pixabay.com
StoryEditor

Jogou proti stresu. Skúste meditáciu a cviky

20.01.2017, 11:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Stres kvôli peniazom, nedostatku voľného času, že máte veľa alebo málo práce alebo z toho, čo si o nás kto myslí. Pozná to snáď každý z nás. Čo proti tomu robiť? A ako sa stresu vyhnúť?

Bežne prežívaný stres sa dnes podľa lektorky jogy a joga terapie Barbory Hu, často netýka toho, kvôli čomu vlastne vzniká - teda pudu sebazáchovy, ale skôr na základe subjektívnych hodnôt a nárokov ega, píše idnes.cz.

Opatrnosť pomáha, stres ohrozuje
Z evolučného hľadiska nie je stres jednoznačne negatívny. Ako sebazáchovná reakcia má naopak za úlohu zmobilizovať fyzickú i mentálnu silu pri pocite ohrozenia. Fyziologický stres má svoj význam, len nám tieto zautomatizované mechanizmy tela komplikuje nadstavba v podobe ega a emócií.

Zvyčajne totiž neriešime len veci týkajúce sa základného pudu sebazáchovy, ale stresuje nás to, že nestíhame, že nemáme pred návštevou upratané, že nemáme čas samy na seba..

Tento druh stresu sa kopí jeden za druhým až sa stáva permanentným a namiesto toho, aby nám pomohol, nás skôr paralyzuje. A mnohokrát už pri pomyslení a očakávaní okolností, s ktorými máme skúsenosť z minula. Pričom opatrnosť a predvídavosť vedúca k rozvážnosti nie je na škodu, na rozdiel od chronického stresu, ktorý nás naopak ochromuje.

"Každopádne stojí za to si položiť otázku: do akej miery sú pre nás stresové podnety reálnymi nositeľmi hrozby," radí Barbora Hu. "Nie sú to len naše nafúknuté domnienky a očakávania, ktoré vychádzajú väčšinou z toho, čo nám našepkáva vlastné ego a na čo sme zvyknutí?"

Ako sa zbaviť stresu: čmelí dych (pre začiatočníkov)
"Nájdite pokojné miesto a zostaňte sedieť so zavretými očami. Ak je pozícia nepohodlná, upravte ju. Uvedomte si svoje mimické svaly a celú tvár uvoľnite, ako by ste ho ponorili pod príjemne teplý prúd vody, "ponúka lektorka jogy návod, ako sa zbaviť stresu.

"Zdvihnite paže k hlave, ale ramená nechajte uvoľnené. Palcami opatrne a zľahka zapchajte svoje uši, ostatné prsty na dlaniach oprite o hlavu. Jemne pootvorte ústa a povoľte čeľuste. Zuby sa veľmi ľahko dotýkajú. Nádych vykonajte nosom, výdych nasleduje takisto nosom, ale za sprievodu zvuku mmmmm, "opisuje Barbora čmelí dych a radí ho opakovať minimálne 8 -12 krát.

Meditujte všímavosťou
"Usaďte sa tak, aby chrbtica bola vzpriamená, ale chrbát bez napätia. Bradu jemne pritiahnite ku krku, uvoľnite ramená, paže nechajte zložené v lone alebo opreté o chrbáty ruky  na kolenách, alebo si k sebe spojte palce a ukazováky oboch rúk, "opisuje lektorka jogy, ako si nacvičiť meditáciu tým, že budete všímavý.

"Ak sedíte na stoličke, chodila položte na zem v šírke zodpovedajúcej bokom, nedávajte si nohu cez nohu. V sede na zemi možno nohy zložiť do tureckého alebo iného meditačného sedu. Zatvorte oči, "radí Barbora a ponúka ďalší postup:

1. Uvedomte si vnem dotyku. Kontakt dlaní, kontakt tela s podložkou (stoličkou). Uvedomte si kontakt kože a oblečenie tam, kde je citeľný.

2. Vyberte si jeden zo zvukov, ktoré počujete. Vnímajte ho pozorne, ale skúste nepremýšľať nad jeho pôvodom, len ho pozorujte. Potom sa zamerajte na zvuk vlastného dychu, jemnú rezonanciu v hrdle.

3. Vnímajte pohyb vzduchu pri svojich nosných dierkach v nádychu a výdychu. Vnímajte pohyb brušnej steny. Všetko len pozorujte, ale s maximálnym zaujatím.

4. Pozorujte vlastné myšlienky ako oblaky na nebi, bez potreby ich rozvíjať alebo potláčať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 17:33