pixabay.com
StoryEditor

Deti sa bez vitamínu D nezaobídu. Objavte jeho 5 prekvapivých prínosov

20.09.2016, 08:00
Zdravie
Autor:
iDnes
Vitamín D je špecifický tým, že ho neprijímame len v potrave, ale väčšinou ho získavame hlavne z pobytu na slnku. Je nevyhnutný pre správny vývoj detského organizmu a jeho nedostatok môže viesť k trvalému poškodeniu zdravia. Viete, ako dodať dieťaťu dostatok vitamínu D a aké prínosy to pre neho má?

Vitamín D patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch a existuje v niekoľkých variantoch: D1, D2 a D3. Okrem čiastočného príjmu v potrave si ho naše telo samo vyrába pri kontakte pokožky so slnkom. Ľahšie ho tak získame v lete, počas slnečných dní a to s väčšou plochou odhalenej kože. V zime je vhodné ho u starších detí dopĺňať jedlom a doplnkami stravy, u novorodencov a dojčiat sa odporúča dopĺňať vitamín pomocou kvapiek bez ohľadu na ročné obdobie, píše idnes.cz.

1. Pre zdravé kosti a zuby
Vitamín D ovplyvňuje vstrebávanie vápnika a fosforu v ľudskom organizme. Dostatočné množstvo vitamínu D v tele preto zaisťuje správny rast kostí a zubov. Nedostatok vitamínu D môže mať za následok osteoporózu, mäknutie kostí a u detí krivicu. Krivica sa prejavuje krehkými kosťami a ich deformitami.

2. Ako prevencia astmy
Podľa nového výskumu majú výrazné dávky vitamínu D ochranný vplyv na astmatikov, informovala BBC. Pri súčasnom užívaní doplnkov stravy s vitamínom D a bežných liekov na astmu sa riziko astmatických záchvatov a hospitalizácií znížilo o polovicu (zo 6% na 3%) a zároveň sa za rok znížilo množstvo záchvatov, ktoré bolo nutné riešiť podaním steroidných preparátov. Lekári budú v tomto smere vykonávať ďalšie výskumy a odporúčajú astmatikom a ich rodičom, aby sa pred zaradením doplnkov stravy do jedálnička poradili s praktickým lekárom.

3. Prevencia diabetu a zdravá váha
Endokrinológovia si už všimli, že nízke hladiny vitamínu D sa často vyskytujú u osôb s diabetom 2. typu a u obéznych pacientov. "Je veľmi pravdepodobné, že nedostatok vitamínu D súvisí s rozvojom obezity. Súvisí to s aktivitou mozgu a receptorov vitamínu D, ktoré sú v ňom prítomné, "uviedla doktorka Stephanie Sisley .

Vo výskume uskutočnenom na laboratórnych myšiach, ktorým bol vitamín D pumpovaný priamo do mozgu, sa potvrdilo, že sa im po štyroch týždňoch znížila telesná hmotnosť. Myši, ktoré dostávali vitamín D3, menej žrali a počas skúmania prišli o telesný tuk, nie o svalovú hmotu. Podľa endokrinologičky sa s vyšším príjmom vitamínu D zlepšuje aj tolerancia glukózy, s vyšším množstvom vitamínu D sa zlepšovala aj citlivosť na inzulín.

4. Predchádzanie depresie a nastavenie biorytmov
Nie je náhoda, že ak svieti slniečko, máme hneď lepšiu náladu a cítime sa plní energie. Lekári objavili receptory vitamínu D v oblastiach mozgu, ktoré zároveň spájajú s rozvojom depresie a ďalšími psychickými chorobami. Zatiaľ nie je úplne jasné, akým spôsobom vitamín D v mozgu pôsobí, spojitosť je ale preukázaná.

Jedna z teórií predpokladá, že vitamín D ovplyvňuje hladinu monoamínov (medzi ne patrí napr. Serotonín) a to, ako fungujú v našom mozgu. Mnoho liekov proti depresii funguje práve na báze dodávania monoamínov a niektorí lekári sa domnievajú, že väčšie množstvo vitamínu D by mohlo zvýšiť aj ich množstvo v mozgu a pomôcť tak depresívnym pacientom.

Medzi monoamíny navyše patrí aj melatonín, ktorý spôsobuje, že sa v tme cítime unavení. Vitamín D tak zrejme pomáha najmä u najmenších detí aj s nastavením biologických hodín a správneho denného rytmu. Mnohé novopečené matky si preto navzájom radia, že najlepšie sa novorodencom normalizuje denný rytmus tým, že ho budú dojčiť na slniečku. Novorodenci získavajú svoju potrebnú dávku vitamínu D najmä od matky a v materskom mlieku, zásadné je teda hlavné to, aby sa slnku pravidelne vystavovala matka (na čo je pri dojčení ideálna príležitosť).

5. Prevencia ochorenia a posilnenie imunity
Podľa amerického výskumu môže mať doplnenie vitamínu D u školských detí vplyv na posilnenie ich imunity a znižuje riziko ochorenia sezónnou chrípkou. Ďalšie štúdie tento záver takto jednoznačne väčšinou nepotvrdili, všetky ale zistili súvislosť medzi zníženým množstvom vitamínu D v tele a väčším rizikom nachladnutia a horším priebehom ochorenia.

5 rokov trvajúci britský výskum na 160 pacientoch s chorým srdcom zase potvrdil priaznivý vplyv vitamínu D3 na ich zdravie. Výskum sa týkal pacientov so slabým srdcovým svalom, ktorí museli užívať betablokátory, ace-inhibítory a mali kardiostimulátor.

O vitamíne D sa tiež hovorí v súvislosti s prevenciou Alzheimerovej choroby alebo aterosklerózy.

Čím doplniť vitamín D? • pobytom na slnku • mliekom a mliečnymi výrobkami • rybami a morskými plodmi (losos, sardinky, krevety, tuniak v plechovke) • vaječnými žĺtkami • hovädzou pečeňou • doplnkami stravy (pre bábätká najmä kvapky).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 10:56