Pinterest/Paleo Blog
StoryEditor

6 benefitov, ktoré nám poskytujú prebiotiká

13.02.2017, 15:00
Zdravie
Hoci probiotiká a prebiotiká znejú skoro rovnako, obe majú v tele odlišnú úlohu. Pridaním prebiotík do jedálnička, môžeme celkovo zlepšiť náš zdravotný stav. Poďme sa teda bližšie pozrieť na výhody, ktoré telu poskytujú.

Probiotiká sú živé organizmy, ktoré sa usádzajú na stenách hrubého čreva, kde zabezpečujú správne trávenie a pomáhajú vstrebávať živiny z potravín, ktoré jeme. K životu však potrebujú kvalitnú potravu -vlákninu, nestráviteľnú zložku potravy, ktorá prechádza do hrubého čreva v nezmenenej forme. Najlepšie zo surového ovocia a zeleniny.

Rovnako dôležité sú pre vaše črevá aj tieto priateľské baktérie – prebiotiká, bez ktorých jednoducho probiotiká nebudú existovať. Prebiotiká sú vlastne "potraviny", ktoré živia probiotiká a umožňujú im rast v črevách. Z tohto dôvodu môžeme o prebiotikách hovoriť ako o "črevnom hnojive."

6 BENEFITOV
1. Zlepšujú trávenie
Odhaduje sa, že takmer 70 miliónov ľudí trpí zažívacími poruchami. Pretože mnoho týchto porúch sa často spája s nedostatkom zdravej črevnej baktérie. Prebiotiká tak pomáhajú zmierňovať bolestivé zažívacie ťažkosti, ako je plynatosť a nadúvanie.
2. Posilňujú imunitný systém
Približne 70% nášho imunitného systému sa nachádza práve v črevách. V dnešnej dobe existuje mnoho faktorov, ktoré vyčerpávajú naše prírodné zásoby probiotík, ako je časté užívanie antibiotík, chronický stres, cukor a nízky obsah vlákniny. Bez zdravých baktérií, ktoré podporujú imunitný systém, vaše telo nemá žiadnu ochranu proti smrtiacim vírusom a baktériám, ktoré vás môžu aj zabiť.
3. Zlepšujú stráviteľnosť potravy
Prebiotiká nám pomáhajú absorbovať živiny, čo vedie celkovo k lepšiemu zdravotnému stavu- sme menej chorí, máme zdravšie kosti a zuby, zvýšujú pocity šťastia aj energiu.
Prebiotiká sú kľúčové pre uľahčenie vstrebávanie živín pre probiotiká. Inými slovami, bez prebiotík by nevznikli probiotiká v našich črevách. A preto by sme neboli schopní tak efektívne vstrebávať živiny.
4. Pomáhajú pri chudnutí
Zlepšením trávenia, prebiotiká môžu prispievať aj k trvalo udržateľnému chudnutiu. Je to preto, že pomalý tráviaci systém môže menej účinne odstraňovať toxíny, ktoré môžu byť uložené v tukových bunkách a prispievajú tak k nárastu telesnej hmotnosti.
5. Prirodzene detoxikujú
Prebiotiká bránia vstrebávaniu toxínov, dokonca eliminujú aj zápach v ústach. Môžu pôsobiť ako prírodný detoxikátor, pretože pomáhajú zlepšiť pravidelnosť stolice a môžu pomôcť telu eliminovať toxíny efektívnejšie.
6. Dodávajú silu, odstraňujú stres
Zažívací trakt je ako "druhý mozog", pretože je citlivý na emócie. Z tohto dôvodu zlý zdravotný stav čreva môže mať negatívny vplyv na emócie, ako aj pocity stresu, úzkosti a depresie, zatiaľ čo zdravé črevá môžu pozitívne ovplyvniť emócie. S prebiotikami zvládame stres jednoduchšie a dochádza k väčšej psychickej pohode.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:49