pixabay.com
StoryEditor

Päť symptómov depresie, ktoré zrejme nepoznáte

03.01.2017, 09:00
Zdravie
Skleslá nálada, apatia a strata chuti do života. To sú klasické príznaky, ktoré má s depresiou spojené každý. Lenže depresia sa môže prejavovať aj oveľa nenápadnejšie a netradične. Ste si istý, že ňou netrpíte práve vy?

Aj keď sa o nej príliš nehovorí, depresia je jedným z najčastejších ochorení súčasnosti. Podľa štatistík sa minimálne raz za život objaví u desiatich až dvadsiatich percent ľudí. Napriek tomu však, podľa prieskumu z tohto roku, veľká časť chorých nikdy nevyhľadá liečbu.

Odborníci hovoria dokonca o dvoch tretinách ľudí trpiacich depresiou, ktorí sa so svojimi problémami lekárom nikdy nezveria. Na vine sú pocity viny, hanby, ale v mnohých prípadoch aj neznalosť symptómov a nerozpoznania choroby, píše idnes.cz.

Väčšina ľudí totiž pozná len tie najtypickejšie prejavy depresie, ako je apatia, skleslá nálada, strata záujmu o akékoľvek aktivity a chuti do života. Lenže depresívnych porúch je celé široké spektrum a rovnako tak rôznorodý je aj súbor symptómov. Tu sú problémy, ktoré možno nemáte s depresiou vôbec spojené, ale napriek tomu vás na ňu môžu upozorniť:

1. Výpadky krátkodobej pamäte
Robí vám problém zapamätať si napríklad telefónne číslo, ktoré vám pred okamihom niekto nadiktoval? Lovíte večer v pamäti, čo ste vlastne na poludnie obedovali? Problémy s krátkodobou pamäťou môžu mať súvislosť práve s depresívnou poruchou. Dokázal to výskum z minulého roka, vykonaný v Center for BrainHealth na Texaskej univerzite. Pri ňom sa ukázalo, že ľudia trpiaci depresívnou poruchou majú oveľa väčšie problémy so zapamätaním si čísel a vôbec je ich krátkodobá pamäť výrazne horšia ako u ľudí, ktorí sa s depresiou nestýkajú.

2. Zmeny apetítu
Depresívna porucha môže vašu chuť ovplyvniť pozitívnym aj negatívnym smerom. Či už v poslednej dobe vaša spotreba výrazne vzrástla, alebo naopak nemáte vôbec chuť do jedla, mali by ste týmto príznakom venovať pozornosť. Prvé výskumy dokazujúce súvislosť medzi depresiou a nechutenstvom prebehli už v päťdesiatych rokoch a od tej doby bola spojitosť depresia a zmien apetítu mnohokrát preukázaná.

Postupom času do spektra depresívnych symptómov pribudol aj výrazne zvýšený apetít, ktorý je často sprevádzaný znateľným váhovým prírastkom. Jedna z teórií hovorí, že časť chorých s depresiou výrazne preferuje sladké a tučné jedlá, pretože s ich konzumáciou sú spojené príjemné pocity tvoriaci protipól proti depresívnemu ladeniu.

3. Veľká únava
Dve hodiny potom, čo ráno vstanete, ste v stave, kedy by ste si opäť mohli ísť ľahnúť späť do postele. Depresie a v podstate nekonečná únava idú podľa odborníkov ruka v ruke. Jedna živí druhú a vytvárajú bludný kruh.

Vedci zistili, že ľudia s depresiou trpia štyrikrát častejšie nevysvetliteľnou únavou, ktorá je navyše intenzívnejšia ako u zdravých ľudí. Únava je jedným z najčastejších príznakov depresie, ktorý sa objavuje u viac ako deväťdesiatich percent chorých.

"S únavou je u depresívnych porúch často spojená podráždenosť, nervozita a neschopnosť sústrediť sa. Z toho potom logicky plynie aj strata produktivity a výkonnosti, "dodáva psychologička Marcela Vojířová.

4. Strata libida
"Pokles sexuálnej túžby je veľmi častým symptómom, ktorý je s depresiou spojený," hovorí psychologička. "Niekedy sa ale objavuje aj ako vedľajší príznak užívania antidepresív."

Hoci ide o veľmi frekventovaný príznak depresie, ktorý postihuje viac ako sedemdesiat percent chorých, nie je príliš známy a mnoho pacientov sa o ňom hanbí hovoriť aj pred svojím lekárom. Pritom chorí uvádzajú, že práve strata libida je pre nich jedným z najhorších symptómov depresie. Ľudia s depresívnou poruchou majú tiež vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich objaví sexuálna dysfunkcia.

5. Pocity hnevu
Pretože je depresia všeobecne spájaná skôr s pocitmi smútku a beznádeje, najskôr vás ani nenapadne, že jej sprievodným javom môžu byť aj pocity hnevu.

"Tie sú často spojené s poklesom výkonnosti a pocity viny za to, že človek nezvláda v každodennom živote fungovať ako v minulosti. Pritom je to podobná logika, ako keby ste sa silnou vôľou snažili zvládnuť chrípku, "vysvetľuje psychologička.

Únava, neschopnosť sa sústrediť, apatia sú samozrejme spojené aj s poklesom sebavedomie. To všetko priživuje pasívne agresivitu, sebakritiku a zlosť na seba, čím sa chorý ocitá v bludnom kruhu.

"Ľudia často cítia, že ich pocity hnevu, agresivita a podráždenosť nie sú v poriadku, ale nie sú schopní je obyčajnou vôľou zvládnuť a korigovať, aj keď v mnohých prípadoch negatívne ovplyvňujú aj medziľudské vzťahy," dodáva psychologička.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. apríl 2024 03:15