pixabay.com
StoryEditor

Kniha, mobil, jablko. Čo pomôže proti bolesti hlavy

25.10.2016, 16:00
Zdravie
Nepríjemná bolesť hlavy čas od času prepadne každého z nás. Zdá sa, že najúčinnejším a najrýchlejším riešením proti bolesti, je tabletka. Existujú však aj iné možnosti, po ktorých sa nám uľaví.

Bolesť hlavy (odborne cefalea) patrí medzi najčastejšie zdravotné ťažkosti. Väčšinou sa jedná o neškodný, aj keď mnohokrát veľmi nepríjemný problém. Inokedy môže ísť o príznak vážnejšieho ochorenia. Bolesti hlavy sa delia na primárne, kedy je bolesť hlavy samostatné ochorenie (migréna, tenzná bolesť hlavy, cluster headache) a sekundárne, kedy je boľavá hlava príznakom iných ochorení alebo dôsledkom úrazov, píše idnes.cz.

Faktory vyvolávajúce bolesť hlavy sú rôzne
„Iné je to napríklad pri migréne, kde bolesť môže byť vyvolaná zmenou počasia, nedostatkom spánku, menštruáciou alebo zvýšenou záťažou a stresom, " vymenúva Jolana Marková, primárka neurologického oddelenia Thomayerovej nemocnice, kde vedie poradňu pre diagnostiku a liečbu bolestí hlavy. "Iné sú pri takzvaných sekundárnych bolestiach hlavy, ktoré sú spôsobené nejakým ochorením mozgu (napríklad nádor alebo zápal) alebo celkovým ochorením, ako je nekontrolovaný vysoký krvný tlak, horúčkovité ochorenie alebo úraz a mnohé ďalšie," vysvetlila lekárka.

Lekársku pomoc by podľa primárky Markovej mali vyhľadať tí, u ktorých sa objaví náhla intenzívna bolesť hlavy, akú ešte nezažili, alebo ľudia, ktorých bolesť hlavy síce nie je tak silná, ale postupne sa zhoršuje. K lekárovi by mal tiež zájsť chorý s horúčkou a vracaním, ktoré je sprevádzané silnou bolesťou hlavy.

Bolesť hlavy však našťastie väčšinou zásah lekára nevyžaduje a mnohokrát si môžete pomôcť sami, dokonca aj bez použitia liekov proti bolesti.

Použite knihu ako vankúš
Tenzná bolesť hlavy patrí medzi najčastejšie typy bolesti, ktorých príčinou je zvyčajne stres, únava a predovšetkým zvýšené napätie (tenzia) záhlavných svalov.

Osteopat Christian Bates z kliniky Perrymount Natural Health Clinic vo Veľkej Británii podľa serveru msn.com odporúča pre zmiernenie napätia a bolesti hlavy podložiť si hlavu namiesto vankúša knihou alebo telefónnym zoznamom. Okraj knihy by podľa neho mal byť umiestnený pod vyduté časti hlavy a brada by mala smerovať nadol smerom k hrudníku. Kniha pod hlavou podľa Batesa pomôže pretiahnuť malé stuhnuté svaly a prinesie úľavu od bolesti.

Dýchajte zhlboka
Za bolesťou hlavy môže podľa niektorých odborníkov stáť aj nesprávne dýchanie.

"Väčšina z nás dýcha príliš plytko," tvrdí expertka na cvičenie pilates Lynne Robinsonová, zakladateľka bodycontrolpilates.com. Plytké dýchanie podľa nej znižuje prívod kyslíka do krvných ciev v mozgu, čo môže viesť k bolesti hlavy. Dýchanie zhlboka tak zlepšuje krvný obeh a môže odvrátiť bolenie hlavy.

 "Skúste sa vzpriamene posadiť a položte ruky na rebrá. Pri nádychu sa zamerajte na rozširovanie chrbtovej časti a strán vašich rebier. Úplne vydýchnite a vnímajte, ako sa váš hrudný kôš zatvára. Potom opakujte, "opísala techniku hlbokého dýchania odborníčka na pilates Robinsonová.

Píšte sms v lepšej pozícii
Bolesť hlavy môže spôsobiť aj zlé držanie tela pri písaní textových správ. Napätie krku zapríčinené písaním sms môže podľa lekára Christiana Batesa viesť k takzvanej cervikogénnej bolesti hlavy, a v niektorých prípadoch aj k okcipitálnej (tylovej) neuralgii. Vystrelujúca alebo bodavá, krátko trvajúca bolesť, ktorá vychádza z podtýlnej oblasti a šíri sa cez temeno hlavy do oblasti čela. Osteopat Bates preto ako prevenciu odporúča pri používaní telefónu sedieť rovno a vzpriamene s nesklonenou hlavou a mobil držať v úrovni očí.

Schlaďte bolesť mätou
Mnoho ľudí uprednostňuje prírodnú liečbu pred klasickou medicínou a bylinky patria medzi veľmi obľúbené metódy liečby chorôb všetkého druhu. Niektoré "babské rady" sú dokonca podporované vedeckými výskumami.

Štúdie odborníkov na univerzite v Kieli v Nemecku napríklad zistili, že pomáha aplikovať mätu piepornú na čelo. Ak nemáte po ruke čerstvú mätu, pomôcť by mohli aj krémy či balzamy s obsahom tejto chladivej byliny.

Rozpustite si vlasy
Nosíte vlasy stiahnuté do copu alebo máte rada upnuté účesy ako sú drdoly či zapletené vrkoče? Potom vás možno občas prekvapí náhla bolesť hlavy. Štúdia odborníkov z kliniky City of London migraine Clinic totiž ukázala, že viac ako 53 percent žien zažíva bolesti hlavy práve od nosenia copov.

Znalci sa domnievajú, že utiahnuté účesy môžu spôsobovať preťaženia a podráždenie spojivových tkanív v pokožke hlavy. Ak vás teda prepadne bolesť hlavy, uvoľnite cop a nechajte vlasy voľne rozpustené.

Privoňajte si k zelenému jablku
Znie to celkom jednoducho na to, aby to bola pravda, ale za skúšku nič nedáte. Experti zo Smell & Taste Treatment and Research Foundation v Chicagu vo svojej štúdii zistili, že u ľudí s migrénou, ktorí čuchali vôňu zeleného jablka, došlo k poklesu bolesti hlavy.

Odborníci si to vysvetľujú tým, že táto ovocná vôňa môže viesť k zníženiu svalovej kontrakcie v oblasti hlavy a krku, ktorá je častou príčinou bolesti hlavy.

Skúste akupresúru
The National Institute for Health and Clinical Excellence pre zmiernenie tenzných bolestí hlavy odporúča akupresúru, tradičnú čínsku liečebnú metódu, pri ktorej sa využíva tlak prstov, najčastejšie palca, na špecifické tlakové body.

"Akupresúra môže v niektorých prípadoch pomôcť, ale treba vedieť, ako na to. Nemožno všeobecne poradiť, snáď len, že najčastejšie je možné týmto spôsobom riešiť tlakovú bolesť hlavy v tylovej oblasti, ktorá je vyvolaná citlivosťou úponov šijových svalov na lebke. V týchto miestach je potom možné akupresúrnym tlakom zasiahnuť, "uviedla doktorka Marková.

A aké sú ďalšie alternatívne možnosti liečby bolesti hlavy?
"Veľakrát bylinky a masti všeobecne u migrény nepomôžu, pri sekundárnych bolestiach hlavy už vôbec nie. Niektorým pacientkam s migrénou pomôže pri začiatku bolesti vypiť šálku kávy alebo pevne uviazaná šatka okolo hlavy. Pri bolestiach hlavy od krčnej chrbtice niekedy pomôže zábal na krčnú chrbticu - buď suché teplo, alebo zábal Priessnitzovho typu. Pri týchto bolestiach hlavy tiež môže pomôcť úprava polohy v spánku a aj pracovnej polohy počas dňa, "dodala primárka Jolana Marková.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 12:36