Inšpirujte sa trendami vo svete vôní, no vyberte si sami.pixabay.com
StoryEditor

Parfémy na jar a leto. Inšpirujte sa trendami

10.04.2016, 14:45
Životný štýl
Čo sa týka parfémov, väčšina z nás tuší, čo je práve v kurze. V zime to tradične bývajú ťažšie, korenené a orientálne vône, v lete zase tie s prímesou kvetov alebo ovocia.

V poslednej dobe je však rozdelenie menej jednoznačné a trendy menej vyhranené. Môžeme sa nimi inšpirovať, ale finálny výber je na nás, tvrdia expertky na idnes.cz.

"Stále viac žien aj mužov sa snažia nepodliehať trendom, ale vybrať si vône, ktoré sú v harmónii s ich osobnosťou," vysvetľuje Hana Juřenová, majiteľka parfumérie v Dome U Bieleho pelikána na pražskej Malej Strane. "Takíto zákazníci často volia takzvané niche parfémy, ktoré sa vyrábajú zo vzácnych prírodných ingrediencií, majú precízne výrobný postup a dôraz na štýlové, umelecké flakóny."

S tým súhlasí aj Martina Zemanová, kozmetická špecialistka e-shopu Parfums.cz: "Zákazníci sú čím ďalej tým náročnejší a majú vycibrenejší vkus, chcú sa vôňou odlíšiť, nie splynúť s davom. Preto vyhľadávajú originálne, osobité a kvalitné vône." Pretože sa však vysoká kvalita niche parfumov premieta aj do ich ceny, stále podľa nej v predajnosti vedú parfémy klasické.

Luxus pre každého?

Rozdiely sa predsa tak trochu stierajú: niektoré z veľkých značiek, ako je napríklad Loewe, Hugo Boss alebo Gucci, prišli v posledných sezónach s vôňami, ktoré majú unikátne zloženie a kvalitnejšie spracovanie než tie "obyčajné". Stále ale neobsahujú tak vzácne či luxusné ingrediencie, aby sa radili medzi klasické niche parfumy. Mnoho firiem potom ponúka dostupnejšiu a drahšiu líniu.

Možno ste sa stretli s názorom, že menej ingrediencií znamená luxusnejšiu vôňu s vyššou kvalitou. Martina Zemanová s tým nesúhlasí, ide podľa nej skôr o harmonickú kombináciu jednotlivých zložiek, v ktorej jeden tón úplne nezatieni tie ostatné. "U niche parfumov potom okrem konečnej kompozície podoba jednotlivých ingrediencií a to, koľko sa ich pri výrobe použilo v najčistejšej možnej forme," dopĺňa Hana Juřenová.

Inšpirujte sa trendami, vyberajte sami

Samotnému výberu je podľa nej potrebné venovať dostatok času, zákazníci by mali byť v správnom rozpoložení. Hľadajú vôňu, ktorá v ideálnom prípade podtrhne ich osobnosť: vybraný parfum o nás do okolia vysiela výrazný signál. Niekto hľadá intuitívne, niekto na to ide racionálne podľa obľúbených ingrediencií. Trendy by pritom nemali byť hlavným ukazovateľom, ale môžu nás naviesť správnym smerom.

"K jari a letu tradične patrí kvetinovo-ovocné kompozície, ktoré nás naladia na teplé obdobie. Tento rok medzi kvetinami dominujú frézie, jazmín, tuberóza, obľúbené sú aj svieže zelené tóny," vypočítava Hana Juřenová. "Pokračuje aj gurmánsky trend, ku ktorému patrí aróma vanilky, čokolády, rumu a koňaku." Martina Zemanová potom pridáva ešte klasicky letné citrusové vône a nadčasovú ružu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:55