pixabay.com
StoryEditor

Hudba pôsobí na mozog podobne ako sex, jedlo alebo drogy, zistili vedci

11.02.2017, 11:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Či už dávate prednosť Elánu, alebo skôr Beyoncé, jedno majú všetci milovníci hudby spoločné: prináša im radosť. Kanadskí vedci sa rozhodli zistiť, čím to je.

Podľa vedcov je láska k hudbe rozdelená do dvoch fáz. V tej prvej pod vplyvom dopamínu po svojej obľúbenej pesničke alebo kapele túžime. Druhú fázu, teda samotné užívanie si príjemných rytmov, majú na svedomí opioidy, ktoré produkuje sám mozog, píše idnes.cz.

"Ide o prvý príklad toho, že sa mozgu vlastné opioidy podieľajú na pôžitku z hudby," uviedol Daniel Levitin, profesor psychológie kanadskej McGillovej univerzity pre Live Science. Predchádzajúce štúdie už dokázali vplyv opioidov, ktoré si mozog sám vyrobí, na naše potešenie z jedla, sexu aj drog.

Ich štúdie sa zúčastnilo 15 osôb, ktoré mali najprv psychológom prezradiť svoje obľúbené pesničky. K tým potom vedci pridali emocionálne neutrálne skladby, ktoré podľa hypotézy nemali vyvolať žiadnu reakciu testovaných. Niektorým dali psychológovia látku naltrexon, ktorá opioidy blokuje, druhej časti placebo. Potom im pustili najprv ich obľúbenú skladbu a následne emocionálne neutrálnu pesničku.

Počas experimentu sledovali u zúčastnených pohyb ich mimických svalov, srdcový tep a frekvenciu dychu. Nakoniec účastníci sami hodnotili, akú emocionálnu reakciu v nich pieseň vyvolala na škále od 0 do 10. Za týždeň sa potom testovaní ľudia do laboratória vrátili a test si zopakovali, tentokrát dostala prvú časť z nich placebo a druhá naltrexón.

Po použití naltrexonu sa znížila mimická aktivita testovaných pri počúvaní akejkoľvek hudby. Pre vedcov ale bolo najzaujímavejšie subjektívne hodnotenie testovaných. Jeden z nich sa sťažoval, že aj keď je to jeho obľúbená pieseň, nevyvoláva v ňom rovnaké pocity ako inokedy. Ďalšie účastník poznamenal, že ide o peknú pesničku, ale sťažoval sa, že na neho nijako nepôsobí.

Pieseň, čo poteší malé deti
Samostatnou kapitolou skúmania mozgu a jeho vzťahu k hudbe sú potom bábätka. Vedci vedia, že deti vnímajú hudbu a rytmus už v prenatálnom štádiu aj že majú obľúbené pesničky a kapely. Britskí vedci sa začali venovať bližšie tomu, čo sa malým deťom na hudbe páči a v spolupráci s rodičmi a ich ratolesťami zistili nasledovné: ide o rýchly pravidelný rytmus, prvky opakovania, ale aj prekvapenia a vysoko posadený ženský hlas. Nakoniec oslovili uznávanú speváčku Imogen Heapovú, ktorá v spoločnosti svojej osemnásťmesačnej dcérky nahrala pesničku podľa ich požiadaviek. Jej dcérka Scout sa dokonca stala spoluautorkou a práve jej melódie (otriasanie drievkom pri hre s matkou) sa bábätkám páčila najviac. Vo veselej pesničke pre deti samozrejme nesmie chýbať ani vtip a sranda, ktorá vykúzli deťom úsmev na tvári. Výsledkom je pesnička s názvom Happy Song, ktorá bude vedcom naďalej slúžiť v skúmaní ľudskej lásky ku krásnym tónom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:21