pixabay.com
StoryEditor

Vedci odhalili tajomstvo ženského orgazmu

03.08.2016, 06:00
Životný štýl
Mnohé ženy ho ešte nezažili, muži sa ho naopak snažia objaviť. Reč je o ženskom orgazme, ktorý je dodnes záhadou. Skupina vedcov však prichádza s prevratným zistením, ako sa vlastne vyvinul.

Kombinácia svalových kontrakcií, uvoľňovaní hormónov a intenzívnej rozkoše. Orgazmus hrá dôležitú úlohu v intímnych vzťahoch.

Dvaja evoluční biológovia ponúkajú nový spôsob pohľadu na ženský orgazmus na základe jeho dávnej histórie. Začali sa zoznamovať s pohlavnými životmi ostatných zvierat. Ako sa uvádza v časopise The Journal of Experimental Zoology, autori došli k záveru, že reakcia vznikla u cicavcov pred viac ako 150 miliónmi rokmi ako spôsob signalizácie vaječníkom, aby boli po sexe uvoľnené vajíčka, ako píše nytimes.com. Zistili to pri sledovaní anatómie a správania cicavcov.

"Keď sme hovorili o orgazme, výlučne sa to týkalo človeka a primátov," hovorí Mihaela Pavličevová, evolučná biologička z University of Cincinnati College of Medicine a autorka výskumu. "Nepozreli sme sa na ostatné druhy, aby sme našli pôvod."

U mačiek a králikov hrá príval hormónov dôležitú úlohu pri signalizácii vajíčka. Iné druhy cicavcov zase ovulujú spontánne. Zatiaľ čo ženy uvoľňujú vajíčko každý mesiac, ostatné samice cicavcov, ako sú králiky a ťavy, uvoľňujú vajíčka až po párení so samčekom. Ovulačné cykly sa vyvinuli len u niektorých cicavcov, vrátane ľudí, ako zistili Dr. Pavličevová a Dr. Wagner. Do tej doby sa naši predkovia pôvodne opierali o ovuláciu vyvolanú sexom s mužom.

Pomáhal ženám otehotnieť

Mužský orgazmus nikdy nespôsobil veľký rozruch medzu evolučnými biológmi. Potešenie, spojené s ejakuláciou, je najdôležitejším krokom pri odovzdaní mužských génov ďalšej generácie. U žien je ťažšie zistiť evolučnú cestu. Svalové sťahy, ktoré sa vyskytujú počas orgazmu nie sú v skutočnosti podstatné, aby žena otehotnela. Kým väčšina ľudí, predovšetkým muži, nemajú problém s dosiahnutím orgazmu pri sexe, u žien sa to nedá povedať. V prieskume z roku 2010 približne 36,5 percent žien uviedlo, že nemali orgazmus počas sexu. Jedným z dôvodov je anatómia: klitoris je totiž oddelený od pošvy.

Práve u raných cicavcov sa vyvinul klitoris vo vnútri pošvy, ale u tých, ktorí mali ovulačné cykly, ho mali oddelený. Na základe týchto zistení, Dr. Pavličevová a Dr. Wagner argumentujú, že ženský orgazmus sa spočiatku vyvinul ako reflex, ktorý mal pomôcť ženám otehotnieť.

Podľa univerzitnej profesorky biológie a autorky štúdie o ženskom orgazme Elisabeth Lloydovej spomínané teórie neberú do úvahy neurologické a svalové aspekty ženského orgazmu. Taktiež sa málo hovorí o orgazme samíc iných druhov. Ako odborníčka dodala, muži potrebujú orgazmus za účelom prenosu spermií a pre ženy ide o potešenie a akýsi bonus.

Aj keď by z toho bolo vyznieť, že mužský orgazmus je dôležitejší ako ženský, nie je to tak. Netreba ho podceňovať a považovať za niečo menej ako mužský len s tým rozdielom, že nemá evolučný účel.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:00