StoryEditor

Báječní muži z centrál

20.11.2003, 23:00

Aký je kompromis medzi číslom štyri a osem? Čuduj sa svete, výsledkom je jeden. Jeden volebný kraj miesto štyroch alebo ôsmich je výsledkom dohody koaličných strán, ktorý už odobrila vláda. Ministerstvo vnútra vedené Vladimírom Palkom navrhovalo štyri kraje, lebo sú vraj lepšie ako jeden. Liberálom sa štyri kraje málili, pretože vraj nedostatočne približujú voľby od straníckych centrál k voličom. Zvyšok koalície oponoval, že osem volebných krajov bude mať za následok to, že pri prerozdeľovaní mandátov v druhom skrutíniu budú o tom, kto sa dostane do parlamentu, rozhodovať centrály politických strán, a nie voliči. Nakoniec sa štyri koaličné strany dohodli na tom, čo žiadna z nich otvorene nechcela, a spokojní sú všetci. Čo na tom, že pred voľbami koaličné ANO a SDKÚ navrhovali väčšinový systém. Rovnaký prísľub dávali voličom opozičný Smer a HZDS. S rozdelením Slovenska na viac volebných krajov súhlasili všetky relevantné strany. Kde nie je vôľa, nepomôže ani štvorprúdová diaľnica.
Dohodnuté zachovanie jedného volebného kraja zakonzervuje stav, keď o zložení parlamentu rozhodujú bratislavské centrály. Stranám postačí mať jedného silného lídra a zvyšok kandidátky môžu tvoriť anonymné produkty zákulisných bojov v ústrediach strán. Aj keď to nechcú priznať, takýto stav mnohým vyhovuje.
Vládou schválený zákon prináša aj pozitíva -- posilnenie vplyvu preferenčných hlasov môže pomôcť niekoľkým jednotlivcom, ktorých má verejnosť vo väčšej priazni ako ich strana. Do predvolebnej kampane sa budú môcť zapojiť aj súkromné médiá, čo je tiež posun vpred. Zopár desiatok ľudí poteší tiež možnosť zúčastniť sa na parlamentných voľbách zo zahraničia, len o svojom pobyte "vonku" musia vedieť aspoň s päťdesiatdňovým predstihom.
Ak súčasný stav vyhovuje viac straníckym centrálam ako ich voličom, nemusia sa teda centrály veľmi obávať. Ak aj poslanci návrh schvália, až tak veľa sa nestane. Stranícke centrály v značnej miere rozhodli o tom, kto sa v septembri 2002 dostal do parlamentu, stranícke centrály rozhodnú, kto sa tam dostane nabudúce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:56