pixabay.com
StoryEditor

Skôr než vyjde slnko

27.01.2017, 07:00
Zdravie
Netrpezlivo počítate dni zostávajúce do príchodu jari? Tak potom si do kalendára rovno poznačte aj termín na kontrolu znamienok.

„First moment“ = „last minute“
Poznáme to. Na konci leta riešime množstvo povinností, začiatok školy, koncoročné projekty v práci. Potom prídu Vianoce, nový rok a nové projekty. Posledné, na čo myslíme, je kontrola znamienok, ktorú by sme mali absolvovať aspoň raz ročne. Najlepšie v čase, keď pokožka nie je vystavená intenzívnemu slnečnému žiareniu. Koniec februára a marca je navyše vhodný aj na prípadné odstránenie podozrivých znamienok. Preto ak už pokukujete po „first moment“ ponukách cestovných kancelárií, myslite zároveň aj na „last minute“ návštevu dermatológa. Pravidlo ročnej kontroly by mal dodržiavať každý človek, najmä však ľudia s pozitívnou osobnou či rodinnou anamnézou alebo s fototypom I. a II.

Ani zdravá koža nie je v bezpečí
Ak ste už absolvovali bežné vyšetrenie znamienok, určite viete, ako prebieha. Lekár znamienka prekontroluje dermatoskopom a následne posúdi, či sú v poriadku, alebo niektoré z nich treba s odstupom času skontrolovať znova. Ak nájde podozrivý útvar, chirurgicky ho odstráni a tkanivo vyšetria na histológii. Vedeli ste však, že rakovina kože sa nemusí vyvinúť len z už existujúcich znamienok? Žiaľ, je to tak. Zhubné nádory môžu vzniknúť aj na predtým zdravej koži a jediný spôsob, ako ich včas zachytiť, je pravidelne si nechať „odfotiť“ celé telo a snímky s odstupom času porovnávať.

Fotoalbum pre znamienka
Na princípe celotelového skríningu a porovnávania je založené aj vyšetrenie prístrojom FotoFinder. „Počas niekoľkých minút kamerou zosnímame celý povrch tela, vrátane všetkých jeho záhybov, do niekoľkých fotografií,“ hovorí dermatologička MUDr. Jana Lengyelová z Medicínskeho kozmetického centra MEDISKIN, ktoré ako jedno z mála na Slovensku prístroj vlastní. „Lekár si ich následne detailne prezrie v rozlíšení až do 72 megapixelov na displeji a fotografie vo Full HD kvalite archivuje v počítači.“ Prístroj je veľmi citlivý na akúkoľvek zmenu farby, tvaru či veľkosti znamienka. Pri opakovanej kontrole okamžite upozorní lekára na všetky abnormality a novovzniknuté znamienka. Na základe týchto informácií lekár posúdi, či podozrivé znamienko je potrebné chirurgicky vybrať, alebo len dlhodobo sledovať.

Každú zmenu konzultujte s lekárom
Melanómové kožné nádory patria k najzhubnejším typom rakoviny a ich počet v populácii stúpa. A hoci vznikajú častejšie „de novo“, nikdy netreba zabúdať na znamienka, ktoré máme od narodenia. Pre niektoré je typické zvrhávanie sa v dospelom alebo staršom veku. Najnebezpečnejšie sú väčšie znamienka, pri ktorých sa môže zmeniť len niektorá časť, avšak aj menšie ako 7 mm sa môžu zvrhnúť na melanóm. Špeciálnu pozornosť treba venovať aj znamienkam na miestach zvýšeného mechanického dráždenia, a to hlavne na chodidlách, dlaniach, na mieste nosenia okuliarov, retiazok, podprseniek a opaskov. Takisto je potrebné sledovať znamienka s modrou, tmavohnedou až čiernou farbou a, samozrejme, všetky, ktoré krvácajú, svrbia, prípadne sa inak menia.

Tento článok ste si mohli prečítať aj v marcovej Evite 2016.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 14:52