StoryEditor

EBOR opäť zníži aktivity v Uzbekistane

08.04.2004, 00:00

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), ktorá už v predchádzajúcom období obmedzovala svoje aktivity v Uzbekistane, ich bude utlmovať aj v blízkej budúcnosti. Reaguje tak na porušovanie ľudských práv v tejto stredoázijskej republike a pomalé zavádzanie ekonomických reforiem, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC. Režim súčasného uzbeckého prezidenta Islama Karimova je pre banku neprijateľný.
EBOR zároveň informovala, že aj napriek obmedzeniu finančnej pomoci bude aj naďalej intenzívne spolupracovať so súkromným sektorom a na vybraných projektoch vo verejnom sektore. Projekty vlády bude banka ignorovať. Výnimkou budú len vládne projekty na zníženie chudoby a zvýšenie zamestnanosti, prípadne vodohospodárske projekty, ktorých zastavením by bol poškodený susedný Tadžikistan.
V Uzbekistane hospodárska liberalizácia stagnuje a ani privatizácia nedosiahla očakávaný rozsah. Vedenie banky oznámilo, že v dôsledku nesplnených úloh taškentskou vládou nemôže EBOR pôsobiť v krajine v rovnakom rozsahu ako doteraz.
EBOR Uzbekistanu ďalej vyčíta, že ešte stále rázne zakročil proti aktivitám teroristických skupín na svojom území a neakceptuje žiadnu opozičnú stranu, hoci už v decembri budú v krajine parlamentné voľby. Krajina má ešte stále kontrolu nad médiami a každý novinár, ktorý sa usiluje presadiť nezávislý pohľad na vývoj v krajine, musí médiá opustiť.
EBOR nesúhlasí s viacerými ekonomickými krokmi vlády, ktoré podľa nej brzdia hospodársky rozvoj Uzbekistanu. Uzbeckej vláde vyčíta vytváranie umelých prekážok v obchodovaní, neúmerné zvyšovanie cien elektrickej energie, obmedzovanie prístupu na devízový trh a pomalé, až žiadne zavádzanie reforiem v bankovom sektore.
Najvyšší predstavitelia Uzbekistanu odmietanú správu EBOR uvádzajúc, že ich informácie nehovoria o skutočnom pokroku v krajine. "Ak sa predstavitelia banky rozhodli napísať správu o našej krajine a pozastaviť s nami spoluprácu podobne ako to urobili v prípade Turkménska, považujeme ich rozhodnutie za veľkú urážku pre Strednú Áziu," upozornil uzbecký predstaviteľ.
Uzbekistan je jedným z najväčších štátov v tomto regióne jednak vzhľadom na populáciu, ale aj na svoj hrubý domáci produkt. Od roku 1991 EBOR investovala v tejto stredoázijskej krajine 612 miliónov eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:18