pixabay.com
StoryEditor

Chcete si uľahčiť otehotnenie? Pomôže cvičenie aj vhodná strava

15.12.2016, 15:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
V súčasnosti mnoho párov bojuje s neplodnosťou, u našich susedov v ČR je to takmer každý štvrtý pár. Dvojice, ktorým sa nedarí počať dieťa prirodzenou cestou, potom často vsádzajú na "zaručené" tipy, ako otehotnieť. Ale nenechajte sa zmiasť babskými rečami, spýtali sme sa priamo odborníkov.

Problémy s počatím môžu byť na strane muža aj ženy, ale spočiatku sa netreba stresovať s možnými chorobami (pokiaľ k tomu teda nemáte dôvod ako predchádzajúce gynekologické či urologické ťažkosti), ale sústreďtesa skôr na pravidelný sexuálny styk a zdravý životný štýl. K tomu patrí najmä pravidelný pohyb, vyvážená strava a dostatok spánku. A samozrejme tiež vynechanie alkoholu a cigariet, o drogách ani nehovoriac, píše idnes.cz.

Otehotnenie môže komplikovať príliš nízka, ale aj príliš vysoká hmotnosť ženy. Obézne ženy majú veľké množstvo estrogénu a dochádza k hormonálnej nerovnováhe, pri podvýžive môže zasa dochádzať k poruchám menštruačného cyklu.

Kyselina listová a kvalitná strava
Ak sa rozhodnete pre počatie, je dobré začať brať vhodné doplnky stravy s obsahom kyseliny listovej, ktorá pôsobí preventívne proti defektu neurálnej trubice u dieťaťa.

"Je dokázané, že užívanie kyseliny listovej znižuje riziko spontánneho potratu a niektorých typov vrodených vývojových chýb. Pre naplnenie týchto tvrdení je optimálne alebo skôr nutné, aby žena začala s užívaním kyseliny listovej už niekoľko týždňov pred samotným počatím, tzn. v čase prípravy na tehotenstvo, "uvádza Richard Sabol.

Kyselina listová je obsiahnutá napríklad v listovej zelenine, kvasniciach a pečeni. Ak ste chudokrvné, je tiež vhodné zvýšiť denný prísun železa, ktoré je obsiahnuté v červenom mäse, červenej repe, paradajkách, marhuliach, šošovici alebo cíceri.

Nastávajúce mamičky by to ale nemali preháňať s vitamínovými doplnkami. "Pokiaľ nemá žena poruchu príjmu potravy, drastickú diétu alebo poruchu trávenia niektorých živín, nepotrebuje žiadne komplexné vitamínové doplnky," vysvetľuje doktor Richard Sabol.

Strava by mala byť už pred otehotnením bohatá na vitamíny (ovocie, zelenina), bielkoviny (mäso, mliečne výrobky), esenciálne mastné kyseliny (orechy, morské plody), železo (vajcia, červené mäso, pečeň) a jód (morské plody, mlieko ).

Posteľová gymnastika nie je potrebná
Mnoho párov si myslí, že k počatiu im pomôže aj vhodná sexuálna poloha, ale je to skôr mýtus, najmä ak sú žena i muž v dobrom zdravotnom stave. Rovnako tak ženy nemusia po milovaní dvíhať zadok v snahe zabezpečiť, aby sa spermie dostali k vajíčku.

"Najrôznejšie fyzicky náročné pozície typu sviečky po styku sú z hľadiska počatia dieťaťa úplne zbytočné. Príroda si totiž všetko najlepšie zariadila sama. Úplne tak naopak postačí, aby po výrone semena do pošvy zostala žena asi 20 až 30 minút v pokoji ležať, ideálne v polohe na chrbte. Mala by len odpočívať a relaxovať, nestresovať sa. Nič ďalšie v tomto smere naozaj potrebné nie je, "vyvracia často tradovaný mýtus gynekológ a sexuológ Pavel Turčan.

Cvičenie pre zdravie matky i dieťaťa
Okrem celkovej zdravej životosprávy je na uľahčenie tehotenstva dôležité tiež cvičenie zamerané na správnu funkciu panvového dna. Primárka rehabilitačného ústavu Michaela Tomanová vysvetľuje, ako si k bábätku dopomôcť vhodným rehabilitačným cvičením: "Na takzvané funkčné neplodnosti sa môžu podieľať aj faktory, ako sú neustály stres, nedostatok pohybu alebo sedavé zamestnanie. Môže dôjsť k nevyváženosti panvového dna vrátane celého postavenie tela a k zmene pomerov v panve. Tým dochádza aj k horšej funkcii panvových orgánov vrátane reprodukčných. Preto môže mať vhodne zvolené cvičenie veľmi významný vplyv pri odstraňovaní funkčnej neplodnosti nielen u žien, ale aj u mužov. Cviky pritom nemusia byť vôbec náročné. Naopak sa môžu vykonávať len v milimetroch, a tak si ich môžete zacvičiť takmer kdekoľvek, bez toho aby to niekto iný vedel. "

Vyskúšať môžete napríklad jogu, ktorá má vďaka sledovaniu dychu pozitívny vplyv aj na upokojenie a zníženie stresu. Vhodné sú aj špeciálne cviky.

Ak sa páru nebude dariť otehotnieť dlhšie ako rok, je vhodné obrátiť sa na odborníkov, ktorí pomôžu zistiť, v čom konkrétne je problém, a podľa toho zahájiť liečbu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:28