StoryEditor

Ďalšie výhrady k zmluvám na ADSL

Podmienky zmlúv o prepojení sietí so Slovenskými telekomunikáciami (ST), ktoré umožnia operátorom komerčné využívanie technológie ADSL, kritizujú aj operátori, ktorí ich už podpísali. Po tom, ako ST podpísali kontrakty s firmami Slovanet, EuroWeb Slovakia a Internet SK, k nim pribudli aj ďalšie -- Dial Telecom, GTS Slovakia a Nextra. Naopak, zmluvu zatiaľ odmietla podpísať spoločnosť eTel.
GTS Slovakia ako jeden zo zásadných problémov vníma výšku ceny za pripojenie operátora. Podobne ako väčšina poskytovateľov si aj GTS zvolila prístup s priepustnosťou 10 megabitov za sekundu, za ktorý telekomunikáciám musí zaplatiť mesačne paušál takmer 70-tisíc korún a ďalšie peniaze za stiahnutý objem dát. "ST pri rokovaniach neboli otvorené zmenám vo výške cien," povedal pre HN obchodno-marketingový riaditeľ GTS Stanislav Molčan s tým, že možný kompromis by sa dal dosiahnuť pri nižšej prenosovej rýchlosti, než ponúka štandard ST. Okrem toho GTS vyčíta telekomunikáciám, že podmieňujú pripojenie ADSL pevnou linkou s volacím programom ST napriek tomu, že táto technológia môže fungovať aj bez nej. GTS spustí ADSL do komerčnej prevádzky počas júna, avšak očakáva, že prevádzkovú rentabilitu dosiahne až pri minimálne sto klientoch. Cieľovou skupinou spoločnosti sú podobne ako u iných poskytovateľov predovšetkým malé a stredné podniky.
"GTS mala svoje pripomienky predostrieť pred podpisom zmluvy," reagoval viceprezident ST pre komunikáciu Ján Kondáš. Zároveň odmietol, že by spoločnosť o prispôsobení prenosovej rýchlosti nebola ochotná rokovať. Ako dodal, previazanie volacieho programu a ADSL pripojenia je v súčasnosti trendom, pričom programy ST nevylučujú aj voľbu iného operátora. Slovenské telekomunikácie v budúcnosti plánujú súčasnú prenosovú rýchlosť 768 kilobajtov za sekundu podľa dopytu zákazníkov zvyšovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 01:44