StoryEditor

Mikloš prichádza s lacnejším riešením

05.11.2003, 23:00
Minister financií Ivan Mikloš chce riadiť štátny dlh lepšie, lacnejšie a transparentnejšie, ako to robili jeho predchodcovia. Má ambície nezvyšovať doterajšie zadlženie a splácať dlh najmä vydávaním štátnych pokladničných poukážok a dlhopisov, a to nielen doma, ale aj v zahraničí.
Mikloš priznal, že doteraz v jeho rezorte neexistovala ucelená stratégia riadenia štátneho dlhu. Aj preto sa na jeho obsluhu, v čom sú zarátané aj úroky z dlhu, vynakladá ročne 12 až 13 percent zo štátneho rozpočtu. Len v tomto roku by mal štát na dlhových úrokoch zaplatiť asi 28 miliárd, pričom rezort financií do konca októbra už väčšinu uhradil. Pre nižšie úroky sú náklady na štátny dlh v tomto roku nižšie asi o dve miliardy. "V dôsledku zlepšujúcich sa výsledkov slovenskej ekonomiky si môžeme požičiavať za lepších podmienok," povedal Mikloš.
Stratégia riadenia štátneho dlhu, ktorú včera predstavil, je krátkodobá a chce ju každý rok meniť a prispôsobovať aktuálnym podmienkam. Minister nechce riešiť problémy štátneho dlhu úvermi. "Prijímanie vládnych úverov neprebiehalo v minulosti štandardne a transparentne, navyše finančné podmienky niektorých úverov boli pre štát nevýhodné a dokonca horšie ako tie, ktoré bolo možné dosiahnuť na finančnom trhu," uvádza Mikloš. Vyhnúť sa chce aj poskytovaniu štátnych záruk. Je s nimi spojené riziko a zlé skúsenosti. Vláda v minulosti poskytovala štátne záruky na pôžičky, o ktorých bolo vopred zrejmé, že ich dlžník nezaplatí. Krátkodobo síce zlepšili pozíciu dlžníka, no napriek ich poskytnutiu boli pri konkrétnych úveroch úrokové náklady vyššie ako tie, za ktoré si štát mohol požičať peniaze na finančnom trhu. Z celkových štátnych záruk za 102,6 miliardy korún považuje rezort financií za rizikové takmer dve tretiny.
Miklošova stratégia rozdeľuje riadenie štátneho dlhu medzi rezort financií a Agentúru riadenia dlhu a likvidity, ktorá funguje od februára a kompetenčne patrí pod rezort. Pracovníci ministerstva by sa mali starať o stratégiu a koncepciu riadenia dlhu, agentúra o operatívne riadenie, napríklad vydávanie štátnych cenných papierov, ich predaj či denné plánovanie zdrojov a potrieb na financovanie priebežného schodku v rozpočte.

Zadlženosť vlády k 30. júnu tohto roka
Spolu 405,1 mld. Sk
domáci 310,3 mld. Sk
zahraničný 94,8 mld. Sk
Úroky z dlhu splatné v tomto roku
Spolu: 28,1 mld. Sk
V prvom polroku sa uhradilo 20,4 mld. Sk
V druhom polroku sa uhrádza 7,7 mld. Sk
*Vládny dlh sa v prípade Slovenska podiela na celkovom dlhu štátu zhriba 80 percentami
Zdroj: MF SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:10