StoryEditor

Pitie čaju ako ho nepoznáte. Trendy, ktoré by ste mali vyskúšať

12.02.2016, 04:00
Životný štýl
Zahreje, ale tiež dokáže urobiť zázraky so zdravím. Aké sú najnovšie trendy v pití čaju?

Čaj je hneď po vode najrozšírenejším nápojom na svete. Ľudia denne vypijú asi miliardu šálok. Mnohí po šálke čaju siahajú vtedy, keď sú chorí alebo sa potrebujú zahriať v zimnom období. Vloženie čajového vrecúška do šálky a zaliatie horúcou vodou. To je klasická príprava tohto nápoja. Je však škoda využívať len tento spôsob. Dnes čaj možno použiť aj inými spôsobmi, ktoré sú síce pre niektorých nezvyčajné, no výsledok je ohromný.  

1. Varenie s čajom


Existuje mnoho potravín, ktoré pri príprave vyžadujú horúcu vodu. Skúste ju však tentokrát nahradiť horúcim zeleným čajom, ako píše time.com. Dá sa použiť na ovsené vločky alebo ním môžeme zaliať quinou. Popustite uzdu fantázii a pokojne takto experimentujte s rôznymi druhmi - bielym, červený čajom, pu-erh, atď. Dávajte si len pozor na tie, ktoré obsahujú kofeín a radšej si na nich pochutnajte v doobedňajších hodinách.

2. Čajová polievka


Namiesto kuracieho alebo hovädzieho vývaru stavte na čaj ako základ vašej polievky. Výsledkom bude ľahká a výživná náhrada klasickej polievky. Odporúča sa použiť zelený čaj v rezancových polievkach a skonzumovať ju skôr na obed než vo večerných hodinách kvôli obsahu kofeínu.

3. Zmiešajte ho s ovocím


Čaj a jahody zrejme na prvý pohľad nie sú práve najlákavejšou kombináciou. „Ocha“ je lahodný dezert v Japonsku, ktorý sa skladá z jahôd ponorených do bielej čokolády, zmiešanej so zeleným matcha práškom. Ide o sladký, mierne horký dezert plný antioxidantov.  

4. Väčšie účinky studeného čaju


Vedeli ste o tom, že silnú dávku antioxidantov síce získate z horúceho zeleného čaju, no pre maximálny prínos by ste ho mali lúhovať v studenej vode po dobu dvoch hodín? Dôvodom je fakt, že antioxidančná kapacita zeleného čaju sa spolieha na čas a teplotu prípravy. Tým, že čaj zalejete studenou vodou a necháte ho v nej lúhovať po dlhšiu dobu, spôsobíte optimalizáciu aktivity voľných radikálov.

5. Preč s neduhmi pomocou čaju


Od podráždeného žalúdku až po nespavosť. Čaj je skutočne čarovný nápoj, ktorý vás dokáže zbaviť väčšiny zdravotných problémov. Obchody nás zásobujú rôznymi nápojmi, ktoré skôr než by uhasili smäd, doplnia ľudské telo veľkým množstvom cukru. Sú doslova strašiakom nielen pre našu postavu, ale aj celkové zdravie. Preto je v dnešnej dobe samotné popíjanie zdravého čaju namiesto limonády, plnej umelými sladidlami, jednoznačne veľkým trendom. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 08:15