StoryEditor

Zneužívanie väzňov nebolo ojedinelé

20.05.2004, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR

Americká armáda vyšetrila od konca roku 2002 okolo 75 prípadov zneužívania väzňov v Iraku a Afganistane. Uviedol to včera pred branným výborom amerického Senátu vedúci amerického Ústredného velenia generál John Abizaid, zodpovedný za vojenské operácie v Iraku a Afganistane. Naznačuje to, že zlé zaobchádzanie bolo rozšírenejšie, ako sa dosiaľ priznalo.
Podľa jeho slov sa vo väznici Abú Ghraib pri Bagdade, kde armádni príslušníci fotografovali väzňov pri zneužívaní a sexuálnom ponižovaní, vyskytovali systematické problémy. Armáda stále vyšetruje niekoľko prípadov zabitia v Afganistane, ktoré siahajú až do decembra 2002, dodal Abizaid s prísľubom, že budú sledovať stopy dôkazov a potrestajú zodpovedných.
Predseda výboru, senátor John Warner, predtým informoval, že ministerstvo obrany našlo ďalší disk s fotografiami súvisiacimi so zneužívaním irackých väzňov. Pred senátnym výborom vypovedal včera aj hlavný veliteľ pozemných síl USA v Iraku generálporučík Ricardo Sanchez, ktorý poveril vojenskú spravodajskú službu taktickým vedením irackej väznice Abú Ghraib. Sanchez podľa vlastných slov vydal príslušné nariadenie z bezpečnostných dôvodov. Na jeho základe sa vojenská polícia vo väznici zodpovedala spravodajskému dôstojníkovi len v oblasti obrany a nebola spravodajskej službe podriadená, napríklad, pri výsluchu väzňov. Kľúčovou otázkou v škandále okolo zneužívania irackých väzňov je, či príslušníci vojenskej polície konali podľa rozkazov spravodajskej služby, keď týrali zadržaných.
Americký osobitný vojenský súd v Bagdade odsúdil včera špecialistu Jeremyho Sivitsa na rok väzenia za zneužívanie irackých väzňov. V rámci maximálneho možného verdiktu ho tiež degradujú na vojaka a prepustia z armády. Sivits sa priznal k vine v dvoch bodoch obžaloby týkajúcich sa zlého zaobchádzania so zadržanými, ako aj pri zanedbaní povinností a plánovaní zlého zaobchádzania s väzňami. Očakáva sa, že bude vypovedať na procesoch s ďalšími obžalovanými v rovnakom prípade. Sivits s problémami zadržiaval slzy, keď vypovedal o praktikách vo väznici Abú Ghraib.
Britská polícia zatkla najmenej jedného príslušníka britskej armády v súvislosti s falošnými fotografiami o údajnom týraní irackých väzňov britskými vojakmi. Oznámilo to britské ministerstvo obrany, ktoré o celom prípade zatiaľ poskytlo len málo podrobností. Fotografie publikoval bulvárny britský denník Daily Mirror len pár dní po tom, ako americké noviny odhalili, že americkí vojaci týrali irackých väzňov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:11