pixabay.com
StoryEditor

Môže byť sladká? Vedci zistili, že pomsta nás skutočne robí šťastnejšími

26.08.2017, 16:00
Životný štýl
Autor:
ČTK
NEW YORK Pomsta - Keď sa človek pomstí, zo začiatku to vyzerá ako dobrý nápad, ale čoskoro človeku dôjde, že to bola veľká chyba. Problém je, že je ťažké si uvedomiť dlhodobé následky, keď v tej chvíli vám to poskytne úžasnú útechu. Zvlášť keď, ako dokazuje nedávna štúdia v odbornom časopise Journal of Personality and Social Psychology, pomsta voči ľuďom, čo vám uškodili, vás naozaj robí podstatne šťastnejšími, napísal spravodajský server New York Magazine.

V prvej časti štúdie autori požiadali skupinu dobrovoľníkov, aby napísali osobnú esej. Eseje si potom navzájom vymenili s tým, že im na ne druhý napíše úprimnú hodnotiacu reakciu. V niektorých prípadoch však namiesto skutočnej spätnej väzby dostali vopred napísané hanlivé hodnotenie ich písania aj ich samých, píšu lidovky.cz.

Vedci potom všetkým rozdali „voodoo“ bábiky s vysvetlením, že si majú predstaviť, že bábika predstavuje osobu, ktorá ich v hodnotení urazila. A ukázalo sa, že zapichnutie niekoľkých špendlíkov do handrovej postavičky dokázalo značne zlepšiť náladu účastníkov.

Vedci si ale kládli otázku, či je týmto pokusom jasne preukázané spojenie medzi pomstou a zámerom pomstiť sa. Áno, účastníci využili príležitosť, aby sa (svojím spôsobom) pomstili nepriateľom. Ale boli by ochotní sami podobnú príležitosť vyhľadať, aby sa cítili lepšie? S cieľom nájsť odpoveď na túto otázku si autori štúdie našli inú skupinu dobrovoľníkov, ktorým dali tabletku, ktorá údajne sprísni ich poznávacie schopnosti. V skutočnosti sa však jednalo len o placebo. Niekoľkými účastníkom zároveň vedci nahovorili, že pilulka má aj schopnosť stabilizovať ich náladu, a že sa teda budú psychicky cítiť rovnako, kým jej efekt nevyprchá.

Po prehltnutí tabletky hrali hráči tímovú počítačovú hru, ktorá ale bola naprogramovaná tak, aby niektorí mali dojem, že je ich spoluhráči ignorujú.

Po skončení hry vedci ponúkli dobrovoľníkom možnosť "potrestať" tímového kolegu vyslaním nepríjemneho hlasitého zvuku do slúchadiel. Väčšina tých, čo sa cítili ukrivdení, sa pre tento krok rozhodli - s výrečnou výnimkou.

Ako sa cítiť lepšie?
Tí hráči, ktorí verili, že im pilulka stabilizovala náladu - a že sa teda nebudú cítiť lepšie, ak spoluhráča "potrestajú" - túto možnosť nevyužili. Inými slovami si účastníci nielen užili pomstu za domnelú krivdu. Vyhľadávali ju ako spôsob, ako sa cítiť lepšie.

Nie je to príliš lichotivé zistenie stavu našej kolektívnej psychiky, ale zároveň ide o jednu z vecí, ktoré je dobré vedieť, dodáva New York Magazine. Pokiaľ si tejto skutočnosti budeme vedomí, možno sa nám podarí zlosť a túžbu po pomste presmerovať do niečoho produktívnejšieho. A ak všetko zlyhá - treba si radšej zanadáva, vtedy sa človeku tiež uľaví a nemusí sa hneď pomstiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:33