StoryEditor

Poradňa

08.10.2004, 00:00

Môžem si zvoliť viaceré dôchodkové fondy naraz?
-- Nie, v rovnakom čase môže byť sporiteľ iba v jednom dôchodkovom fonde a v jednej dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

Ručí štát prostriedky vo fondoch?
-- Áno, štát ručí za škodu, ktorú dôchodková správcovská spoločnosť alebo depozitár spôsobí sporiteľovi, a to do výšky 50 percent zostatku v rezervnom fonde solidarity Sociálnej poisťovne.

Môže dôchodková správcovská spoločnosť odmietnuť uzatvoriť so mnou zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení?
-- Nie, dôchodková správcovská spoločnosť je povinná uzatvoriť zmluvu s každou fyzickou osobou zúčastnenou na starobnom dôchodkovom sporení.

Má zamestnávateľ právo vybrať mi dôchodkovú správcovskú spoločnosť, s ktorou mám uzatvoriť zmluvu?
-- Nie, zamestnávateľ nesmie nútiť alebo presviedčať zamestnanca, aby uzatvoril zmluvu s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou, ktorú sám určil. Výber DSS je len vašou osobnou slobodnou voľbou.

Čo sa stane v prípade, keď sporiteľ zomrie skôr ako začne poberať dôchodok?
-- Nasporené prostriedky v kapitalizačnom pilieri na osobnom účte zosnulého sa stávajú predmetom dedičského konania, ak existuje osoba, ktorej by sa mohol vyplácať pozostalostný dôchodok. Sporiteľ však môže priamo v zmluve s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou určiť osobu, ktorá sa pre tento prípad stane poberateľom nasporeného majetku. Pritom nemusí ísť len o fyzickú osobu. Sporiteľ môže určiť ako poberateľa tohto majetku aj právnickú osobu.

Kto môže byť určený za pozostalého?
-- Dedenie v starobnom dôchodkovom sporení sa riadi ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak však sporiteľ v zmluve s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou určí nejakú inú osobu ako tú, čo by mala nárok na jeho majetok na dôchodkovom účte podľa Občianskeho zákonníka, za poberateľa tohto jeho majetku, stane sa poberateľom fyzická alebo právnická osoba určená v zmluve.

Ako sú jednotlivé dávky zdaňované?
-- Dôchodky z priebežného ani z kapitalizačného piliera nepodliehajú zdaneniu. Pri dávkach vyplácaných z doplnkového starobného sporenia sa zdaňuje kapitálový výnos, teda rozdiel medzi vloženými a vyplácanými prostriedkami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:53