Facebook/Gravette Public Schools
StoryEditor

VIDEO: Jednoduchá pomôcka, vďaka ktorej sú žiaci sústredení a pokojní

26.01.2017, 14:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Dlhé hodiny presedené v školských laviciach a doma pri úlohách môžu byť pre aktívne deti trápením. Čo si majú počať so všetkou energiou, ktorá nimi priamo pulzuje? Pri neustálom posedávaní a ošívaní sa veľmi ťažko sústredí na prácu a rušia tým aj svojich spolužiakov. V Amerike prišli na prekvapivo jednoduché riešenie.

Jednoduchý trik môže rušenie v triede rýchlo ukončiť. Vyskúšali si to na základnej škole Gravette v americkom Arkansase. Učiteľka Jennifer Merrimanová pri prezeraní alternatív na sedenie študentov narazila na gumičky Bouncy Bands a nápad ju zaujal natoľko, že sa ho rozhodla vyskúšať, píše idnes.cz.

Aby detská energie nerušila
Gumičky sa natiahnu medzi nohy školskej lavice alebo stoličky a vytvorí sa "hojdačka" na nohy. Gumičky sú fixované uprostred nohy od stola alebo stoličky, aby neskĺzavali dole, a sú zdravotne neškodné. Deti potom môžu nohami na gumičke ľubovoľne pohybovať, poskakovať, otáčať alebo triasť bez toho, aby sa im pohyboval zvyšok tela. Energia im tak nebráni v sústredení sa na prácu a ani neruší ostatných žiakov. Učiteľka Jennifer Merrimanová preto oslovila verejnosť na fundraisingovej stránke a s jej finančným prispením nakúpila gumičky pre všetky lavice vo svojej triede.

Učiteľka literatúry a sociálnych štúdií Merrimanová si podľa Huffington Post dva mesiace testovania gumičiek na deťoch pochvaľuje - sú vraj sústredenejšie a lepšie vnímajú jej inštrukcie. Nezvyčajné ticho v triede si všimli aj ďalšie zamestnankyne školy. Fotky a videá gumičiek v triede zdieľali na sociálnych sieťach.

Tichá a pokojná trieda
"Hneď som si všimla, že v tejto triede panuje nezvyčajné ticho a pokoj," uviedla Rangelov. Kým niektorí študenti si počas hodiny pohupujú nohami na gumičke, iní si nohy len položia, alebo gumičku úplne ignorujú. Každý žiak má totiž inú potrebu pohybu - niekomu stačí sa vybehať pri telocviku, s inými deťmi to „trhá“ aj hneď po futbalovom zápase.

"Vôbec si nevšimnete, že sa pod lavicou niečo deje. Gumičky nevydávajú žiadny zvuk. Deti môžu pohybovať nohami a pritom nikoho nerušia, "dodala Rangelov. Jej príspevok na sociálnych sieťach sa dočkal stoviek tisíc zdieľaní a nápad si vyslúžil veľkú chválu rodičov i pedagógov. Ďalšie americké i zahraničné školy teraz preto plánujú nákup tejto jednoduchej pomôcky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:15