pixabay.com
StoryEditor

Módne predsavzatia 2017: Zbytočne neutrácať a pridať farby

12.01.2017, 16:00
Životný štýl
Väčšina z nás si dáva rôzne novoročné predsavzatia. A čo takto skúsiť to aj s módou? Prinášame vám tipy, ako byť elegantnejšia a mať väčší prehľad vo svojom šatníku.

Určite existujú veci, ktoré robíte zo zvyku, ale vlastne ich ani robiť nechcete. A tak vám veci v skrini neustále pribúdajú. Veď koľko máte vecí, ktoré nepotrebujete? Alebo naopak máte už 15 rokov stále rovnakú obnosenú mikinu a nie ste schopná ju vyhodiť, pretože je "jednoducho" obľúbená "? Každá z nás má nejaké módne zlozvyky, ktoré komplikujú život. Nemusíte sa hneď zbavovať všetkých naraz, stačí, keď budete krok po kroku pracovať na vlastnom štýle. Oblečenie, ktoré nosíte, by vás nemalo tlačiť, alebo byť prehnane veľké, ale zároveň by malo zodpovedať vašej postave a životnému štýlu. Pretože žena môže byť elegantná aj vo vreci od zemiakov, ak ho vie nosiť, píše idnes.cz.

Šetrné nakupovanie
Poznáme to všetky. Brázdenie po obchodoch sa len veľmi zriedka zaobíde bez nákupu nového kúsku. Často ale absolútne nepremýšľame, či daná vec má v našom šatníku vôbec miesto. A to je chyba. Šatník týmto spôsobom zbytočne zahlcujú, a tak je dosť možné, že v ňom potom budú chýbať veci, ktoré naozaj potrebujeme. Do obchodov by sme mali chodiť len pre konkrétnu vec, nie preto, že akurát ideme okolo. Ak tam predsa len zablúdime a niečo nám padne do oka, mali by sme si starostlivo premyslieť, či sa to hodí k oblečeniu, ktoré máme doma. A či vec podobného strihu či farby nemáme už doma.

Tak schválne, koľko kúskov oblečenia obsahuje váš šatník? Tridsať, päťdesiat, alebo je to viac ako sto? A koľko z nich nosíte? Pri bežnom nosení siahame po pár kúskoch, ktoré neustále točíme dokola. Zvyšok slúži len na slávnostné príležitosti. Mať prehľad o tom, čo máme v šatníku, je základ. Ak sme kúsok nemali na sebe rok, už ho pravdepodobne nikdy neoblečieme. Je lepšie danú vec vyhodiť a nechať si len to, čo skutočne nosíme.

Kvalita, nie kvantita
Základ šatníkov by mali tvoriť kúsky, ktoré vydržia dlhšie ako dve tri sezóny. Také, ktoré budú z kvalitných materiálov a remeselne ušité a budete si ich môcť obliekať napríklad desať rokov. Kabát, šaty či blúzka sú veci, do ktorých sa oplatí investovať a nechať si ich aj ušiť na mieru. Dizajnérske kúsky sú síce na prvý pohľad drahšie, ale ich životnosť je mnohonásobne dlhšia. Keď si spočítate, ako často by ste si museli rovnakú vec kúpiť v módnych reťazcoch a ako dlho by vydržala, vyjde zákazková tvorba ako lacnejší variant. V módnych reťazcoch sa oplatí nakupovať jednoduché veci, ktoré sa dajú ľahko nahradiť. Obyčajné tričká, tielka, ponožky či pyžamo.

Menej čiernej
Všetky milujeme čiernu. Je to čarovná farba, ktorá dokáže aj z korpulentnej ženy vykúzliť pôvabnú dámu. Hodí sa všade a ku všetkému. Lenže postaviť si šatník na čiernej je zároveň trochu nuda. Rovnako tak, ak v ňom prevažujú iba sivé a béžové vecí. Ostatné farby môžu tento základ nádherne doplniť a dodať vášmu výslednému outfitu šmrnc. Nebojte sa sýtych, ani svetlých odtieňov. A ak si nie ste istá, čo k vám sedí, nechajte si poradiť. Od kamarátky, predavačky v obchode alebo priamo od stylistu. Menej odvážne ženy môžu začať s farebnými doplnkami, ako sú šperky, topánky alebo kabelky. Zažiariť sa dá v červenom či modrom tričku, ružových šatách alebo v zelenej sukni. Práve hráškovo zelená je tohtoročnou farbou roka, takže sa môžete ľahko inšpirovať.

Ani zima, ani teplo
Zvoliť v zime správne oblečenie je umenie. Zvoliť ho tak, aby v ňom nebolo príliš teplo alebo zima, je mnohokrát pekný oriešok. Predovšetkým teraz, keď jeden deň mrzne a ďalší je o niekoľko stupňov teplejšie. Skúste preto sledovať predpoveď počasia a ľahko zistíte, či práve dnes nie je na krátku sukňu príliš zima. Alebo či nie je čas vymeniť zimnú bundu za ľahší kabát. Ak radi vrstvíte, máte z časti vyhraté. Akonáhle začne byť v kancelárii teplo, stačí dať dole vrchnú vrstvu. V letných mesiacoch to možno využiť aj opačne. A k šatám si do kabelky zobrať ešte sveter, keby sa ochladilo.

Strážca hmotnosti
Naše oblečenie nám o nás dokáže povedať oveľa viac, než len aký máme štýl. Je najlepším indikátorom váhy, pretože prezradí každé pol kilo navyše. Je normálne, že v priebehu roka môžeme niečo málo zhodiť alebo pribrať v závislosti na ročnom období. Preto nám sú občas nohavice tesnejšie a šaty väčšie. Naša váha by sa ale mala pohybovať v rozmedzí maximálne dvoch veľkostí, teda pr. 36 až 38 alebo 40 až 42. Akonáhle poskočí viac, hrozí riziko, že sa do našich obľúbených kúskov už nikdy nedostaneme. A to by bola škoda.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 08:40