StoryEditor

Ďalší úder farmárom z USA

12.02.2004, 23:00

Druhý prípad vtáčej chrípky na území USA hrozí poškodením amerického hydinárskeho sektora, ktorého export dosahuje ročne takmer 2 mld. dolárov. Aj keď sa zatiaľ nepotvrdilo, že by vírus typu H7 mohol prejsť z chorých zvierat na človeka, na rozdiel od juhoázijského typu H5N1, dovozcovia hydiny radšej nepokúšajú osud. Ako uviedla agentúra Reuters, medzi prvými krajinami, ktoré zakázali dovoz hydiny zo Spojených štátov, bolo Japonsko, krátko nato sa však k nemu pripojili aj Brazília, Južná Kórea, Hongkong, Malajzia, Filipíny a Čína. Najväčšiu ranu však dostal hydinársky priemysel po výraznom obmedzení dovozov Rusmi. Ruská federácia je vôbec najväčším dovozcom hydiny, ktorej Američania ročne vyvezú približne za 1,7 mld. USD. Okrem týchto štátov sa postupne pridávajú ďalšie. Najnovšie zákaz oznámili aj Rumunsko, Poľsko a Ukrajina.
Východoamerický malý štát Delaware, kde sa objavila už druhá infekcia, ponesie najväčšie bremeno dôsledkov. Podľa Michaela Scuseho z delawarského ministerstva poľnohospodárstva je situácia pre tunajších hydinárov veľmi vážna. Ako uviedla BBC, spolu s obchodnými partnermi, štátmi Virginia a Maryland, sa Delaware podieľa na celkovej americkej produkcii hydiny 10 %. Sám produkuje približne 4 % hydiny a produktov z nej. Aj keď je toto číslo nízke, štát patrí medzi najmenšie v USA a spomínaný objem vývozu znamená pre jeho ekonomiku nemalý príjem. Úrady v USA zareagovali na nový prípad nariadením čo najrýchlejšie usmrtiť hydinu z infikovaných chovov, zakázali akýkoľvek obchod so živými sliepkami a s kurencami, ako aj aukcie poľnohospodárskej techniky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:46