StoryEditor

Reforma sa má spustiť v januári 2004

12.12.2002, 23:00

Do polovice budúceho roka chce Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MP) predložiť do parlamentu návrh nového zákona o dôchodkovom zabezpečení, ktorý okrem existujúceho priebežného a doplnkového systému financovania dôchodkov zavedie nový kapitalizačný pilier. Uviedol to včera na konferencii o úlohe a postavení finančných trhov v dôchodkovej reforme generálny riaditeľ Sekcie sociálneho poistenia ministerstva práce Ivan Švejna. Podľa zámerov ministerstva by zákon mal vstúpiť do platnosti 1. januára 2004.
V zákone sa zachová princíp slobodnej voľby. Každý, kto bude v čase spustenia dôchodkovej reformy súčasťou priebežného systému, si môže slobodne vybrať, či sa zapojí aj do kapitalizačného piliera alebo zostane v priebežnom. Pre tých, ktorí vstúpia do dôchodkového systému až po začatí reformy, sa kapitalizačný pilier stane povinný. Pre obe skupiny bude platiť jednotné rozdelenie sadzieb medzi priebežným a kapitalizačným pilierom.
Súčasné odvody na dôchodkové zabezpečenie sú podľa I. Švejnu veľmi vysoké. Už v prvom polroku 2003 dôjde k ich miernemu zníženiu. Razantný pokles odvodových sadzieb očakáva šéf sekcie sociálneho poistenia v druhom polroku. Z tejto zníženej hodnoty odvodov by potom tretina alebo až polovica mala prúdiť do kapitalizačného piliera.
I. Švejna predpokladá, že do kapitalizačného piliera, v ktorom si zamestnanci budú šetriť na dôchodok povinnými odvodmi na individuálny účet, nevstúpi v prvých mesiacoch po jeho zavedení viac než milión ľudí. Peniaze v druhom, kapitalizačnom pilieri, budú spravovať nové, tzv. dôchodcovské správcovské spoločnosti. Ministerstvo však podľa I. Švejnu nechce z finančného trhu vytláčať štandardné subjekty, ktoré už na ňom fungujú, ako sú, napríklad, banky, poisťovne či správcovské spoločnosti. Tie, ako uviedol I. Švejna, sa môžu uchádzať o licenciu na založenie dôchodcovskej správcovskej spoločnosti. Vzhľadom na obmedzenú kapacitu trhu však nepredpokladá, že na Slovensku bude pôsobiť viac ako 6 dôchodcovských spoločností, aj keď bezprostredne po spustení reformy ich na trhu bude pravdepodobne viac. Postupne však dôjde k fúziám.
Jednou z požiadaviek, ktoré by mal nový dôchodkový systém spĺňať, je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka maximalizácia jeho bezpečnosti. V jej rámci by sa malo zabezpečiť obmedzenie politického vplyvu na výšku dôchodkového zabezpečenia a prísna regulácia činnosti súkromných dôchodcovských spoločnosti nezávislým regulátorom. I. Švejna v tejto súvislosti neuviedol, kto bude tým regulátorom. Nevylúčil však, že by sa ním mohol stať aj Úrad pre finančný trh. V rámci bezpečnosti bude existovať systém štátnych garancií pre účastníkov kapitalizačného piliera a účinná záchranná sociálna sieť pre občanov nachádzajúcich sa mimo neho.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:24