StoryEditor

Žiadna zbytočnosť, ale hotový zázrak. Tieto vrecúška nevyhadzujte

11.01.2016, 04:00
Životný štýl
Považujeme ich za nepotrebnú vec, ktorá ihneď skončí v koši, pritom dokážu neuveriteľné zázraky.

Pri rozbaľovaní nových topánok alebo kabelky natrafíme v krabici na malé vrecúško gélových guličiek. Presvedčení o tom, že sú úplne k ničomu, ihneď putujú medzi odpadky. Pritom ani nevieme, akú veľkú chybu robíme. Tieto, na prvý pohľad ničím nezaujímavé vrecúška, majú veľkú silu a dokážu priam zázraky. Guličky v nich sú vyrobené z látky – oxidu kremičitého, ktorý je veľmi užitočný v domácnosti, ako píše thesun.co.uk. Dokáže absorbovať a zadržiavať vlhkosť, čo z neho robí účinného pomocníka na bežné problémy, s ktorými sa denne stretávame.

Zachová staré fotografie a knihy


Niektorým zápach starých fotiek a kníh nevadí, ba dokonca ho milujú. Pre iných je prekážkou. Silica gél však dokáže vyriiešiť tento problém. Fotky a staré knihy vám zapáchajú kvôli vlhkosti. Papier sa rozkladá, čo je normálny chemický proces, ktorý sa deje postupne v priebehu rokov. Dá sa obmedziť vďaka silica gélu, ktorý pridáte do krabice so starými fotkami či knihami.

Mejkapovú taštičku udrží sviežu a suchú


Umývate si zuby, keď vám zrazu voda šplechne do taštičky na mejkap? Nezúfajte. Silica gél je aj v tomto prípade účinným pomocníkom, ktorý vás zbaví vody. Guličky vo vrecúšku dokážu absorbovať 20 až 40 percent vlastnej váhy. Doslova vysušia vodné kvapky.

Zachráni mokrý mobilný telefón


Voda je pre mobilný telefón katastrofou. Pri každodenných činnostiach sa ľahko môže stať, že sa dostane do styku s vodnými kvapkami. Ak sa tak stalo, uložte svoj telefón do misky s vrecúškami s oxidom kremičitým. Je to dokonca až 10.krát účinnejšie ako ich ponechať v miske s ryžou, čo bol doteraz známy spôsob. 

Zbaví športovú tašku zápachu a vlhkosti


Po hodine intenzívneho cvičenia je vaša športová taška plná baktérií, ktoré vytvárajú nepríjemný zápach. Baktériám sa najlepšie darí v teplom a vlhkom prostredí. Preto je prepotené tričko či tenisky skvelým miestom na ich rozmnožovanie. Silica gél pohlcuje vlhkosť a tým pádom ničí baktérie.

Udrží striebro lesklé


Každý má skúsenosť s tým, že sa mu po čase striebro zakalilo a na povrchu sa vytvoril nepekný tmavý povlak. Aj preto často šperky nakoniec skončia v koši. Môžu za to reakcie s chemickými látkami vo vzduchu. Najlepšie sa dá tomu zabrániť tak, že sa jednoducho obmedzí jeho prítomnosť na vzduchu. Stavte na plastové tašky so silica gélom a bude po probléme. 

Poradí si s mokrými plavkami


Každý to už pozná. Pred odchodom z kúpania si vyzlečiete plavky, ktoré hodíte do tašky. Vďaka vlhkému prostrediu sa vám v taške začnú rozmnožovať baktérie a plesne. Nabudúce to radšej spravte inak. Mokré plavky dajte do plastového vrecka so silica gélom. Netreba len zabúdať, že silica gél nemá nekonečnú kapacitu pohlcovať vlhkosť. A to sa týka jeho využitia vo všetkom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:50