StoryEditor

Najväčšie mýty o čistení pleti. Odhaľte pravdu

18.01.2016, 04:00
Životný štýl
Aké sú mylné predstavy o tom, ako sa správne starať o zdravie svojej pleti?

Čistenie pleti patrí k nevyhnutným činnostiam nás žien. Ak chceme ohurovať svojím vzhľadom, inak to nejde, len tráviť nejaký ten čas v kúpeľni a absolvovať odporúčanú tortútu. Zdravá a krásna pleť žiada dokonalé odlíčenie, vyčistenie, tonizáciu a hydratáciu. Alebo je to v skutočnosti inak? Dermatológ Dr. Doris Day spolu s ďalšími odborníkmi upozorňuje na mýty o čistení pleti, ktoré už konečne treba vypustiť z hlavy a odhaliť tak pravdu, ako píše marieclaire.com.

Mýtus č. 1: Stačí si umyť tvár a hotovo


Je to skôr o dvoch krokoch. "Najprv odstráňte make-up a potom prichádza na rad umytie tváre," varuje dermatologička Dr. Jeanine Downie. "Mnoho čistiacich prípravkov nedokážu úplne odstrániť korektor alebo podkladový make-up, najmä v okolo očí a nosa." Použite krém na báze oleja alebo čistiaci olej, ktorý doslova rozpustí opaľovací krém či vodeodolný make-up.  Vyčistite si pleť s vlažnou vodou a troškou čistiaceho prípravku. Naneste na prsty alebo na čistú, vlhkú žinku a masírujte pleť.

Mýtus 2: Pleť treba čistiť dvakrát denne


Zo všetkých strán počúvame, aké je veľmi dôležité čistiť si pleť min. dvakrát denne, raz ráno a druhýkrát pred spaním. Avšak, dermatológovia a kožní lekári sa zhodujú na jednom. Časté čistenie pleti môže viesť k jej podráždeniu a nedostatku vlhkosti. Základným pravidlom je používať zdravý rozum. Napríklad čistenie tváre vždy po cvičení, aby ste zabránili vzniku vyrážkam, či venovať čas očiste pleti dvakrát denne, no v tom prípade, ak ste majiteľkami mastnej pleti. Ak máte suchú alebo citlivú pokožku, držte sa očistného rituálu raz denne a to vždy večer.

Mýtus 3: Uzatvorte póry


Masírujete si svoju tvár alebo ju osviežujete studenou vodou v presvedčení, že tým zvýšite krvný obeh a uzavriete póry? "Póry sa neotvárajú, ani nezatvárajú," hovorí Downie. V skutočnosti, extrémne teplá alebo studená voda môže len zhoršiť problémy, a spôsobiť napr. rozaceu či začervenanie. "Cvičenie je to, čo zvyšuje krvný obeh."

Mýtus 4: Kúpte s čistiaci prípravok podľa typu pleti


Bez ohľadu na to, aký typ pleti máte, uistite sa, že v zozname zložiek nie sú vône, ktoré dráždia, taktiež parabény (toxické konzervanty) alebo drsné mydlá (vysušeujú). Je to však len vec osobných preferencií. Samozrejme, ľudia so suchou pokožkou môžu preferovať látky pridané v hydratačných krémoch, ako je glycerín a bambucké maslo. A tiež ak máte mastnú pleť, možno budete chcieť penivý gél, ktorý zanechá pleť dokonalé čistú. Je to však na vás.

Mýtus 5: Treba použiť tonizačnú vodu


"Pleťová tonizačná voda na báze alkoholu odstráni prírodné oleje z pleti, čo nie je dobré," vysvetľuje Day. "Jemné prípravky upokoja kožu a vyrovnávajú jej pH. Ak máte správny čistiaci prípravok, tento krok nepotrebujete. Takže použitie pleťovej vody nie je nutné. Nezaobídete sa bez nej? Siahnite po jemnej pleťovej vode bez obsahu alkoholu.

Mýtus 6: Použite kefku na dosiahnutie rozjasnenej pleti


Kefka na čistenie pleti odstraňuje olej, nečistoty a odumreté kožné bunky lepšie ako vaše prsty, a je menej agresívna než väčšina exfoliačných čistiacich prostriedkov. Ale nemusíte ju používať každý deň, obzvlášť, ak si nanášate na pleť produkty s obsahom retinoidov alebo kyslín. Príliš veľká exfoliácia môže spôsobiť zápal. Môžete po kefke siahnuť, no používajte ju striedmo. Netreba zabúdať na pravidelné čistenie samotnej kefky, aby ste ju udržali bez baktérií a príp. vymeňte hlavicu každé tri mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:19