pixabay.com
StoryEditor

Zabúdanie je prirodzené, mozog sa tým chráni. Pamäť musíte stále trénovať

10.10.2016, 10:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Starnúci človek častejšie zabúda a horšie sa učí, ale to neznamená, že by mal založiť ruky. Bystrý mozog si uchová ten, kto baží po informáciách, zdržiava sa medzi ľuďmi, hýbe sa a trénuje pamäť.

Zatiaľ čo pred maturitou ste dokázali do hlavy dostať učivo za štyri roky, okolo štyridsiatky nenakúpite bez zoznamu, bez toho aby ste niečo nezabudli. "Po šesťdesiatke som občas zabudla aj to, prečo som sa do obchodu vôbec vybrala," smeje sa daňová poradkyňa Magda Čedková, ktorá sa nedávno prihlásila na kurz trénovania pamäti. Začala sa totiž obávať, čo s jej intelektom vykoná starnutie, píše idnes.cz.

"Vidím na svojej 82 ročnej matke, ako rezignovala, akonáhle prestala namáhať mozog. Ešte ako 75 ročná chodila na brigády a pohotovo reagovala na všetko okolo seba. Potom sa zmierila so životom dôchodkyne a dnes už ani nečíta, pretože neudrží pozornosť, "hovorí Magda Čedková. Pamäť starne rovnako ako iné tzv. Kognitívne funkcie, teda potrebné koncentrácie alebo rýchlosť myslenia. Človek sa postupom času stáva zabúdajúcim a horšie si vybavuje niektoré veci. "Zabúdanie je tiež ochranou pred záplavou informácií. Nemôžeme si jednoducho pamätať všetko, "podotýka lekárka Iva Holmerová, riaditeľka gerontologického centra, ktoré sa dlhodobo venuje pacientom s Alzheimerovou chorobou.

Najjednoduchšie zapamätateľné sú pre človeka informácie, ktoré považuje za dôležité, rozumie im a vie si ich predstaviť. A tiež udalosti, ku ktorým sa pridáva nejaký výrazný emočný signál. Preto si vybavíte spomienku na detstvo, keď počujete hudbu z tej doby alebo ucítite charakteristickú vôňu, ktorá sa viaže k nejakému zážitku. Prirodzený pokles schopnosti učiť sa, ktorý nastáva s vekom, môže človek kompenzovať tým, že zostáva čo najdlhšie duševne i fyzicky aktívny. "Zlou správou pre niektorých môže byť, že namáhať sa musí celý život," podotýka Zbyněk Dohnal, organizátor tréningov pamäťových techník.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:25