pixabay.com
StoryEditor

6 jasných znamení, že sa potrebujete viac hýbať

20.08.2017, 15:00
Životný štýl
Áno, cvičenie vám pomôže schudnúť, ale budete prekvapení, koľko iných benefitov má a ako dokáže radikálne zlepšiť vaše zdravie a vnútornú pohodu.

1. Ste neustále unavení
Ak ste unavení celé dni, dokonca s dostatočným množstvom jedla aj spánku, možno všetko, čo potrebujete, je trochu viac sa hýbať. Môže sa to zdať zvláštne, ale americké štúdie ukázali, že len 20 minút miernej intenzity aeróbneho cvičenia trikrát týždenne dokáže zvýšiť hladinu energie o 20%. Výskumníci hovoria, že zistenia ukázali, ako cvičenie priamo pôsobí na centrálny nervový systém, čo znižuje únavu, v niektorých prípadoch až o 65%, podľa New York Times.

2. Máte boleti
Všetci poznáte tie rána, keď sa prebudíte a vaša dolná časť chrbta, kolená, alebo plecia vás náhle bolia. Ale aj keď môžete čakať na to, kým to pominie, certifikovaní osobní tréneri Jim Karas a Michelle Blakely naznačujú, ako dostať svoje telo do pohybu. Stačí, keď rozhýbete vaše svaly, kĺby, a rozprúdite krv v žilách do týchto oblasti svojho tela, zmiernite tým svoju bolesť, hovorí Karas. Dokonca aj klienti, ktorí čelili dlhodobej bolesti, alebo tí, ktorí trpeli reumatickou artritídou zlepšili svoj každodenný pohyb a schopnosť robiť domáce práce tým, že pravidelne cvičili. 

3. Ste v strese
Ešte nikdy sme neboli viac stresovaní, ako teraz. Máme starosti o financie, sme neustále pod tlakom, zaneprázdnení a stres môže ľudí doviesť až k vážnemu ochoreniu. Stačí však 20-30 minút  chôdze, behu, alebo posilňovania so svojím telom 3 až 4 krát týždenne, a výrazne tak znížime úzkosť. Výskum ukazuje, že hudbou sa cvičenie stáva ešte účinnejším, práve v boji proti stresu. "Keď máte pred sebou ťažké rozhodnutie, pravdepodobne jedna z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť je, že pôjdete von a pustíte si hudbu," hovorí Karas.

4. Rozhádzané hormóny
Cvičenie je skvelý spôsob, ako pomôcť regulovať svoje hormóny, a čudovali by ste sa, ako veľmi to môže ovplyvniť to, ako premýšľate, ako vyzeráte a čo cítite. Napríklad zvýšiť hladinu testosterónu, čo je možné vykonať prostredníctvom cvičenia, pomáha zvýšiť váš metabolizmus, udržuje mlado-vyzerajúcu pleť, a udržuje váš mozog správne funkčným.

5. Vaše trávenie nie je v poriadku
30 minútový beh alebo svižná chôdza urobí viac, než len zvýšenie chuti do jedla na večeru, pomôže vám túto večeru tiež aj ľahšie stráviť. Aeróbne cvičenie zrýchľuje vaše dýchanie a srdcovú frekvenciu, čo zase zlepšuje kontrakciu vašich črevných svalov.

6. Potrebujete pomôcť odolávať pokušeniu
Možno je to alkohol, možno je to fajčenie, alebo možno sú to cukrovinky, ale všetci máme nejaké pokušenia, na ktoré nie sme pyšní. Niektorí ľudia zisťujú, že cvičením zabijú dve muchy jednou ranou, pomáha im dostať sa do lepšieho stavu, a zároveň tiež odrádza ich pozornosť od iných chutí, napríklad na cigaretu. Sutton pracoval s bývalými drogovo závislými, ktorí používali cvičenia ako spôsob, ako nahradiť staré zvyky novými.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 06:43