pixabay.com
StoryEditor

Štyri veci, ktoré by ste nečakali, že ovplyvnia život nenarodeného dieťaťa

09.11.2016, 07:00
Zdravie
Autor:
idnes. cz
Väčšina tehotných žien vie, že plodu neprospieva alkohol, fajčenie a že si majú dávať pozor na nepasterizované syry a surové mäso. Je ale veľa ďalších spôsobov, ktorými matka ovplyvňuje vývoj svojho plodu a jeho budúce zdravie.

1. Váha matky
Príliš vysoká aj nízka váha môžu byť komplikáciou už pre samotné otehotnenie. A zbytočné kilogramy nie sú dobré ani pre tehotné ženy. Obezita zvyšuje riziko tehotenskej cukrovky a predčasného pôrodu, pre nenarodené dieťa potom matkine kilá navyše znamenajú do budúcnosti vyššie riziko obezity a cukrovky.

Posledné štúdie v tejto oblasti podľa serveru LiveScience spájajú obéznosť matky tiež s vyšším rizikom astmy u detí. Jedna z nich skúmala 1100 matiek a detí a zistila, že sipot a ťažké dýchanie trápilo v štrnástich mesiacoch od narodenia 4% detí matiek s normálnou váhou a trikrát viac detí obéznych matiek - 12%, píše idnes.cz.

2. Cvičenie
Ak ste neboli pred otehotnením príliš zvyknutá športovať, je najvyšší čas sa do toho pustiť. Začnite dvadsaťminútovými prechádzkami v tempe, ktoré vám bude príjemné a pri ktorom sa nezadýchate. Ideálne je vydať sa na ne aspoň štyrikrát do týždňa. Vhodnými aktivitami pre tehotné je napríklad plávanie, cvičenie na loptách, tehotenská joga či pilates.

Cvičenie pomôže tehotnej žene predchádzať problémom ako sú kŕčové žily, hemoroidy alebo bolesti chrbtice, zároveň zlepšia jej kondíciu a skráti tým popôrodnú rekonvalescenciu. Matka sa tak bude môcť lepšie sústrediť na starostlivosť o čerstvo narodené bábätko. Tomu prospieva tiež jej lepšia fyzická aj psychická kondícia.

Ak máte v obľube jazdu na koni, bojové športy, loptové hry, zdvíhanie činiek a posilňovanie so zadržiavaním dychu, potápanie alebo horolezectvo (vo výške nad 2500 m), skúste si dočasne nájsť vhodnejší šport. Niektorí doktori tiež radia nepreháňať to v tehotenstve s posilňovaním brušných svalov, pretože by mohli komplikovať a predlžovať pôrod.

3. Sekundárne fajčenie
Aj keď je každá matka oboznámená svojím gynekológom s rizikami fajčenia, ženy často zabúdajú na nebezpečenstvo sekundárneho fajčenia a pobytu v zafajčenej miestnosti. Čínski vedci našli vo svojej štúdii spojitosť medzi sekundárnym fajčením matiek a výchovnými problémami u malých detí. Na vzorke asi 600 čínskych matiek a detí sa ukázalo, že u detí matiek pohybujúcich sa v tehotenstve v zafajčenom prostredí bolo vo veku piatich rokov až dvakrát vyššie riziko problémov s agresivitou a pozornosťou.

Nepriaznivý vplyv na nenarodené dieťa má aj znečistené ovzdušie a smog. Aj keď tehotná žena nemôže vždy zmeniť svoje bydlisko a pracovisko, mala by aspoň brať ohľad na aktuálne rozptylové podmienky a stav smogu a vyhýbať sa miestam s kolónami stojacich áut a nákladných vozidiel.

4. Niektoré lieky a bylinky
Akonáhle sa žena dozvie, že je tehotná, mala by okamžite so svojím lekárom prebrať svoje užívané lieky. Problematické môžu byť potrebné niektoré typy antidepresív, niektoré lieky na akné, lieky proti zrážanlivosti krvi, lieky na vysoký krvný tlak, imunosupresíva a cytostatiká aj lieky proti epilepsii. Ak trpíte chronickým ochorením, na ktoré užívate akékoľvek lieky pravidelne, najrozumnejšie je už plánovanie tehotenstva konzultovať s lekárom, ktorý vám môže vopred alebo ihneď po otehotnení navrhnúť medikamenty a liečebné postupy, pri ktorých je známa ich bezpečnosť pre embryo.

V žiadnom prípade ale nevysadzujte lieky na závažné ochorenia bez predchádzajúceho lekárskeho odporúčania, zhoršenie choroby by totiž mohlo ohroziť embryo aj vás. Je vhodné mať sa na pozore aj pred liekmi používanými na akútne ochorenia (horúčka, kašeľ, nádcha a i.), Inštrukcie pre tehotné ženy sú vždy súčasťou príbalového letáku.

Informácie o vhodnosti podávania liekov v tehotenstve môžu naopak chýbať pri rôznych doplnkoch stravy a byliniek, hoci aj tie môžu mať na nenarodené dieťa negatívny vplyv (napr. Vysoké dávky vitamínu A, rozmarínu..). Vhodnosť rôznych liekov aj ich kombinácie v tehotenstve môžete konzultovať s pohotovostnou službou ako aj v lekárni.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 16:33