pixabay.com
StoryEditor

Brata máš radšej! Ako vyriešiť žiarlivosť a uprednostňovanie jedného dieťaťa?

04.11.2016, 07:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Aj keď sa ako rodičia môžeme snažiť venovať sa všetkým deťom rovnako, nikdy to tak nebude. A je dokonca možné, že jedno dieťa podvedome uprednostňujeme pred jeho súrodencami. Ako to zmeniť? Odborníčka radí aj to, ako pomôcť súrodencom, aby si nepripadali odstrčene.

Mnoho rodičov sa občas čuduje, prečo sú ich deti tak rozdielne osobnosti, keď sa k nim správali rovnako. Neuvedomujú si ale, že je nemožné sa k deťom správať rovnako - mení sa rodinná situácia, rodičovská skúsenosť, časové možnosti a množstvo ďalších premenných, na ktoré rodiča ani nemajú vplyv, píše idnes.cz.

Každý súrodenec je iný - rovnako ako jeho výchova
"Každý zo súrodencov v rodine má odlišné postavenie. Rolu hrá poradie narodenia, rozdiely v pohlaví, prístup rodičov, zmeny v rodičovskej starostlivosti, rodinná atmosféra. Dôležitý je kontext rodinného života aj symbolický význam, ktorý pre rodičov dieťa v tejto súvislosti má. Na vývoj osobnosti aj vzťahy medzi členmi rodiny má vplyv mnoho premenných, "vysvetľuje Kateřina Novotná, rodinná supervízorka Akadémie rodičovstva.

Dôvodov, prečo by si jeden zo súrodencov mohol pripadať odstrkovaný alebo menej milovaný, je veľa. Rozdiel môže byť v spôsobe komunikácie, frekvencii maznanie, množstve darčekov alebo nadržiavaní, ale dieťa môže žiarliť aj na sestrine športové úspechy alebo naopak na to, že sa častejšie učíte s bratom angličtinu, pretože mu robí väčšie ťažkosti.

Nepopierajte dieťaťu jeho pocity, snažte sa ho pochopiť
Akonáhle si dieťa začne pripadať odstrkované, neodporúčajú odborníci začať ho horlivo presviedčať o opaku. "Dieťa situáciu nechápe, nevie, čo by malo urobiť, aby ho mal rodič rovnako rád ako súrodenca. Na druhú stranu rodič tvrdí, že to tak nie je, že ich má rád rovnako. Rodič tým popiera pocity dieťaťa a to vytvára ešte väčší zmätok. To, čo cítim, nie je pravda. Je to nespravodlivé. Je to obrovský zmätok, smútok a bolesť, "opisuje myšlienkové pochody odstrkovaného dieťaťa Novotná. Podobné skúsenosti podľa nej môžu viesť až k problémom so sebahodnotou.

V tú chvíľu je podľa odborníkov vhodné zamyslieť sa nad tým, či jedno dieťa naozaj podvedome neuprednostňujete. "Jedným z variantov je to, že deti máme radi rovnako, ale niektoré správanie či reakcie nám sedia viac, iné menej. Tieto reakcie a spôsoby správania by sme práve deťom mali popisovať a pomáhať im si to uvedomiť. Povedať deťom: Mám ťa rada, ale to, ako hovoríš hlasno, mi vôbec nerobí dobre, pretože mi vadia hlasné zvuky. Tak to mám ja. Ty si super a nie každému sa musí všetko páčiť. To ale nemá vôbec nič spoločné s tým, ako veľmi ťa milujem a aký si úžasný človek, "navrhuje Kateřina Novotná.

A dodáva, že ďalším dôvodom môže byť napríklad podobnosť s bývalým partnerom alebo vlastným rodičom, menšia náročnosť jedného z detí, lepšie výsledky v škole alebo športe alebo jednoducho len to, že sa radšej hráte s chlapčekom než s dievčatkom. Starostlivo tiež vypočujte, prečo si vaše dieťa myslí, že dávate prednosť jeho súrodencovi.

Hľadajte prednosti, ale aj to, čo nemáte radi
"Ak však máte pocit, že máte jedno dieťa radšej, tak ste už urobili prvý krok, priznali si to. Druhý krok môže byť: prečo? Celé kúzlo je v rodičovi, respektíve v tom, ako svoje dieťa vníma a ako o ňom premýšľa a prípadne, koho mu dieťa pripomína. Ak to chcete zmeniť, potom zmeňte pohľad na svoje dieťa. Skúste popísať jeho silné stránky, čo je na ňom fajn a tomu venujte pozornosť, "odporúča Kateřina Novotná. Dobrým spôsobom zmeny týchto vzorcov je podľa nej aj trávenie času s jednotlivými súrodencami oddelene, kedy sa nebudete plne venovať len jednému z nich a jeho obľúbenej činnosti.

Uprednostňovanie a nadržiavanie rodičmi môže narušiť aj vzťah medzi súrodencami, ale nie je to vždy pravidlom. Pretože aj keď si jedno dieťa môže prísť odstrkované, druhé považuje svoju porciu lásky a starostlivosti za štandard a nebude mať pocit nejakých prebytkov oproti ostatným. Môže ale dôjsť aj k pocitu vlastnej výnimočnosti.

Najdôležitejšie je podľa odborníkov uvedomenie si, že nejde o nič výnimočné ani neriešiteľné. "Nie ste v tom sami. Mnoho rodičov má rovnaké starosti ako vy a vždy je možnosť si o svojich pocitoch pohovoriť s odborníkom, "uzatvára Kateřina Novotná.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 16:29