StoryEditor

Únia je dvojrýchlostná aj v prípade realít

07.06.2004, 00:00

Čaká svetový trh s nehnuteľnosťami ďalšie pokračovanie rastu cien alebo prasknutie bubliny a pád? Tieto otázky v súčasnosti rezonujú nielen na realitnom trhu, ale aj medzi ekonómami a politikmi. Príčinou neistoty je fakt, že nehnuteľnosti poukazujú na úroveň bohatstva obyvateľov, a navyše, predstavujú určitú finančnú zábezpeku pre malých investorov. Nehnuteľnosti sú strategickým artiklom aj pre firmy, ktoré ich využívajú ako priame investičné aktíva.

Podľa jarnej správy Medzinárodného menového fondu o vyhliadkach svetovej ekonomiky trhy s nehnuteľnosťami v Španielsku, Británii, Holandsku, ale aj Austrálii zaznamenali v posledných dvoch rokoch rast o 15 percent ročne. MMF neočakáva v týchto krajinách žiadny krach sektora, no predpokladá, že spomínané štáty sa nevyhnú prudkej korekcii cien, ak by domáce obyvateľstvo či cudzinci zvoľnili v najbližšom období pri nákupe nehnuteľností. Na spomínanú prudkú korekciu cien majú analytici rôzne názory, no podobne ako MMF máloktorí z nich sú presvedčení, že súčasný rast cien povedie k "tvrdému dopadu" sektora.

Britániu ovládli špekulanti

Ako uvádza denník The Wall Street Journal Europe, najtvrdšie hodnotenia sa objavujú v správach bruselského výskumného oddelenia Kráľovského inštitútu pre prieskum trhu a britských inštitúcií na trhu s nehnuteľnosťami. Ani podľa nich pád trhu v Európe nehrozí, no poukazujú na dvojrýchlostnú Európu so stagnujúcimi a rastúcimi realitnými trhmi.
Do prvej skupiny patria hlavne Nemecko, Dánsko a Rakúsko, ktorých realitné trhy podľa ekonómov viac pocítili spomalenie ekonomiky v roku 2001. Naopak, významný rast vidno v Belgicku, Británii, ale aj vo Francúzsku a v Španielsku, najmä v Madride a jeho okolí, ako aj na pobreží Stredozemného mora. Tu vzrástli ceny nehnuteľností v apríli o vyše 20 percent. V Británii a Írsku to bolo od 10 do 20 percent. Podľa BBC ceny pokračovali v raste aj v máji, hore idú najmä v oblastiach Anglicka a Walesu, kde každý týždeň rastú v priemere o 1 100 libier a za posledné tri mesiace vzrástli už o 14 500 libier na 188 500 libier. Je to o 15,6 percenta vyššia hodnota ako za rovnaké obdobie minulého roka. Podľa analytikov sú za týmto vývojom najmä špekulanti nakupujúci nehnuteľnosti s cieľom okamžitého predaja. Ako však uviedli predstavitelia Britského združenia realitných agentov, do konca roka 2005 pôjdu ceny postupne dolu.

Brusel vyťažil z rozšírenia

Výrazné zvýšenie cien zaznamenalo aj hlavné mesto Európy Brusel, kde trh s nehnuteľnosťami vyťažil najmä z rozšírenia Európskej únie. Ceny domov a bytov v Bruseli vzrástli za posledných šesť mesiacov takmer o 10 percent. Za päť rokov dosiahol nárast cien v očakávaní rozšírenia až 50 percent. Ceny bytov tu pritom nezdvihli cudzinci, ale samotní obyvatelia Bruselu, očakávajúci výhodné prenájmy. Podľa realitných agentov sa však prepočítali a do budúcnosti by už ceny nemali ďalej rásť.
Špekulácie vzhľadom na rozšírenie EÚ viedli k zvyšovaniu cien aj v nových členských krajinách únie. Takto rástli ceny v Prahe, Budapešti, Bratislave a vo Varšave, na ich raste sa však podieľali aj záujemcovia zo zahraničia, najmä z Británie a Írska, ktorí už nedosahujú pri investovaní do realít na Západe také zisky. Medzi najdrahšie mestá patria Praha a Varšava. V druhom prípade ceny vzrástli za posledných šesť mesiacov o 30 percent. Situácia sa však môže zmeniť, keďže práve v dôsledku prudkého rastu cien poľské hlavné mesto začali vo veľkom mnohí ľudia, najmä starší a chudobnejší, opúšťať. Takmer rovnaká situácia je v ruskom hlavnom meste Moskve. Prudká výstavba nových obytných domov, hypermarketov, maloobchodných a kancelárskych priestorov, vyháňa ceny nehnuteľností nahor a podľa washingtonského Inštitútu urbanizmu je Moskva najideálnejším miestom na investovanie do nehnuteľností.

Kombinované projekty

Nemenej silný rast dosahuje americký realitný trh. "Oživenie na trhu práce a nízke hypotekárne sadzby, ktoré dosahujú momentálne najnižšie úrovne za ostatných 40 rokov, výrazne podporili rast trhu s nehnuteľnosťami," uviedla americká poradenská firma pre realitný trh Grubb and Ellis. Podľa nej v USA sa na dlhodobom úspešnom raste realitného trhu nemalou mierou podieľa aj osvedčený systém výstavby veľkých kombinovaných projektov, ktoré okrem bytovej výstavby zahrňujú aj sieť maloobchodov a zábavných centier prakticky v každom meste s takmer miliónovou populáciou. Ako pre The Wall Street Journal uviedol Bob Bach z Grubb and Ellis, takto sa stavali San Francisco, Boston a ďalšie. Práve vďaka tomuto modelu výstavby si trh udrží svoju silu aj v najbližších rokoch, pričom do piatich rokov by najsilnejšími mestami v tomto smere mali byť Los Angeles a New York. K rastu cien prispel v USA aj vysoký dopyt, ktorý podporilo zníženie úrokových sadzieb. Ceny bytov v najväčších mestách vzrástli až o 23 - 24 % (Miami, Los Angeles). Analytici však očakávajú, že situáciu môže zmeniť prípadné zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré môže mnohých Američanov dostať do platobnej neschopnosti. Kúpené nehnuteľnosti im budú v krátkej budúcnosti zhabané, čo zvýši ponuku a ceny opäť klesnú.

Áziu po kríze potiahla Čína

Omnoho nestabilnejšie ako Európa či USA sú ázijské trhy, ktoré sa ešte úplne nespamätali z hospodárskej krízy koncom 90. rokov. Ako uviedla agentúra Reuters, kedysi lukratívny realitný trh Hongkongu utrpel aj v dôsledku neistoty z budúcnosti po prejdení pod čínsku správu. Najnovší prudký rast čínskej ekonomiky, ako aj úpravy zákonov súvisiace s majetkom, však predsa len zvýšili ceny nehnuteľností aj tu. Bohatí Ázijčania, predpokladajúci, že ekonomický rast vnútrozemskej Číny bude mať pozitívny dosah aj na Hongkong, si tu vlani nakúpili viacero drahých domov a od polovice roka 2003 zdvihli ceny nehnuteľností o 45 percent. Rastúce investície ešte viac zvýšili atraktívnosť realitného trhu v prímorskom Šanghaji, ktorý sa stal hlavným obchodným a priemyselným strediskom Číny. Aj keď Peking v obave z prehriatia ekonomiky obmedzuje ďalšiu výstavbu, uprednostnil radšej obmedzenie poskytovania bankových úverov než zvýšenie úrokových sadzieb, takže trh s nehnuteľnosťami v Číne tak skoro neklesne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. apríl 2024 00:55