StoryEditor

Rast obeživa môže zvýšiť úroky v eurozóne

06.10.2003, 00:00

Hlavného ekonóma Európskej centrálnej banky Otmara Issinga znepokojuje rýchly rast obeživa v Európskej menovej únii. Hoci orientačné číslo Európskej centrálnej banky uvádzalo na tento rok jeho rast 4,5 % v porovnaní s jeho úrovňou na konci minulého roka, v skutočnosti dosahuje vzostup takmer o 3,5 % vyšší.
Issing vo vystúpení v Zürichu povedal, že rast peňažnej zásoby môže viesť k tlaku na ceny a odpoveďou Európskej centrálnej banky na taký vývoj by mohla byť len vo zvýšení úrokovej miery. Hlavná refinančná úroková sadzba po rozhodnutí rady ECB v Lisabone zostáva 2-percentná, čo je najnižšia úroveň v západnej Európe za posledných 50 rokov.
Podľa anglického denníka Financial Times Issing prišiel so svojím upozornením vo veľmi nevhodnom čase, na začiatku obdobia, v ktorom sa v západnej Európe prvky hospodárskeho oživenia začínajú ešte len prejavovať.
Nové peniaze sa dostávajú do obehu predovšetkým preto, lebo mnohí majitelia portfóliových fondov sa rozhodli v podmienkach globálnej politickej neistoty a neistoty akciových trhov sčasti sa ich zbaviť a zásobiť sa hotovosťou. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 12:08