pixabay.com
StoryEditor

Pri otužovaní vám pomôže sauna. Aké pravidlá dodržať?

23.03.2017, 05:00
Zdravie
Jarné pochrípkové obdobie je podľa lekárov ideálnym časom, kedy by mal človek začať s otužovaním.

Okrem toho, že odhodíte nadbytočné oblečenie, vyrazíte do prírody a začnete sa sprchovať vlažnou a potom aj studenou vodou, sú obľúbeným prostriedkom otužovania návštevy sauny. Najlepšie sprevádzané pohybom, zaradením väčších porcií zeleniny, vylúčením tučných jedál a tvrdého alkoholu, píšu lidovky.cz.

Táto "cievna gymnastika" však nie je pre vhodná všetkých. Lekári ju odporúčajú ako prevenciu proti nachladnutiu a ďalším infekciám horných dýchacích ciest, veľa ľudí oceňuje jej relaxačné účinky. Odborníci pred návštevou sauny varujú jedinca s vysokým krvným tlakom, problémami krvného obehu či s chorou pečeňou a obličkami. Do sauny by nemali chodiť ani ľudia so zápalmi, kožnými chorobami a tehotné ženy.

Zdravý človek sa však nemusí saunovania obávať. Aplikácia horúceho suchého vzduchu a následné ochladenie organizmu v studenej vode podporí periférny krvný obeh. Je prevenciou civilizačných chorôb a má vplyv na výživu svalov.

Moderná doba saunám praje - sú súčasťou hotelov, penziónov, fitness zariadení i kúpalísk. Aj v rodinných domoch si ľudia častejšie kupujú klasické sauny či takzvané infrasauny, nenáročné na priestor a spotrebu energie. Predávajú sa aj zariadenia na mieru, v ktorých možno užiť suchú, bylinkovú alebo parnú saunu.

Aj saunovanie však vyžaduje dodržať niektoré pravidlá. Chybu robia tí, ktorí prídu s cieľom vydržať v horúčave čo najdlhšie. Nevedia, že sauna je vecou pokoja a pocitov; mali by tam byť tak dlho, dokiaľ je im to príjemné. Kvôli hygiene je dôležité sa pred vstupom do parnej kabíny umyť, po jej opustení sa opláchnuť pod sprchou a až potom ochladiť v bazéne.

V saune sa jemné cievy roztiahnu a po ochladení zmrštia, čo zvýši krvný tlak. Aj preto je dôležité medzi jednotlivými cyklami odpočívať na ležadle v chladnej miestnosti. Telo zahalené v plachte uschne, tep sa znormalizuje. Cyklus možno trikrát či štyrikrát opakovať. S odpočinkom na to stačí 100 až 120 minút.

Podľa odborníkov vystačí saunovanie raz týždenne. K prekrveniu pokožky pomôže hrubá špongia či kefa. Potenie podporí pitie vody či minerálky. Teplota v parnej kabíne je okolo 90 stupňov, vlhkosť býva okolo pätnásť percent. Aj preto je lepšie dýchať ústami. A ešte jedno pravidlo - v saune sa nesmie ponáhľať, problémy a starosti má človek nechať vonku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:33