StoryEditor

Kapitálové trhy upierali zrak na Fed

23.06.2003, 00:00

Svetové kapitálové trhy stúpali v očakávaní, že Spojené štáty v tomto týždni znížia úrokové sadzby a podporia rast. Rozhodnutie Federálneho rezervného systému, centrálnej banky USA, očakávajú s veľkou pozornosťou nielen americkí, ale aj európski a japonskí investori. Očakávané zníženie úrokových sadzieb, o ktorých bude tento týždeň rozhodovať Výbor Fedu pre operácie na voľnom trhu, by totiž mohlo podporiť nielen americkú ekonomiku, ale aj väčšinu rozhodujúcich ekonomických regiónov po celom svete.
Hlavný akciový index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average sa v priebehu uplynulého týždňa posilnil o necelé jedno percento na 9 200,8 bodu. Ceny amerických akcií stúpali počas troch z piatich pracovných dní. Najvýraznejšie to bolo v pondelok, kedy Dow Jones, ktorý reprezentuje 30 amerických blue chips akcií, stúpol až o 2,2 percenta na 9 319 bodov, čo je najviac od 5. júna v minulom roku. Pomohli mu prekvapujúco dobré výsledky amerických priemyselných výrobcov. Naopak, najmenej sa mu darilo vo štvrtok. Schladili ho negatívne nálady podnikateľského sektora vo Philadelphii. Index merajúci podmienky podnikateľov síce stúpol, ale zaostal za očakávaniami trhu. Negatívne sa totiž vyvíjala nezamestnanosť a ceny. V piatok indexu pomohli prognózy výsledkov spoločnosti General Electric. Dow Jones sa často označuje ako indikátor budúceho vývoja americkej ekonomiky.
Európske trhy tento týždeň takisto stúpali, pričom sa dostali až na päťmesačné maximá vďaka nádejam na oživenie globálnej ekonomiky. Obchodníci obrátili svoju pozornosť k odvetviam, ktoré spočiatku zaostávali za celkovým rastom trhu, ako napríklad telekomunikácie. V Londýne stúpol tamojší akciový index FTSE 100 proti predchádzajúcemu týždňu o 26 bodov na 4160,1 bodu. Index vybraných akcií frankfurtskej burzy DAX sa posilnil o 70,27 bodu na 3 238,98. Francúzsky index CAC-40 vzrástol o 81,17 bodu na 3 190,1 bodu. V Zürichu išli ceny blue chips akcií nahor o 141,7 bodu a index uzavrel uplynulý týždeň na 4 936,8 bodoch.
Aj na japonskej burze si obchodníci minulý týždeň zarobili. Ceny akcií na tokijskej burze rástli pre záujem zahraničných investorov o veľké likvidné tituly, ako Mitsubishi Heavy Industries. Stúpali aj akcie finančných a telekomunikačných spoločností, pretože investori sa zrejme rozhodli, že si trochu premiešajú svoje portfóliá. Hlavný akciový index tokijskej burzy Nikkei si za celý týždeň pripísal k dobru takmer 140 bodov, keď uzatváral na 9 120,4 bodu, čo je najviac od 3. decembra minulého roka. K celkovému týždennému rastu prispelo aj to, že japonským akciám, ktoré vzhľadom na časový posun začínajú o niekoľko hodín skôr ako v USA, sa v piatok podarilo odolať negatívnym vplyvom štvrtkového poklesu cien akcií na newyorskej burze. Dôležitým dňom pre index Nikkei bol utorok, kedy sa mu po prvýkrát od decembra 2002 podarilo prelomiť psychologickú hranicu 9 000 bodov. K expanzii mu pomohol hlavne rast cien akcií spoločnosti Canon Inc. a iných veľkých firiem. Vďaka nim index Nikkei stúpol o vyše dve percentá na 9 033 bodov. Ceny akcií na tokijskej burze rástli počas štyroch dní minulého týždňa, výnimkou bol iba pondelok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:22