StoryEditor

Pôsobenie Gaz de France

15.01.2003, 23:00

Gaz de France, 24,-percentný vlastník akcií Slovenského plynárenského priemyslu, je skupinou 193 spoločností, ktoré sídlia v 33 krajinách. Za minulý rok vyprodukovalo 36,5 tisíca zamestnancov spoločnosti viac než 14,3 mld. eur tržieb, pričom konsolidované výsledky skupiny boli 0,89 mld. eur zisku. Skupina vyťažila 51,7 mld. metrov kubických metrov plynu a vo svete má 12,45 milióna zákazníkov.

Gaz de France s cieľom poskytovať čoraz konkurencieschopnejšiu ponuku sa snaží o čo najväčšiu diverzifikáciu svojich zdrojov.

Prieskum, ťažba, obchod a zásobovanie
V súčasnosti sa skupina angažuje v prieskume, rozvoji a prevádzke ložísk uhľovodíkov, pričom cieľom skupiny je do roku 2003 disponovať rezervami plynu, ktoré zodpovedajú 15 percentám produkcie celkového predaného množstva. Gaz de France sa angažuje v nielen v ťažbe, ale aj v obchodovaní s plynom. Cez najdiverzifikovanejšie portfólio dodávok plynu v Európe má prístup k zdrojom z Nórska, Ruska, Alžírska, Holandska, Veľkej Británie a Nigérie, ako aj z Blízkeho východu uskutočňovaním spotových obchodných operácií so skvapalneným zemným plynom (Liquefield Natural Gas -- LNG) so spoločnosťou Qatargas. Partnerské vzťahy Gaz de France s bankovou inštitúciou Société Générale umožňujú lepšie styky s veľkoodberateľmi zemného plynu a prenikanie spoločnosti aj na americké trhy. Gaz de France Energy ponúka veľkoodberateľom spomedzi európskych priemyselných podnikov a terciárnej sféry riešenia, ktoré vyhovujú rôznorodým potrebám klientov, pričom využívajúc viacero druhov energie investuje so svojimi klientmi do priemyselných celkov.

Transport, distribúcia
Gaz de France prevádzkuje 30-tisíc km vysokotlakových plynovodov, je najvýznamnejším prepravcom a uskladňovateľom zemného plynu na medzinárodnej scéne. Prevádzkuje všetky typy podzemných zásobníkov (aquiferové a v soľných kavernách). Vo Francúzsku má k dispozícii 14 zásobníkových objektov a dva metánové terminály, prevádzkuje tri zásobníky v Kanade a na Slovensku. Svoje know-how zužitkúva Gaz de France pri výstavbe terminálov vo svete, pričom svoje skúsenosti poskytuje nielen pri projektovaní a prevádzkovaní, ale aj v partnerstvách s inými spoločnosťami. Spolu má viac ako 12 mil. klientov, z toho vo Francúzsku vyše 10 mil. Má filiálky v Nemecku, Rakúsku, Maďarsku, Portugalsku, Kanade, Argentíne, Uruguaji a Mexiku. V snahe prispôsobiť svoje služby potrebám klientov od domácností a drobných podnikateľov, cez obce až po priemyselné podniky združila skupina svoje európske filiálky zaoberajúce sa energetickými službami pod značkou Cofathec. Služby zahŕňajú vykurovanie, klimatizáciu, kogeneráciu, centrálne zásobovanie teplom, priemyselné energetické služby, riadenie výrobného prostredia, facilities manažment. Cofathec za rok 2001 dosiahol čisté príjmy za vlastné služby 872 mil. eur, čo predstavuje 25-percentný nárast.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 12:35