StoryEditor

O prelicencovanie požiadalo 50 obchodníkov

02.10.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Úrad pre finančný trh (ÚFT) dostal od obchodníkov s cennými papiermi 52 žiadostí o udelenie povolenia na poskytovanie investičných služieb. "O prelicencovanie požiadalo 50 obchodníkov s cennými papiermi a dve žiadosti súvisia s vytvorením nového subjektu," uviedol pre hovorca úradu Marek Kačmár. Pätnásť žiadostí o prelicencovanie dostal úrad od komerčných bánk. Konečný počet žiadostí o udelenie povolenia na poskytovanie investičných služieb však podľa Kačmára bude známy až o niekoľko dní, keď na ÚFT prídu všetky žiadosti, ktoré obchodníci stihli podať do konca septembra.
Dozorný orgán bude mať na posúdenie skompletizovaných žiadostí tri mesiace, pričom celý proces schvaľovania žiadostí môže trvať jeden rok. Záujemcovia o získanie povolenia musia splniť náročné kritériá, pričom dôraz sa kladie na prehľadný a dôveryhodný pôvod základného imania a finančných zdrojov a prehľadnosť skupiny s úzkymi väzbami na obchodníka. Ak je žiadateľom právnická osoba s povolením na vykonávanie činnosti banky, ÚFT bude koordinovať svoj postup aj s Národnou bankou Slovenska.
Povolenie na poskytovanie investičných služieb už dostal nový subjekt na slovenskom finančnom trhu, spoločnosť Sympatia Financie, o. c. p., a. s. Obchodník s cennými papiermi, ktorého jediným akcionárom je holandská spoločnosť TBIF, sa bude orientovať najmä na riadenie portfólia, investičné poradenstvo a iné investičné služby pre vyššie príjmové skupiny fyzických osôb, ako aj pre právnické osoby. V najbližších dňoch by mal povolenie na poskytovanie investičných služieb dostať aj ďalší obchodník s cennými papiermi.
Obchodníci s cennými papiermi musia získať nové povolenie na poskytovanie investičných služieb a na činnosť sprostredkovateľa investičných služieb podľa nového zákona o cenných papieroch a investičných službách. Pobočky zahraničných obchodníkov s cennými papiermi mali predložiť žiadosť o prelicencovanie do konca júna tohto roka a domáci obchodníci tak mohli spraviť do konca septembra. Obchodníci, ktorí do stanoveného termínu nepožiadajú o prelicencovanie, budú musieť vytvárať nové subjekty a až potom požiadať o osvedčenie na poskytovanie investičných služieb.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:33