StoryEditor

Penta chce stoj čo stoj ovládnuť OKD

08.09.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Finančníci zo skupiny Penta chcú stoj čo stoj ovládnuť českú banícku spoločnosť OKD. Vláda s nimi o predaji štátneho podielu v ostravských baniach rokovať nechce, tak sa obrátili na Viktora Koláčka, rozhodujúceho majiteľa Karbon Investu, s ktorým kabinet o predaji štátneho podielu exkluzívne rokuje. Karbon vlastní viac ako 50 percent akcií OKD, Penta mu za ne ponúka 4,38 miliardy českých korún.

Finančníci zo skupiny Penta chcú stoj čo stoj ovládnuť českú banícku spoločnosť OKD. Vláda s nimi o predaji štátneho podielu v ostravských baniach rokovať nechce, tak sa obrátili na Viktora Koláčka, rozhodujúceho majiteľa Karbon Investu, s ktorým kabinet o predaji štátneho podielu exkluzívne rokuje. Karbon Invest vlastní viac ako 50 percent akcií OKD, Penta mu za ne ponúka 4,38 miliardy českých korún.
Penta sa na českom trhu usadila pred dvoma rokmi. V poslednom čase sa uchádzala aj o štátny podiel v spoločnosti Severočeské doly. Túto privatizáciu vláda nakoniec pozastavila, rozhodnúť o ďalšom postupe má do konca tohto roka. Penta má záujem taktiež o ostravskú firmu Vítkovice Steel.
Štát vlastní v OKD 45,8 percenta akcií. Za menšinový podiel v čiernouhoľnej spoločnosti ponúka Penta štátu 4 miliardy korún, Karbon Investu za jeho podiel vyše 4 miliardy korún. V prípade, že by Karbon Invest získal štátny podiel, dá za takmer 100 percent akcií viac ako 6,6 miliardy korún. Vyššiu ponuku ako momentálny vlastník OKD ponúkla Penta štátu už dvakrát. Tá terajšia je o 600 miliónov vyššia, Karbon Invest ponúka vláde 3,4 miliardy korún.
Karbon Invest tvrdí, že s Pentou o kúpe svojho podielu v OKD rokovať nemá v úmysle, na ponuky česko-slovenskej finančnej skupiny zatiaľ oficiálne nereagovala ani vláda s tým, že doteraz trvá exkluzivita udelená Karbon Investu. O udelení exkluzivity rozhodol ešte kabinet bývalého premiéra Vladimíra Špidlu.

Privatizácia štátneho podielu v ostravskej uhoľnej firme sa neustále odkladá. Okrem iného preto, že terajší majitelia za štátny podiel ponúkajú málo peňazí. To bol dôvod, prečo rýchly predaj najprv zabrzdil Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže. Zatiaľ čo Karbon Invest chcel štátnu minoritu v OKD kúpiť iba za 2,25 miliardy korún, Antimonopolný úrad ako trhovú cenu označil najmenej 3,4 miliardy korún. Na túto sumu taktiež Karbon Invest nakoniec svoju ponuku zvýšil. Ani táto cena však nemusí byť konečná. Ekonomickí experti sa domnievajú, že česká vláda by za štátny podiel mohla získať až 4,5 miliardy korún. To môže vziať do úvahy aj Európska komisia, ktorá bude v konečnej fáze privatizáciu menšinového podielu OKD posudzovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:03