pixabay.com
StoryEditor

Šesť trikov, ako si toho môžeme pri učení, čo najviac zapamätať

06.02.2017, 07:00
Životný štýl
Prijímačky na stredné a vysoké školy sa už blížia a vy potrebujete, aby sa toho vaše deti naučili, čo najviac. Piatkový magazín Rodina DNES prináša šesť tipov, ako na to, aby si toho človek na poslednú chvíľu zapamätal, čo najviac.

Prijímačky na stredné a vysoké školy sa už blížia a vy potrebujete, aby sa toho vaše deti naučili čo najviac. Piatkový magazín Rodina DNES prináša šesť tipov, ako na to, aby si toho človek na poslednú chvíľu zapamätal čo najviac, píše idnes.cz.

1. Spojovanie
Potrebujete si zapamätať väčšie množstvo pojmov? Vymyslite si vtipný príbeh, ktorý vám ich prepojí. Čím zvláštnejší a kurióznejší, tým lepšie.

"Pretože naša pamäť dobre reaguje na emotívne obrazy, je dobré, keď do nej maximálne zapojíte vašu predstavivosť," zdôrazňuje riaditeľ a lektor Školy pamäti Jakub Pok.

Tvrdí, že keď si ťažko zapamätateľné slová spojíte s príbehom, pokojne úplne absurdným, ľahko si ich zapamätáte.

2. Umiestňovanie
Niekomu pomáha ukladať si informácie, definície, vzorčeky do pomyselných šuplíkov, skríň, poličiek, ktoré si vizualizuje vo svojej hlave.

Zaberá tiež metóda pamäťových ciest, ktorú už pred dvetisíc rokmi používali Gréci a Rimania, keď si chceli zapamätať časti prejavu. S určitým priestorom (alebo tiež s časťami tela - špičkami nôh, kolenami ...) si spájate jednotlivé časti textu (vstupné dvere, chodba ...).

3. Hravé memorovanie
Pre memorovanie ťažko zapamätateľných cudzojazyčných slovíčok radí expert Jakub Pok premeniť ich na obrazy, ktoré budú farebné, fantazijné a emotívny. Príklad: španielske slovo COPA slovensky znamená čaša. Môžete si predstaviť španielskeho kráľa, ako drží v ruke čašu, v ktorej nie je víno, a tak do nej od zlosti kope.

4. Trik na dáta
Je efektívnejšie, ak použijeme pre čísla nejaké zástupné symboly, ktoré si ľahko zapamätáme, "radí Jakub Pok.

Pamäťový experti to robia napríklad takto: máme rok 1209, kedy bola založená Cambridge. Predstavte si vchod, po schodoch kráča labuť (obraz pre dvojku), zdvihne krídlo, pod ním vajíčko (nula), okolo ktorého sa ovinie had (obraz pre deviatku). Pravdepodobne to nejde aplikovať na všetky dáta, ktoré máte vedieť, tak to skúste aplikovať aspoň na tie problematické.

5. Pomôcky-nepomôcky
Najlepšia mnemotechnická pomôcka je taká, ktorú si sami vymyslíte a ktorú niekomu prezradíte ako tajný tip. Pokiaľ bude úplne uletená, dotyčný sa zasmeje - tým posilní vašu pamäťovú stopu.

6. Trik všetkých trikov
Najlepšie funguje, keď vám niekto povie: "Toto si nemusíš pamätať." Tá dobrovoľnosť, tá nepovinnosť ako by zaručila prvú triedu v pamäťovom Aeroplane a zabezpečila príslušnej informácii pohodlné miesto vo VIP zóne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 09:22