turecká okupácia severu ostrova a samovyhlásenie republiky v roku 1983 viedli k medzinárodnému obchodnému embargu voči severnej zóne. Obyvateľstvo tejto časti Cypru sa cíti byť diskriminované od 60. rokov. Rokovania o opätovnom zjednotení Cypru, ktoré v uplynulých mesiacoch viedli najvyšší politickí predstavitelia gréckej a tureckej komunity, nepriniesli nijaký pozitívny výsledok. Turkami obývaná časť malej ostrovnej krajiny by sa do EÚ v roku 2004 mohla dostať len v prípade zjednotenia Cypru.
Cyprus je jedinou z 10 kandidátskych krajín, v ktorej sa pred rozšírením neuskutoční referendum, keďže takýto prostriedok cyperská ústava nepozná. Ak nedôjde k zjednoteniu ostrova, ktorý sa stane najjužnejším cípom EÚ, do únie vstúpi iba jeho medzinárodne uznaná grécka časť.

Zložité vzťahy na ostrove
Vstup tureckej časti Cypru do Európskej únie v roku 2004 spolu s gréckou časťou je podľa európskeho komisára pre rozšírenie Güntera Verheugena stále reálny. "Správa pre cyperských Turkov znie, že dvere naďalej zostávajú otvorené," vyhlásil Verheugen. Komisár však zároveň upozornil, že rad je momentálne na tureckej strane. "Teraz je na lídrovi cyperských Turkov Raufovi Denktašovi, jeho národe a jeho priateľoch v Ankare, aby sa chopili príležitosti," zdôraznil Verheugen.
Prvou iskrou nádeje bolo aprílové otvorenie hranice medzi oboma časťami ostrova, keď ju odobrili obe strany. Obyvatelia Cypru ju tak mohli prekročiť po 29 rokoch. Cyperská vláda je podľa prezidenta Tassosa Papadopoulosa pripravená rokovať o prekonaní rozdelenia ostrova na základe plánu, ktorý pred desiatimi mesiacmi predložila OSN. Návrhy lídra cyperských Turkov Raufa Denktaša na zlepšenie vzťahov sa zatiaľ neukazujú ako úspešné. Denktašova stratégia spočíva podľa Papadopoulosových slov v neustálom predkladaní návrhov, ako zlepšiť susedské vzťahy, ktoré však v skutočnosti majú udržať pri živote "okupačný režim na severe".

Príjmy z cestovného ruchu
Cyprus 1. mája vstúpi do EÚ, či už ako zjednotený ostrov alebo len jeho grécka a medzinárodne uznávaná časť. Vyznačuje sa najmä vysokým podielom HDP na obyvateľa (až 76 percent), najvyšším spomedzi všetkých kandidátov. V minulom roku rástla cyperská ekonomika podľa údajov zverejnených centrálnym štatistickým úradom o 2,2 percenta. Významným zdrojom ekonomiky sú príjmy z cestovného ruchu, ktorý má na ostrove vybudovanú dlhodobú tradíciu. V roku 2001 to bolo pozitívnejších 4,1 percenta, rok predtým 5,2 percenta. Vláda predpokladá rast ekonomiky v roku 2004 o 4 percentá. Ten by mal byť založený na 8-percentnom oživení turistického ruchu. Podľa ekonómov je najdôležitejšie sústrediť sa na rast HDP a nie na rozpočtový deficit, ktorému sa prikladá veľký dôraz.

Vysoký deficit štátneho rozpočtu
Cyprus prisľúbil Európskej únii, že do roku 2006 zredukuje deficit štátneho rozpočtu na 2 percentá HDP. Ministerstvo financií uviedlo, že tento sľub je súčasťou programu fiškálnej konsolidácie potrebnej pred vstupom do EÚ. Po prvýkrát za posledných niekoľko rokov boli ratingy miestnej meny agentúrou Standard Poor#146#s znížené, keď si pohoršili jej strednodobé vyhliadky. Cyprus bojuje s vysokým fiškálnym deficitom, ktorý by mal tento rok dosiahnuť hranicu 5,4 percenta. Na splnenie maastrichtského kritéria, potrebného na prijatie eura, je potrebný schodok maximálne 3 percentá HDP.

Efektívnejšie metódy vyberania daní
Zámer Cypru je prijať euro v roku 2007. Vysoký deficit je výsledkom viacerých faktorov od poklesu turistického ruchu, ktorý má pre ekonomiku mimoriadny význam, až po zle vypočítaný dosah rozsiahlych daňových reforiem uskutočnených v minulom roku. "Sme vo finálnej fáze prípravy predvstupového ekonomického programu. Tento rok sa sústredíme na opravy vo fiškálnych financiách," uviedol Andrea Charalambous z ministerstva financií. 12,7 miliardová (v USD) ekonomika by v tomto roku mala dosiahnuť ekonomický rast 2,2 percenta aj napriek odhadovanému 12-percentnému poklesu cestovného ruchu. Tento sektor reprezentuje až jednu pätinu Cyperského HDP. Aj keď detaily programu finančnej konsolidácie nie sú známe, pravdepodobne sa zameria na efektívnejšie metódy vyberania daní a udržanie vládnych výdavkov potrebných na zlepšenie ekonomického rastu. Ministerstvo financií predpokladá, že deficit ostane v budúcom roku nad úrovňou 3 percent HDP, pod túto hranicu by mal poklesnúť v roku 2005 a v roku 2006 by mal dosiahnuť 1,5 percenta HDP.
Cyprus navštívi ročne okolo 2,5 milióna turistov. V minulom roku zabezpečili turisti príjem v hodnote 1,13 miliardy cyperských libier (1 USD=0,52 cyperskej libry). Niektorí predstavitelia turistického ruchu nezdieľajú optimizmus vlády, ktorý hovorí o oživení turistického ruchu. "Zmluvy s hotelmi na budúci rok poklesli asi o 30 percent, takže budeme radi, keď sa nám podarí dosiahnuť tohtoročný výsledok," povedal Lakis Avraamides, hovorca hotelierov na juhovýchode ostrova, ktoré je centrom turizmu. Práve pokles v turistickom ruchu sa sčasti podpísal aj pod nárast nezamestnanosti. V júli dosiahla miera nezamestnanosti 3,6 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 10:57