StoryEditor

Právo pre domény existuje, aj keď nekodifikované

05.03.2002, 23:00

Technické zariadenia používateľov internetu (servre) -- sú pospájené hierarchicky podľa štátu, firmy, divízie firmy. Spoločným internetovým znakom pre jednu hierarchiu je doména. Doména prvej úrovne je označenie .com, .org, alebo podľa štátov: .sk., .cz, .de. Doména druhej úrovne sa zvyčajne prideľuje firmám či inštitúciám alebo aj súkromným osobám. Domény prideľuje národný správca, u nás SK.NIC. Ten rieši spory, ktoré pri ich registrácii či využívaní vznikajú. Pri presadzovaní práva sa možno obrátiť aj na súd.
"Právom k doménovému menu je v prvom rade zmluvne založené právo (a nárok) prihlasovateľa doménového mena voči registrátorovi na udržiavanie registrácie doménového mena v platnosti za dohodnutých podmienok. Doménové mená (ani domény) nemôžu byť za súčasného právneho stavu predmetom vlastníckeho práva, lebo to nie sú veci v právnom zmysle", skonštatoval JUDr. Peter Bianchi z advokátskej kancelárie Bianchi. Malach. Tomanová. Registrácia a používanie doménových mien sa uskutočňuje podľa celého radu pravidiel neštátneho pôvodu, ktoré vydávajú v zásade súkromné, neštátne inštitúcie, spravujúce internetovské domény (niektoré vydávajú aj pravidlá na rozhodovanie sporov). Vo svete sa zaužíval pre takéto pravidlá právny pojem "soft law". Sieť internet nemá totiž jediného prevádzkovateľa, ani akúkoľvek ústrednú správu a nemôže tak byť predmetom verejnej správy. Každé doménové meno sa dá pod určitou vrcholnou doménou registrovať iba raz. Preto základné, fakticky uplatňované pravidlo pri registrácii doménového mena je "first come, first serve" (prvý príde, prvý používa). Pravidlá registrácie -- soft law uznávajú aj súdy pri rozhodovaní sporov. Domény prvej úrovne poznáme medzinárodné (napr. .com, .net., org.) a národné (napr. .sk, .cz, a pod.). Doména .sk vznikla v roku 1993 a jej správou je poverená spoločnosť EuroWeb Slovakia a.s. (predtym EUnet Slovakia s.r.o.). SK-NIC v súčasnosti poskytuje služby registrácie domén pod doménou .sk bez poplatkov. Pod doménou .sk je teraz registrovaných 48 323 domén druhej úrovne. Pokyny, pravidlá pre registráciu domény .sk sú z júna 1999 a nájdeme ich spolu s ďalšími informáciami na stránke www.sk-nic.sk . Pre jeden subjekt môže byť registrovaných maximálne 5 domén. "Aj naše pravidlá poznajú napríklad zvláštnu ochranu vyhradených názvov", doplnil P. Bianchi.
V snahe zamedziť špekuláciám s doménami druhej úrovne v ČR, národné združenie pre ich registráciu -- NIC.CZ zaviedlo od marca nové pravidlá, môžeme ich nájsť na stránke www.nic.cz. Registračný poplatok sa bude uhrádzať už pred registráciou domény. Bude možné uchádzať sa aj o domény, ktoré sú obsadené, ale ich majiteľ za ne neplatí. Doteraz v ČR totiž niekoľko osôb či firiem obsadilo niekoľko tisíc domén a registrovalo ich bez platenia poplatkov. Zväčša išlo o domény zhodné s menami či dokonca ochrannými známkami renomovaných firiem. Firmy potom často boli ochotné za takto "rezervovanú" doménu zaplatiť značnú sumu. Špekulanti obsadzovali aj skratky úradov, tie potom zvyčajne volili iný, príbuzný názov. Registrácia domény v ČR stojí 1 600 Kč, obnovenie jej používania na ďalší rok 800 Kč. Nevyužívané domény sa majú začať prideľovať aj na základe dražby, včera sa v Prahe bola prvá takáto dražba.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 04:56